Nagy István telepítette át a családot

2020.06.25. 09:34

Szigetközi méhek szorgoskodnak az Agrárminisztériumban – videó

A kaptárbontás után kiderült, a méhek jól érzik magukat a nagyvárosi környezetben, s különleges ízű mézet ajándékoznak.

Mészely Réka

Fotós: Pelsoczy Csaba

Fotós: Pelsoczy Csaba

– Fantasztikus látvány és a lelkemnek is jó, ahogy nézhetem reggelente kirepülni a méheket – vallja Nagy István agrárminiszter, aki éppen egy hónapja budapesti dolgozószobája teraszára saját méhcsaládjából telepített egyet, külföldi mintára. A minap kaptárbontás után kiderült, a szorgoskodó állatok kiválóan alkalmazkodtak a nagyvárosi környezethez, s különleges ízű mézet ajándékoznak. Mindezzel a méhek szerepére, a nagyvárosi környezet minőségére és a környezeti nevelés fontosságára kívánja felhívni a figyelmet.

A mosonmagyaróvári térség országgyűlési képviselője, mint lapunknak elmondta, külföldi országokat járva, miniszter kollégái tudván, hogy érdekli vendégüket a méhészet, megmutatták, hogy az európai nagyvárosokban, Párizsban, Berlinben jól érzik magukat a méhek. Innen is jött az ötlet, hogy milyen lenne ezt Budapesten is kipróbálni. Bevált a kísérlet.

Saját méhcsaládját telepítette az Agrárminisztérium teraszára Nagy István tárcavezető.
Fotó: Pelsőczy Csaba

Családi indíttatás

– Nagyapám méhészkedett, az első találkozásom ezekkel a csodálatos lényekkel a tanyáján történt. Ahogy a szilvafa alatt letérdeltem a kaptárhoz, benéztem a résen, néhány csípés kíséretében örökké „eljegyeztek” . A következő sorsszerű találkozás már a kilencvenes évek elején Mosonmagyaróváron ért, harmad-negyed éves gazdászhallgatóként. Amikor azon gondolkodtam, hogy a rendszerváltás után összeomlóban lévő magyar agráriumban mihez kezdek a diplomámmal, találtam egy méhészetről szóló kiadványt a Magyar utcai újságosbódéban, benne egy hirdetéssel, miszerint Székesfehérváron aranykalászos méhész tanfolyamot szerveznek. Ezt el is végeztem. Akkoriban már udvaroltam a leendő feleségemnek, akinek édesapját szintén érdekelte a méhészet. Mindketten vásároltunk egy-egy méhcsaládot. Így indultunk, s ma már 150 családról gondoskodunk. Hálás vagyok, hogy ezt a munkát most a fiam és az apósom viszik, amit ha majd hazakerülök, folytatni kívánok – avatott be Nagy István agrárminiszter, aki külföldi minták nyomán telepített az Agrárminisztériumban lévő irodája erkélyére egyet a saját méhcsaládjai közül.

– Otthonról beraktam egy méhcsaládot, és dolgozószobám erkélyén helyeztem el őket. Eleinte a minisztériumi munkatársaim nem akarták elhinni, hogy ez lehetséges, talán féltek is tőlük. De ma már nyitott ajtóval dolgoznak, miközben mögöttük vastag sorban elindulnak reggel a méhek virágport gyűjteni. A tárgyalópartnereimet, akik hozzám érkeznek, szintén megdöbbenti a látvány. Fantasztikus, ahogy reggelente éledeznek, kirepülnek és hordják a virágport. A lelkemnek is jó, sokat segítenek a mindennapi küzdelmekben – vallja a méhész miniszter.

Különleges ízű a budapesti méz

Egy hónap után a napokban bontott kaptárt Nagy István. Kíváncsi volt az eredményre, mely mint mondja, minden elképzelését felülmúlta.

– Amint azt a Facebookomon közzétett videóban is lehet látni, a napokban megkóstolhattam a mézet. Amikor azt mondtam, hogy fantasztikus ízű, azt valóban így is gondoltam, ilyen különleges ízűt, összetételűt még nem kóstoltam. Köszönhető ez annak, hogy a fővárosban nincs méhsűrűség, továbbá sok száz féle növényről gyűjthettek virágport. Az itteni leanderek és muskátlik mellett a közeli parkokból, erkélyekről, hársfákról, de innen még a Margit-szigetet is elérik. Szezon végén majd kipörgetem, üvegekbe adagolom, és megajándékozom azoknak, akik értékelik, hogy Budapesten ilyen mézet lehet termelni – hangsúlyozta a miniszter.

A támogatások növelésével kezdenek

Jelenleg Magyarországon mintegy húszezren foglalkoznak méhészettel, és 1,2 millió méhcsaládról gondoskodnak. Ez a szám jelenleg stagnál. Sajnos azonban elöregedőben a szakma: több mint hatvan százalékuk 65 év fölötti.

– Boldog vagyok, hogy történelmet írhatunk. Mária Terézia óta nem kaptak ilyen mértékű támogatásokat a méhészek. Idéntől megduplázuk a méhegészségügyi támogatás összegét, amely 500-ról 1000 forintra emelkedett méhcsaládonként. 2021-től adómentességet élveznek a méhészeti termékek. Egy új rendelet értelmében pedig méhcsaládonként 2000 forint beporzási támogatás igényelhető. Reméljük, ezek is meghozzák a méhészkedéshez a kedvet – fűzte hozzá a miniszter. A méhegészségügyi támogatáson felül a kormány a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében idén egymilliárd forint pluszforrást biztosít a méhészek számára a veszélyhelyzet miatti nehézségeik kezelésére. Az érintettek 2020. július 13. és július 27. között nyújthatják be támogatási kérelmeiket a Magyar Államkincstár elektronikus felületén.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában