parkolóház

2020.07.22. 11:48

Startra kész a belvárosi parkolóház építése Sopronban!

Hamarosan megkezdődik az Árpád utcai parkolóház építése. A kivitelezőt már megtalálták, a pénz is megvan a beruházás megkezdéséhez.

kisalföld.hu

Így nézhet majd ki a parkolóház, melyben üzletek is lesznek.

Fotó: hivatalos látványterv

Egy július 15-én megjelent kormányhatározatban Sopron önkormányzatának fejlesztése is szerepel. A kormányfő azonnali határidőt jelölt meg többlettámogatásokra, így hamarosan elindulhat az új parkolóház kivitelezése és az Árpád utcai egykori mentőállomás területének rehabilitációja.

A projekt neve: Zöldülő belváros – A soproni városrehabilitáció folytatása a klímatudatosság jegyében. A parkolóház megépítése mellett a gyalogos-, kerékpáros- és közúti felületek is megújulnak, kiépül a csapadékvíz- elvezető rendszer, az épület földszintjén pedig önkormányzati tulajdonú üzlethelyiségek lesznek. A korábban megítélt támogatást a határozatban további 855 millió forint többlettel egészítették ki.

Így nézhet majd ki a parkolóház, melyben üzletek is lesznek. Fotó: hivatalos látványterv

A témában Sopron önkormányzata ma délelőtt rendkívüli közgyűlést tart, amelyen a Sopron Holding Vagyonkezelő Zrt.-vel kapcsolatos döntéseket tárgyalják meg. A beruházás ugyanis az önkormányzat és a holding konzorciumában valósul meg, a parkolóházzal kapcsolatos építtetői feladatokat a holding látja el.

A korábban megkötött szerződést azért kell módosítani, mert a tervezői becslés alapján meghatározott keretösszeg nem nyújtott kellő fedezetet a parkolóház megvalósításához.A bekerülési költség mintegy 2,5 milliárd forint a közbeszerzési eljáráson nyertes FÉSZ Zrt. ajánlati ára alapján – áll a közgyűlési előterjesztésben. Mint arról korábban a Kisalföld is többször beszámolt, az Árpád utcai tervezett építkezés helyén a régészeti feltárások lelassították a megvalósítást és az áttervezéssel együtt a beruházás költségeit is megnövelték.

Így néz ki majd a levegőből az új parkolóház. Fotó: Hivatalos látványterv

A kivitelezést kötelezően megelőző régészeti feltárások olyan római falmaradványokat találtak négy méter mélyen a föld alatt, amiket a hatósági döntés szerint meg kell őrizni. Visszatemették ugyan az egykori Scarbantia maradványait, a parkolóházat ugyanakkor át kellett terveztetni úgy, hogy az építményt tartó cölöpök ne sértsék az ókori falakat. Ez lelassította és megdrágította a beruházást, csak a régészet százmillió forintba került. Újabb engedélyeztetési eljárást is le kellett folytatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában