Érseki látogatás

2020.08.11. 08:49

Pannonhalma minta lehet Párizs számára

Michel Aupetit, Párizs érseke, a tavaly áprilisban leégett Notre- Dame újjáépítéséért felelős alapítvány elnöke múlt pénteken a Pannonhalmi Főapátságba látogatott.

Gyurina Zsolt

Fehérváry Jákó, a pannonhalmi bazilika átépítéséért felelős műhely volt titkára, a Sapentia Főiskola rektora úgy tájékoztatta lapunkat, hogy az érsek részt vett a szerzetesközösség déli imáján, megbeszélést folytatott Hortobágyi T. Cirill főapáttal és a Bazilika Műhely tagjaival a prelatúrán, majd körbevezették a bazilikában.

Michel Aupetit, Párizs érseke.
Fotó: Nagy Gábor

Szombatig maradtak

Az esti vesperást és szentmisét a bazilikában Aupetit érsek vezette franciául, latinul és magyarul. A vendégek szombaton hagyták el Pannonhalmát.

– Aupetit érsek kíséretével németországi, ausztriai és magyarországi tanulmányúton volt – nyilatkozta lapunknak Fehérváry Jákó.

megújuló belső terek

– Németországban többek között Trierben és Münchenben, Ausztriában Linzben, míg hazánkban nálunk voltak kíváncsi arra, hogyan újították fel figyelemre méltó régi templomok liturgikus helyeit. Az apropót az adta, hogy tavaly leégett a Notre-Dame, a berendezésekben súlyos károk keletkeznek. A tragédia egyben alkalom arra, hogy újragondolják a belső tereket. Maga az épület felújítása a francia állam, ám a belső részek kialakítása a katolikus egyház, illetve Párizs érsekének a feladata.

Elismerően nyilatkoztak

Hallottak róla, hogy annak idején mi sem csak egy templomfelújításban gondolkodtunk, hanem mellé tettünk egy teológiai-istentiszteleti programot, illetve a szerzetesközösség elképzeléseit.

Az érsek és kísérete – köztük építész – elismerően szólt a pannonhalmi bazilika felújításáról, amely 8 éve fejeződött be. Lelkesen ismerkedtek Pannonhalmával és sok kérdést tettek fel a nap folyamán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában