Emlékfa a 20. évfordulóra

2020.08.22. 06:02

Három ország területéről érkezett földdel ültették el a fiatal vérbükköt Pannonhalmán – fotók

Kereken húsz éve emelkedett városi rangra Pannonhalma. A Győr közeli településen a Porta területén faültetéssel emlékeztek a két évtizeddel ezelőtti döntésre. A fiatal, szép vérbükk ültetésen két testvérváros, a csallóközi Alsószeli és a németországi Engen képviselője is részt vett.

Szeghalmi Balázs

Vas Gábor, Kovács Lajos és Ulrich Scheller (b-j) közösen ültette el az emlékfát. A kép jobb szélén engeni népviseletbe öltözött asszony látható. Fotó: Tanay Lajos

Forrás: Tanay Lajos

„Több helyszín is felmerült az emlékfa ültetésére, de végül egyhangúan úgy döntöttünk: a Porta területén állítjuk fel a vérbükköt. A hamarosan turisztikai célokat szolgáló, újjáépített központ mutatja ugyanis jelenleg a legjobban Pannonhalma fejlődését” – mondta Vas Gábor.

Pannonhalma polgármesterének két „segítője” is akadt a faültetésben a testvér-településekről, Kovács Lajos, Alsószeli polgármestere és a németországi Engen képviselője, Ulrich Scheller is lapátot ragadott. Sőt, mindketten vödör földet hoztak saját pátriájukból, így három ország földje táplálja a kis fát, amelynek különlegessége, hogy a Nap sugaraira vörösre színezi a leveleit.

A jó hangulatú városi ünnepségen végül két óvodás kisgyerek, Hanna és Zétény öntözte meg a vérbükköt. Ekkor hangzott el: mire a két fiatal eléri a felnőttkort, addigra nő majd meg 10-12 méteresre, terebélyesedik ki a fa.

Vas Gábor, Kovács Lajos és Ulrich Scheller (b-j) közösen ültette el az emlékfát. A kép jobb szélén engeni népviseletbe öltözött asszony látható. Fotó: Tanay Lajos

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában