kisvasút

2020.07.07. 19:41

Újra pöfög András, a nagycenki gőzös – galéria, videó!

Hosszú idő után újra menetrend szerint jár a nagycenki múzeumvasút. Az itt dolgozó gyerekeknek elmosódik a munka és a nyári tábor közötti határ.

Etzl Edgár

Fotó: Illés Maja

Szombaton újraindult a Nagycenki Széchenyi Múzeumvasút szerelvénye, melyet András, a gőzös vontatott. A Nagycenk és Fertőboz közötti vonalon a mozdony irányítását leszámítva minden munkát gyermekvasutasok végeznek.

 

Az elhaladó járművet tisztelgéssel üdvözlik a kis vasutasok. Fotó: Illés Maja

– Fél évig tart a gyerekek kiképzése – mondta Lukács Lajos, a múzeumvasút üzemvezetője. Mikor a felkészülésnek vége, ugyanúgy vezényléses munkarendben adnak szolgálatot, mint ahogyan az a nagy vasúton történik, persze csak hétvégente. A jelenleg szolgálatot teljesítő harminchárom kisvasutas szenvedélyből végzi a munkát, láthatólag jól érzik magukat egymással és az egyenruhájukban, mindössze napi egy ebédet kapnak fizetésként.

 

– Tízéves kortól lehet jelentkezni gyermekvasutasnak. Van olyan, aki Budapestről jött hozzánk, mert ott tizennégy éves korukban „nyugdíjazzák” őket, míg nálunk tizennyolc év a korhatár – mesélte Lukács Lajos.

– Édesanyámtól hallottam a hírt, hogy itt van lehetőség forgalmistaként, váltókezelőként és kalauzként dolgozni. Kétéves koromtól minden gondolatom a vonatok körül forog, azt mondják, „vonatőrült” vagyok – mondta a 17 éves Zeng Dániel, aki nagyon szereti a közösség összetartó, nyári táboros hangulatát is.

Minden vonat Nagycenk, Kastély állomásról indul és oda is érkezik vissza. Hosszabb és rövidebb útra is lehet jegyet venni. Az úgynevezett nagy menet páratlan órákban indul és több mint egy óráig tart, a szerelvény Fertőbozig megy és onnan tér vissza. A rövidebb páros órákban indul, a Barátság állomásig, az út feléig megy és onnan fordul vissza. A vonal hossza 3,6 kilométer, az 1920-ban gyártott, András nevű, bányászati célra épített gőzmozdony 15 kilométer per órás sebességgel zötyög végig rajta.

 

A kastély melletti állomás és a teljes sínpálya felújítása nemrég fejeződött be. A nagycenki állomás mögött, a mozdony­skanzennél gyermek- és felnőttjátszóparkot alakítottak ki. A fertőbozi fűtőház is elkészül egy hónap múlva, itt is látogatóközpont lesz. A két használatban lévő mozdony mellett hamarosan üzembe helyeznek még egy dízelest is, amely új motort és vezérlést kapott. A Dmot 953-as típusú mozdony Európa-szerte az utolsónak mondható, elindítását várhatóan országos érdeklődés fogja kísérni a vasútbarátok részéről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában