vasfüggöny

2020.08.19. 15:37

Nemzetközi nyári akadémia diákjait köszöntötte a soproni polgármester

Idén is meglátogatták Sopront német fiatalok a Páneurópai piknik évfordulója alkalmából. Konferenciák és beszélgetések keretében tanulhatnak az 1989-es soproni határáttörés történelméről.

kisalfold.hu

Szerda reggel Farkas Ciprián köszöntötte a soproni városháza nagytermében a Magyar-Német Ifjúságért Egyesület és a Konrad-Adenauer-Stiftung által szervezett Német-Magyar Ifjúsági Nyári Akadémia diákjait, akik néhány napot töltenek a városban.

A programra Németország minden szegletéből érkeztek diákok, akik a Páneurópai piknik 31. évfordulójára szervezet ünnepségen is részt vesznek. A német és magyar vendégek megismerkedhettek Sopron és környéke nevezetességeivel, valamint részt vesznek egy konferencián, ahol kortanúk mesélnek nekik a vasfüggöny áttöréséről, és a szabadság gondolatáról.

A polgármester és Gerhard Wahlers, a Konrad-Adenauer-Stiftung helyettes főtitkára kiemelte, az 1989-ben Sopronban történt események fontosak Németország és Európa újraegyesítése szempontjából is, hiszen harmincegy éve több száz NDK-állampolgár jutott át a nyugati világ kapujának számító Ausztriába.

Maren Shoening, a Magyar-Német Ifjúságért Egyesület elnökasszonya hozzátette az akkori német szövetségi kancellár, Helmut Kohl szavait is, miszerint a magyarok Sopronban ütötték ki az első téglát a Berlini falból. Elmondta, a fiatalok a nyári akadémia keretében találkoznak Nagy Lászlóval, a piknik egyik szervezőjével, valamint Bella Árpád ezredessel, aki 1989-ben határőrparancsnok volt a Vasfüggöny áttörésekor.

Az akadémia résztvevői megvitatják a német EU elnökség aktuális prioritásait, és eredményeit, illetve hogy a kelet-középeurópai országokat hogyan lehet bevonni a közös külpolitikai gondolkodásba. Az eseményen díszvendég lesz Johannes Heindl, a Német Szövetségi Köztársaság nemrég kinevezett magyarországi nagykövete.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában