Közélet

2020.08.14. 14:13

Rendkívüli közgyűlés Győrben – Átszerveztek a hatékonyabb rend, tisztaság és közbiztonság érdekében

Keresik a jövő évi autóbusz közlekedés szolgáltatóját, átalakították a közterület-felügyeletet, megszűnik a reklámplakátok után fizetett adó, támogatásokat szavaztak meg.

Barki Andrea

Fotós: HUSZAR GABOR

Rendkívüli közgyűlést tartott a győri közgyűlés, amelyen a huszonkét képviselőből húszan voltak jelen. Keresik a jövő évi autóbusz közlekedés szolgáltatóját, átalakították a közterület-felügyeletet, megszűnik a reklámplakátok után fizetett adó, támogatásokat szavaztak meg.

Az év végén lejár a közszolgáltatási szerződés, amelyet a város az autóbusszal végzett személyszállításra kötött 2019. július 24-én. Emiatt az önkormányzatnak új közszolgáltatót kell keresnie, hogy legyen buszközlekedés január 1-től. A közgyűlés döntött arról, hogy ki kell írni a pályázatot. Az ajánlattétel határideje október 30.

A városvezetés eltökélt abban, hogy rendezett, tiszta, biztonságos legyen a város, ezért azt szeretnék, hogy hatékonyan működjenek azok a szervezetek, amelyeknek ennek megteremtése a feladata. Az előterjesztés szerint a köztisztaság és a város rendjét jobban szolgálja egy klasszikus városrendészeti feladatokat ellátó szerv és a mezőri feladatok is hatékonyabban láthatók el egy szervezet keretében a közparkok, közterületek rendjét felügyelő parkőri szolgálattal. Ezért a rendkívüli közgyűlésen egyhangú szavazással megszüntették a Győri Önkormányzati Rendészetet, és október 1-ével létrehozták a Városrendészetet 57, a Mezőőri és Parkőri Szolgálatot 52 fős létszámmal. A városrendészet vezetésével Debreczeny Zsolt Károlyt bízták meg. A Mezőőri és Parkőri Szolgálat igazgatója Truka István lesz addig, amíg az állást pályázat útján be nem töltik.

A közgyűlés határozott arról is, hogy a győrszentiváni Tölgyeserdő helyi jelentőségű természetvédelmi területté nyilvánításához szükséges eljárást megindítja. Dr. Sík Sándor önkormányzati képviselő és a helyi természetvédők évtizedek óta dolgoznak azon, hogy ez megtörténjen.

Megindítják a győrszentiváni Tölgyeserdő helyi jelentőségű természetvédelmi területté nyilvánításához szükséges eljárást.
Fotó: Huszár Gábor

A kormány megszüntette a szabadtéri reklámhordozók adóját. E törvényi változtatás 2020. július 15-től lép életbe. A reklámhordozók utáni építményadó éves szinten Győrnek 80 millió forint éves adóbevételt jelentett. Ebben az évben időarányosan ennek a fele folyt be. A törvényi változás miatt a továbbiakban ezt nem kell megfizetni.

A képviselők támogatásokról is döntöttek. A Kisbácsa városrészen 20 éve működő Üstökös FC Győr Utánpótlás-nevelő Sport Egyesület Az MLSZ által jóváhagyott Sportfejlesztési Program keretében élőfüves nagypályát alakít ki. A szükséges önerő előteremtéséhez 20 millió forint támogatást kapott. Ötszázezer forint támogatást kapott a Győri Sportcsillagok Emlékeit Gyűjtő Alapítvány „Az év sportolói Győrött 2019-ben” című gálaestje megszervezéséhez. A képviselők megszavazták a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház „Szívkatéterezés Győr” alapítványa 30 millió, a „Traumatológiáért és Sportsebészetért” alapítvány támogatását 20 millió forinttal. A Győri Bothúzó és Tradicionális Népi Játékok Egyesület edzőterem bérlését 980 ezer forinttal támogatják.

Változások vannak a bizottságokban is. Az Oktatási, Kulturális, Sport és Turisztikai Bizottság képviselő tagjának Laczkovits-Takács Tímeát, nem képviselő tagjainak Borsa Katát és Tarabiahné Kovács Etelkát választották meg, Szabó Balázs Tivadar tagi megbízását pedig augusztus 14-től visszavonták.

Módosították a Szervezeti és Működési Szabályzatot is. A közgyűlések a megszokott pénteki nap helyett kedden 10 órakor lesznek, de a polgármester más napra, más időpontra is összehívhatja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában