csemeték

2020.08.14. 22:51

Szépen fejlődnek Sopronban a csemeték a tarvágás után

A klímaváltozás hatásai elérték a Soproni-hegységet, nagy területeken pusztította szú a lucfenyőket. Szépen halad a télen kényszerkitermeléssel érintett területeken az újraerdősítés.

Etzl Edgár

Folcz Ádám TAEG

Fotó: Magasi

Az elmúlt években több millió köbméter fát kellett kivágni Csehországban és Németországban a kedvezőtlenül alakuló klímaváltozás miatt. A jelenség elérte a Soproni-hegységet is, ahol a szárazság és a forró nyarak legyengítették a lucfenyőállományt. Többféle farontó faj, jellemzően a betűzőszú támadta meg a fenyveseket, aminek eredményeképpen a fák sárgás, barnás színűvé váltak.

– A szúkár miatt elszórtan, de összességében nagy területen kellett egészségügyi tarvágást végezni a környékünkön. Ez főleg a Muckon, a Hidegvíz-völgynél és Brennbergbányánál feltűnő. Normál esetben a pusztuló, korhadó növények az egészséges erdő részét képzik, hiszen sok fontos rovar- és gombafajnak adnak otthont – magyarázta Folcz Ádám, a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. főmérnöke.

Folcz Ádám a Tanulmányi Erdőgazdaság főmérnöke szemrevételezi a fejlődő mucki facsemetéket Fotó: Magasi Dávid

Elmondta, hogy az ’50-es, ’90-es években is pusztított már szú a soproni erdőkben, de akkor jellemzően a középkorú és idősebb állományokat érintette a betegség. Amikor a mostanihoz hasonló arányban jelennek meg szúval fertőzött csoportok, akkor már a lucfenyőkön kívüli fajok, az egész erdő veszélybe kerül. Ezért vált elkerülhetetlenné egyes területeken a tarvágás.

Télen ötven hektáron végeztek tarvágást, az elmúlt egy évben huszonnégyezer köbméter fát termeltek ki. Folcz Ádám elmondta, a kitermelt fának csak egy kis részét tudták fűrész­áruként értékesíteni, a szuvasokat biomasszaként lehet csak felhasználni. Tavasszal elkezdték az érintett területek újraerdősítését, ami már több mint negyven hektáron befejeződött.

Olyan csemetéket ültettek, melyek remélhetőleg jobban bírják a megváltozott körülményeket: kocsánytalan tölgyet, a vizesebb termőhelyekre kocsányos tölgyet, a párásabb hegyvidéken elegyfaként bükköt, a száraz, sekély helyekre pedig erdeifenyőt. Folcz Ádám kiemelte, fontos szempont volt, hogy mindenképpen őshonos fafajok kerüljenek a kivágottak helyére, nem tájidegenek.

Bár a tavaszi aszály miatt néhány fiatal egyed elpusztult, a Mucknál összességében jól sikerült az erdősítés, szépen fejlődnek a csemetesorok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában