közlekedés

2020.07.24. 14:09

Elkészült az út Rajkától a határig és a határtól Németjárfaluig – fotók

A magyar-osztrák határmenti kapcsolatok erősödését méltatta Nagy István agrárminiszter a Rajka és az osztrák határ között elkészült, valamint a határtól Németjárfaluig (Deutsch-Jahrndorf) felújított út átadásán pénteken.

Mészely Réka

Fotós: NAGYGABOR

Fotós: NAGYGABOR

A NIF Zrt. beruházásaként átadták ma a Rajka és Németjárfalu (Deutsch Jahrndorf) közötti mintegy öt kilométeres szakaszt a határátkelőnél. Osztrák oldalon három kilométer kapott új aszfaltburkolatot, nálunk közel két kilométernyi, ebből kétszáz méter teljesen új nyomvonalon.

Hazai és osztrák elöljárók, a térség lakóinak jelenlétében adták át ma a Rajkát Németjárfaluval összekötő utat. Nyul Zoltán, a NIF Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese szerint ez a fejlesztés a térség együttes gondolkodásának eredménye. Hazai oldalon, az M15-ös autópálya rajkai lehajtójánál lévő körforgalomtól alakították ki az út első kétszáz méterét, új nyomvonalon, majd a régi földút nyomvonalán további 1,685 kilométer hosszon vezet az osztrák határig, a gyorsforgalmi hálózatba beágyazva az érintett településeket.

– Közel tíz évvel az előkészítő munka megkezdése után sikerül átadni az utat, ami talán a sors akaratából 100 évvel a terület elcsatolása után valósulhatott meg, szimbolizálva az összetartozás fontosságát – hangsúlyozta Kiss Vince rajkai polgármester, aki bízik benne, hogy ez az út azon kívül, hogy az összetartozó testvértelepüléseket újra összeköti, a térség további gazdasági fejlődésének alapjait teremti meg. Mária Terézia idején postakocsis út vezetett itt, majd a vasfüggöny zárta el a két oldalt – emlékeztetett Gerhard Bachmann, Németjárfalu polgármestere, akit szintén büszkeséggel töltött el a jelen beruházás. Christian Illedits, Burgenland tartomány államtanácsosa arra mutatott rá, hogy milyen gondokat okozott, amikor lezárták a határokat a koronavírus-járvány miatt, s kiemelt fontosságúnak ítélte a hasonló területi együttműködéseket.

A rendezvényen megjelent Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője is, aki szerint a mostani esemény nem csupán a néhány kilométernyi útról, hanem annál többről szól: „Itt vagyunk együtt, nem szögesdrót, elválasztó vonal van közöttünk, hanem keressük a barátságot, a rokonságot, az együttműködést.”

Osztrák-magyar elöljárók, a beruházásban érintett vállalkozások együtt vágták át a nemzeti színű szalagokat: az út már hivatalosan is használható.

 

Címkék#Rajka
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában