Kutatás

2020.06.21. 07:30

Tudományosan bizonyított, hogy jó Győrben élni! – fotók

A második legjobb életminőségű megyeszékhely lett Győr a HÉTFA Kutatóintézet vizsgálata alapján. A város kiemelkedően tejesített, nyolc kategóriából hat esetén az ország húsz legjobbja közt van.

Dániel Viktória, Szeghalmi Balázs

Fotó: Huszár Gábor

Fotó: Huszár Gábor

151 járásszékhely és 23 megyei jogú város életminőségét vizsgálta a HÉTFA Kutatóintézet. A lista élére Székesfehérvár került, Győr pedig szorosan a nyomában, mindössze 1,2 ponttal elmaradva. A kutatásban a Városi Életminőség Indexet nyolc fő dimenzió mentén elemezték. Győr az Élhető és biztonságos települési környezet kategóriában tizennyolc helyet lépett előre a 2012-es rangsorhoz képest és külön kiemelendő a város Erős gazdasági dimenziója is, de a fiatalok kompetenciái és a demográfiai helyzet terén is sikerült előrelépni.

– Összesen 50 mutató bevonásával jött létre a végleges index a nyolc fődimenzió súlyozatlan átlagaként – mondta el Igari András a kutatóintézet Város- és Területfejlesztési Irodájának junior elemzője. – A számításokhoz a KSH és a Területi Információs Rendszer internetes adatbázisait, valamint a kompetenciafelmérések és a parlamenti választások adatait használtuk.

Győr megtartotta pozícióját

Arra a kérdésre, hogy miért lassul látványosan sok magas életminőségű város fejlődése, a kutatóintézet szakembere azt mondta, ennek oka, hogy egy bizonyos szint elérése felett már egyre nagyobb energiát kell befektetni a javuláshoz. Továbbá egyes tényezők mentén egyszerűen nem lehetséges egy bizonyos szintnél kedvezőbb értéket elérni.

– Ilyen például a tartós munkanélküliség, ahol is a legjobb életminőségű városok értéke 2012-ben és 2018-ban is 0-hoz közelített. Ezen a téren egyébként Győr-Moson-Sopron megye járásszékhelyei kimagaslóan jó értéket értek el, mindegyik járásszékhely, beleértve Győrt és Sopront is, az ország 11 legjobbja között van – emelte ki Igari András.

Fotó: Huszár Gábor

A rendszerváltást követően az egyébként is kedvező adottságú Győr-Moson-Sopron megyei városok az életminőségi rangsor élmezőnyébe kerültek. Az elmúlt évtizedben azonban az tapasztalják, hogy a megye korábban megszerzett gazdasági előnye mérséklődött.

– Az Erős Gazdaság dimenziójában egyedül Győr városa tartotta meg a pozícióját, míg a többi város növekedési üteme lelassult, így más térségek városai beérték őket.

A civil társadalom még nem olyan erős

A sok pozitívum mellett azonban van egy kategória, amiben jó pár hellyel hátrébb kerültünk. Erős Civil Társadalom dimenziójában 30 helyet hátráltunk a hat évvel korábbi adatokhoz képest, egyúttal ez az egyetlen kategória, amiben csak „Jó” minősítést kapott a város. A mutató azt mutatja meg, hogy a város lakói mennyire aktívan vesznek részt a közéletben, a város milyen kereteket biztosít mindehhez.

– Győr-Moson-Sopron megye kapcsán az volt megfigyelhető, hogy mindegyik város indexértéke nőtt, ugyanakkor az országos rangsorban egyes városok, mint például Győr és Sopron hátracsúsztak, addig mások, mint Kapuvár, Pannonhalma és Mosonmagyaróvár jelentősen előrelépett e dimenzió terén.

A többi járásszékhely is jól teljesít

Győr mellett Pannonhalmán és Mosonmagyaróváron is négy-négy ponttal nőtt az életminőség index, ami azt bizonyítja, hogy a térség járásszékhelyein is egyre kényelmesebb az élet.

– A tősgyökeres pannonhalmi és az ide költöző családok is kiemelik a város nyugodtságát, szép környezetét és emberközeliségét, ráadásul minden hivatali szolgáltatás, intézmény helyben van, könnyedén elérhető. Ezek a tényezők növelik az érdeklődést Pannonhalma iránt. Az itt élők lélekszáma évről évre nő, ennek megfelelően hamarosan új lakópark beruházás, is indul a településen – foglalta össze a jó szereplés okait Vas Gábor, a Pannonhalma polgármestere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában