Falubusz

2020.06.26. 13:54

Új buszt kapott Fertőd, Völcsej, Und, Répcevis és Nemeskér – fotók

55 millió forintból falugondnoki kisbusszal gyarapodott öt település Sopron környékén.

kisalfold.hu

Sopron térségében öt település – Fertőd, Völcsej, Und, Répcevis és Nemeskér – pályázott sikeresen egyenként 11 millió forint értékű falugondnoki kisbusz beszerzésére. Az esemény kapcsán pénteken kisbusz átadással egybekötött sajtótájékoztatót tartott Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője Völcsejen.

– Az utak, járdák fejlesztése mellett a Magyar Falu Program célja a települések szolgáltatásainak bővítése, ami által a fiatalok számára vonzóbbá válik a falusi és kisvárosi létforma – emelte ki Barcza Attila országgyűlési képviselő a völcseji kisbusz átadásán. – Az iskolabusz hálózat Magyarországon még nem annyira kiépített, mint más országokban, a falugondnoki hálózat ezért az óvodások, és iskolások szállításával plusz szolgáltatást tud nyújtani az adott településen – mondta. Az országgyűlési képviselő felhívta a figyelmet a Falusi Civil Alap által nyújtott támogatásokra is, és pályázásra biztatta a civil szervezetek képviselőit.

– Minden eddigi támogatás nagy előrelépést jelent a településünknek – fogalmazott Völcsej polgármestere, Szőke Attila. Elmondta, tavaly 15 millió forintot kaptak első körben, amiből a falugondnoki busz beszerzése és a járda felújítása is megvalósulhatott. További 25 millió forintos támogatást nyertek a csapadékvíz elvezetés kiépítésére, az egyházközség pedig 17 millió forintot kapott a templom rekonstrukciójára. A közeljövőben a Magyar Közút elkezdi a Völcsejen áthaladó út korszerűsítését, ami egy 180 millió forintos beruházás keretében valósul meg.

Kérdésünkre Barcza Attila elmondta, a falugondnoki buszok akár több települést kiszolgálhatnak, az együttműködés az önkormányzatokon múlik. A Fertő parton van rá példa, hogy több falut érintve ezekkel a kisbuszokkal szállítják a gyerekeket az iskolába. – Programok, rendezvények esetén a völcseji falubusszal mi is besegítettünk már a sopronhorpácsi, lövői gyerekek szállításába – tette hozzá Szőke Attila.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában