220 ezer hektárt ellenőriztek

2020.08.10. 20:08

Helikopterről derítik fel a parlagfüvet megyeszerte – fotók

Évről évre csökkenő tendenciát mutat a területek fertőzöttsége.

Sperling Krisztina

Fotó: Csapó Balázs

Mint 2011 óta minden évben, hétfőn a Légrendészeti Szolgálat és a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal helikopteres parlagfű-felderítést végzett Győr-Moson-Sopron Megyében. A felderítők több mint 220 ezer hektár területet ellenőriznek.

Először 2001-ben végeztek szántóföldi felderítést, és 2011-től kezdve már a levegőből is kutatják a fertőzött területeket – mondta el Bakody Attila, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Földhivatali Főosztály főosztályvezetője. Hozzátette ez a módszer rendkívül hatékony, a parlagfüvet nagyon jól lehet látni fentről. „A pilóták már sok éves tapasztalattal rendelkeznek a felderítésben, és rutinjuknak köszönhetően könnyen felismerik ezeket a foltokat. A parlagfűnek más a színe fentről nézve, ezüstös szürkének látszik” – mondta a főosztályvezető.

A felderítők egy meghatározott útvonalon repülnek, ahol parlagfű-foltot látnak annak a helynek rögzítik a koordinátáit és mennek tovább. A felderítést követő napon a terepen felmérik a fertőzött terület nagyságát és jegyzőkönyvet vesznek fel róla, amit elküldenek a Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának. Itt hozzák meg a határozatot, amely alapján bírságot szabnak ki, vagy kényszerkaszálást rendelnek el.

 

A légi felderítéshez a helikopter mellett, idén kísérleti jelleggel a drónt is bevet a hatóság. Ezt a módszert az osztrák-magyar együttműködés keretében már alkalmaztak a határ mentén. Ezeket az eszközöket a hatótávuk miatt csak kisebb területeken tudják alkalmazni, a légi felderítéssel viszont egy nap alatt a megye területének több mint felét tudják bejárni.

Az elmúlt időszak időjárása sajnos kedvezett a parlagfűnek, azonban a gazdák időben elkezdték a tarlók kezelését. „Bízom benne, hogy nem fogunk jelentős mértékű parlagfű-fertőzést találni a földeken. Természetesen megvan az esélye, hogy lesznek olyan területek, amelyek tulajdonosait szankcionálni kell majd” – mondta Szemerits Attila, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztály osztályvezetője.

Kiemelte, hogy a gazdák eredményesen tudnak védekezni mind mechanikai, mind a kémiai vagy az integrált módszerekkel. „Nagyon fontosnak tartjuk azonban a megelőzés jelentőségét hangsúlyozni, hiszen pusztán hatósági módszerekkel nem lehet megakadályozni a parlagfű terjedését” – mondta. Össztársadalmi összefogással a Győr-Moson-Sopron megyében már elért eredményeket tovább lehet fokozni. Erre elsősorban a belterületeken van nagy szükség, ahol ezekkel a pont szennyeződésekkel a lakókörnyezetében találkozhatnak az emberek – emelte ki Szemerits Attila.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában