milliós kár

2020.07.31. 07:17

Félbemaradt a tetőfelújítás Sopronban, a belvárosban – Beáztak a lakások – fotó

Másfél éve húzódik Sopron egyik műemlék épületének tetőfelújítása. A megbízott kivitelező több hónap haladék után sem teljesítette a munkát, az esőzések során néhány lakás beázott. A vállalkozó szerint a késedelemnek több, rajta kívül álló oka is van.

Máthé Erika

Fotó: Magasi Dávid

Sopron belvárosában, a Balfi utca 2. szám alatti műemlék épület tetőfelújítására a lakók 2018-ban kötöttek megállapodást a közös képviselő által a sárvári vállalkozóval. A munkálatok 2019 májusában kezdődtek el, a befejezés határidejét augusztus 31-re tűzték ki, majd látva, hogy addig nem sikerült elvégezni a munkát, 2020 májusáig kapott haladékot a vállalkozó. A megállapodás szerinti negyvenegymillió forintos összegből huszonötöt átutaltak neki, de a teljes körű felújítás a mai napig nem történt meg. A harminchat lakásos társasház lakói nevében Kosztolánczi Béla, az egyik felső szinti lakó panasszal fordult a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal soproni irodájához: felháborítónak tartja, hogy ilyen méltatlan körülmények közé került a műemlék épület – de még nem kapott választ a három hónappal ezelőtti levelére. A történetet azért szeretné a Kisalföldön keresztül megismertetni, hogy mások is tanuljanak az esetből és legyenek elővigyázatosak.

Balfi utcai műemlék épület: a felújítás másfél év alatt sem valósult meg, volt lakás, amely beázott
Fotó: Magasi Dávid

– Egy hónapig jött a vállalkozó, aztán egy hónapra eltűnt, amikor újra megjelent, új brigádot hozott. A munkát csak részben fejezte be, helyenként hiányoznak a kúpcserepek, az ereszcsatorna úgyszintén – panaszolja Kosztolánczi Béla. Elmondta, a júniusi esőzések során több lakás beázott, nála az álmennyezeti lámpából folyt a víz. Az ajtaja előtt, ereszcsatorna hiányában, tócsa állt. – Műszaki ellenőrt hívtunk, aki megállapította, hogy több helyen vissza kell bontani a tetőt. Többmilliós a kárunk, penészednek az ázott gerendák és hullik a vakolat – magyarázza. Hozzáteszi, az állványzatot elbontották és elvitték, a vállalkozó nem fizette ki, mint ahogy a mobil vécét sem. Június 30-án a lakógyűlés megszavazta a vállalkozóval kötött szerződés felbontását.

A sárvári vállalkozó megkeresésünkre elmondta, többek között amiatt csúsztak a munkálatok, mert nem készült el időben a faanyagvédelmi szakvélemény, azt pedig a megbízónak kellett volna biztosítania. – 2018 decemberére több alvállalkozóval leszerveztem a kivitelezést, de a szakvélemény hiányában csak a következő év májusában tudtuk megkezdeni a munkát. A csúszás miatt akkor már nem számíthattam az alvállalkozókra, ráadásul néhány emberem kiment Ausztriába dolgozni. Menet közben anyagi gondjaim adódtak, kértem, hogy további részszámlát állíthassak ki, amibe nem mentek bele a lakók. Minden ezen múlt. Le kellene ülni egy utolsó elszámolásra és megnézni az ok-okozati összefüggéseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában