vetítés

2020.09.18. 17:53

A Rongyos gárdára emlékező vándorkiállítást nyitottak meg a soproni Mária-szobornál

A Magyar Patrióták Közössége által szervezett, a Rongyos gárdára emlékező vándorkiállítást nyitottak meg péntek kora dél előtt a soproni Mária-szobornál. A kiállítás egy hétig lesz megtekinthető.

kisalfold.hu

Az eseményen részt vett Hetzmann Róbert, a Magyar Patrióták Közösségének elnöke, Brummer Krisztián kabinetfőnök és Barcza Attila országgyűlési képviselő.

Fotó: Griechisch Tamás

A Rongyos gárda Sopron környéki hőseire emlékeztek péntek kora délelőtt a Mária-szobornál az „Akik bátrak és hősök voltak” című kültéri kiállítás megnyitója keretében. A rövidfilmvetítésekkel egybekötött vándorkiállítást Kecskemét és Budapest után harmadik helyszínen rendezték meg Sopronban, ahol egy héten keresztül lesz megtekinthető.

A kiállíás a Mária-szobornál egy héten keresztül megtekinthető. Fotó: Griechisch Tamás

A kiállítást a Nemzeti Kulturális Alap támogatta. Hetzmann Róbert, az eseményt szervező Magyar Patrióták Közösségének elnöke elmondta, hiánypótló a kiállítás, hiszen a szocializmus alatt politikai okokból nem szabadott beszélni a Rongyos Gárdáról. Brummer Krisztián kabinetfőnök beszédében kiemelte, ha nincsenek hazaszerető, a hazáért tenni akaró emberek akik nem ismerik el a trianoni békediktátum igazságtalanságait, akkor nincs nyugat-magyarországi felkelés sem, és akkor Sopron nem lehetne a leghűségesebb város. Barcza Attila országgyűlési képviselő emlékeztetett a jövőre esedékes soproni népszavazás századik évfordulójára.

Az eseményen részt vett Hetzmann Róbert, a Magyar Patrióták Közösségének elnöke, Brummer Krisztián kabinetfőnök és Barcza Attila országgyűlési képviselő. Fotó: Griechisch Tamás

A megnyitón rövidfilmet mutattak be a Rongyos gárda tevékenységéről. A gárda tagjai 1921. szeptember 8-án a második ágfalvi összecsapás során sikeresen visszaverték a négyszeres túlerőben lévő osztrák csendőrök támadását. Ezután október 4-én kikiáltották a ma Burgenland területén lévő, korabeli országok által el nem ismert, rövid életű Lajtabánság nevű államalakulatot. Ezzel hozzájárultak az 1921-es soproni népszavazás kikényszerítéséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában