zarándoktalálkozó

2020.07.27. 10:18

Szent Jakab zarándoktalálkozó Hidegségen

Etzl Edgár

Idén is megtartották a Szent Jakab-zarándoktalálkozót Hidegségen. A szombat délutáni időjárás nem kedvezett a gyülekezetnek, bár a szabadba tervezték a szentmisét, az eső miatt az Árpád-kori templomban tartották meg.

Grubits János lokálpatrióta rövid beszédet mondott Katona Farkas atya emléktáblájának felavatásakor. Fotó: Illés Maja

A találkozón megemlékeztek a néhai Katona Farkas atyáról, aki 1976-tól 2007-ig szolgált lelkipásztorként a településen és a környező falvakban. Nélküle a két hektár területű Papkert ma nem lehetne az, ami.A kertet ő keríttette körbe, védetté nyilváníttatta. Foglalkozott méhészettel, pisztrángos tavat gondozott. Az itt termett ribizliből bort készíttetett, illetve feltárt huszonegy, a kertben fakadó forrást, amelyeknek nevet is adott. A falu Árpád-kori templomát 1983-ban kívülről és belülről felújíttatta.

 

A mise után – amelyet Katona Farkas korábbi tanítványai vezettek le – a körmenetet a híresen szép Papkertben tartották. Itt az egykori atya által 1997-ben építtetett Mária-barlang egyik falán Grubits János helyi lokálpatrióta jóvoltából elhelyezett emléktáblát is megáldották és emlékfát avattak minden, a települést szolgáló korábbi plébánosnak.

A körmenet után a gyülekezetet limonádéval, borral, gazdag gulyáslevessel vendégelték meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában