Közlekedés két keréken

2020.08.18. 13:18

Bővül a kerékpárút-hálózat Győrben

A Kodály Zoltán utcában is elkezdődtek a munkák, a parkon lehet majd keresztülkerekezni.

Munkatársunktól

A Tatai úti, a Régi Szentiváni úti, valamint az Adyvárosba tervezett forgalomcsillapított övezet kialakításával vették kezdetüket Győrben azok az újabb kerékpárúthálózat-bővítő munkálatok, melyekre több mint 625 millió forintos európai uniós támogatást nyert Győr önkormányzata. A projekt célja, hogy tovább bővítse a város kerékpárút-hálózatát és ezáltal biztonságosabbá váljon a kerékpáros közlekedés, valamint újabb forgalomcsillapított övezettel bővüljön a város. Ennek a része a Kodály Zoltán utcában két oldalon vezetett egyirányú kerékpárút építése is, amelynek munkálatait tegnap kezdték meg.

A Kodály Zoltán utcában az új út – ami mindkét végén a már kiépített kerékpárútba csatlakozik majd – két, a kerékpárral közlekedők számára rendkívül fontos csomópontot köt majd össze: a Földes Gábor utcai körforgalmú csomópontot és az Ifjúság körutat. Ennek építésével együtt kezdetét veszi a forgalomcsillapított övezet kialakítása is. Adyváros sűrűn lakott, főként panelházas övezet, mely jelentős lakosságszáma miatt nagy kerékpáros- és gyalogosforgalommal rendelkezik. A kerékpárút-kiépítés mellett ezért fontos a terület forgalomcsillapítása is. Ezt a célt szolgálja a Kodály Zoltán utca és szervizútja csomópontjában, illetve a szervizúton az új kerékpáros- és gyalogosátvezetéseknél, valamint az új kerékpárosnyomvonal-átvezetésnél tervezett sebességcsökkentő pódiumok kialakítása. Emellett a Móra Ferenc Általános Iskola és Szakgimnázium mellett, illetve a vele szemben lévő óvodánál egy-egy fedett kerékpártárolót alakítanak ki.

Az összesen 732 méter hosszú kerékpárút nyomvonalának kijelölésekor figyelembe vették a Kuopio parkba tervezett parkolólemez leendő helyét, amelynek várhatóan jövőre kezdik meg az építését. Ugyan a beruházások miatt ki kell majd vágni néhány fát, de nemcsak azokat fogják pótolni, amelyek áldozatául esnek az építkezésnek, hanem többet fognak helyettük ültetni.

„Abban biztosak lehetnek az adyvárosiak, hogy meg tudjuk azt a bravúrt csinálni, hogy ezen a területen kerékpárút, több parkolóhely és több fa lesz” – fogalmazott Kara Ákos országgyűlési képviselő.

A Kodály Zoltán utca páratlan oldalán épülő kerékpárutat, ami a Földes Gábor utcai körforgalomtól indul, bevezetik a parkolókba, ahonnét egy új szakasszal vezetik ki azt az Ifjúság körútra. A páros oldalon felújítják a szervizutat, ezen jelölik ki a kerékpársávot. A Kuopio parkban a tervezett parkolólemez mellett jelölték ki a kerékpárút nyomvonalát. A parkon keresztül három méter szélességű utat építenek, amelyen a gyalogosok mellett, egy irányban közlekedhetnek a kerékpárosok.

Már dolgoznak

A Tatai úton a Hecsei úti körforgalom és a Tibormajori út csomópontja közötti szakaszon épül a kerékpárút. Ez csatlakozik a Hecsei út meglévő kerékpárútjához, valamint a Tibormajori úthoz. A Régi Szentiváni úton az út északi oldalán épülő kétirányú kerékpárút a felmérések szerint jelentős forgalmat bonyolít majd le a belső városrészek és az ipari park között, és mindkét végén meglévő vagy tervezett kerékpáros hálózati elemhez kapcsolódik.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában