Új terv, több hely Adyvárosban

2020.06.05. 06:07

Mutatjuk a Kuopio parki parkolólemez új látványterveit – galéria

Kisebb költség, több pluszparkoló és egy izgalmas közösségi tér. Ezt kínálja az újratervezett Kuopio parki parkolólemez, amelyet szerdán sajtótájékoztatón mutattak be. Az önkormányzat várja a lakosság véleményét.

D. Pusztai Andrea

Mérlegelés után

Az adyvárosi Kuopio parkba tervezett parkolóházról 2014 őszén írtunk először. A többszintes építmény tervezői becsült költsége akkori árakon 750 millió forintot tett ki és 156 parkolóhelyet teremtett volna oly módon, hogy az elveszített növényzetet a zöldtetővel pótolja. Hosszas tervezést és előkészítést követően 2018 őszén már zajlott a közbeszerzési eljárás, aztán a 2019-es költségvetésben még csak nem is szerepelt a beruházás.

Az önkormányzat mérlegelte a beavatkozás mértékét és a piaci árakon már mintegy 2,5 milliárdos költségét, és letett az elképzelésről. Megbízta ugyanakkor a város útkezelő szervezetét, hogy dolgozzon ki parkolásfejlesztési koncepciókat.

 

Kétszintes parkolólemez

Máthé-Tóth Péter, a szervezet tájékoztatásért felelős mérnöke a Kisalföld megkeresésére elmondta: a tervezés során felhasználták a Kodály Zoltán utca 10–16. előtti öblöt, ahová részben a meglévő aszfaltfelületre, részben a park területére lépve egy olyan kétszintes (egy enyhén lefelé lejtő alsó és egy rámpán megközelíthető felső részből álló) parkolólemezt álmodtak, amely anélkül növeli meg a parkolóhelyek számát, hogy jelentősebb kárt okozna a faállományban. A meglévő utat kiszélesítenék és a párhuzamos parkolókat merőlegessé alakítanák, felhasználva ehhez az elszáradt, elgyúrt zöldfelületekből.

Megújuló zöldfelületek

Belenyúlnának a Földes Gábor utcába, a páratlan oldal ferde állású parkolóit is merőlegessé állítanák át. Mindezzel összesen több helyet nyernének, mint az évekkel ezelőtti parkolóházzal. Emellett megújulna a járda, a zöldfelületek.

Ahogy a kisalfold.hu-n a látványtervek is mutatják, az új funkciók az egész lakótelepnek szabadidős teret kínálnának: sétautat, játszóteret, kutyafuttatót, futópályát több mint 300 négyzetméteren. Vagyis az elképzelés kidolgozása során nem csak az autótulajdonosok igényeit vetették papírra.

Az új terv többet hoz ki a térből olcsóbban, s az sem utolsó szempont, hogy a forrásoktól függően ütemezhető módon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában