Közérdekű

2020.07.01. 13:51

Új állampapír értékesítési pontot avattak Sopronban – fotók

A Magyar Államkincstár új helyszínen, a vasútállomáson, a GYSEV szolgáltatóházban, a kormányablak szomszédságában nyitotta meg új soproni értékesítési pontját szerdán.

Bódvai Ildikó

Fotó: Magasi Dávid

Az új értékesítési irodában akadálymentesített belépés, nagyobb ügyféltér és jó parkolási lehetőség várja az ügyfeleket, heti egy alkalommal, szerdánként 9-16 óráig.

– Az állampapírok iránti megnövekedett lakossági érdeklődés tette szükségessé az értékesítési pontnak a Fő térről, erre a forgalmas helyszínre történő költöztetését. 2012 óta 8,8 milliárdról 84,2 milliárd forintra növelték a megyei állampapír-állományt, ebből 10,2 milliárd soproni lakossági befektetők kezében van – mondta Horváth Endre, a Magyar Államkincstár Győr-Moson-Sopron Megyei Igazgatóság igazgatója.

– Országszerte 22 teljes körű szolgáltatást nyújtó irodát és 55 úgynevezett értékesítési pontot üzemeltetünk. A kincstár által kezelt állampapír ügyfélállomány június 25-én meghaladta a 2042 milliárd forintot, ami a teljes lakossági piac 25-30 százaléka között mozog, így idén a legnagyobb lakossági forgalmazó lesz a kincstár – mondta el a Kisalföld érdeklődésére dr. Borbély László András, a Magyar Államkincstár pénzforgalmi elnökhelyettese.

Hozzátette, az állampapír állomány növekedésével párhuzamosan jelentősen bővült az értékpapírszámlával rendelkező ügyfelek száma is. Ugyancsak júniusi adat, hogy számuk meghaladta a 434 ezret. Megyénkben 20.900 aktív ügyfélszámlát vezetnek. Az elnökhelyettes arra is kitért, hogy a Start-számlák nyitása és a Babakötvény igénylése terén Győr-Moson-Sopron megye kifejezetten jól áll. Azon belül Sopron országos viszonylatban a legjobbak között szerepel. – Az állampapírokon belül a legkeresettebbek a Magyar Állampapír Plusz és az inflációhoz kötött kamatozású államkötvények. Kiemelkedően sikeres azonban a Babakötvény is, ezek állománya az év első felében meghaladta a 92,7 milliárd forintot, ami 39 százalékos növekedést jelent. Hozzá kapcsolódóan 218 ezerre nőtt a Kincstári Start-értékpapírszámlával rendelkezők száma. Az adatok kedvező alakulásához hozzájárult, hogy április 26-tól lehetőség van online számlanyitására, ez sokkal népszerűbbé tette a szolgáltatást – tette hozzá dr. Borbély László András.

Üdvözölte az új iroda megnyitását Csiszár Szabolcs, Sopron alpolgármestere. – A közigazgatásban fontos, hogy az ügyintézés egyszerű, gyors és hatékony legyen, ehhez az új helyszínen minden feltétel adott – mondta, majd hozzátette: az önkormányzat továbbra is negyvenezer forinttal támogat minden újszülöttet, ezzel is ösztönözve a családok megtakarítási kedvét. Kövesdi Szilárd, a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt. vezérigazgatója elmondta, régi törekvésük, hogy a vasútállomás egy olyan közösségi tér, szolgáltatási centrum legyen, ahol az emberek elintézhetik ügyes-bajos dolgaikat. Ezért is adtak helyet 2015-ben a kormányablaknak, most pedig az államkincstárnak. Dr. Kocsis Tünde, a Soproni Járási Hivatal hivatalvezető-helyettese is dicsérte az új helyszínt jó megközelíthetősége miatt.

Fotó: Magasi Dávid

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában