Otthonában ápolja a meglőtt ludakat

2020.06.09. 10:11

Megdöbbentő eset: a madár hátából állt ki a nyílvessző Fertőrákoson – fotók

Állatbarátok hívták Bodnár Ágota madármentő telefonszámát (+36- 20/580-6131), hogy a Fertő tó közelében a Rákos-csatornában látnak két meglőtt madarat. Az egyiknek a nyakából, a másiknak a hátából áll ki a nyílvessző.

Bódvai Ildikó

Fotó: Magasi Dávid

– Azonnal autóba ültünk Győri Andrea mentőtársammal és a helyszínre siettünk. Az egyik ludat meg tudtuk fogni, de a másikat akkor nem. Ennek a nyakából állt ki a lövedék, rögtön orvoshoz mentünk vele – kezdi a megdöbbentő esetet Bodnár Ágota soproni önkéntes madármentő. – Szerencsére a madár légcsöve és a nyelőcsöve is ép maradt, fontosabb szerveket nem érintett a nyíl, így könnyen el lehetett távolítani. Csak fertőtleníteni kellett a sebet és várni, hogy begyógyuljon. Egy héttel később a másik nyári ludat is megtaláltuk a Rákos-csatornában, majdnem ugyanott, mint az elsőt. Elég durva látvány volt, a hátából állt ki a nyílvessző. Tíz perc alatt sikerült befognunk, el volt már gyengülve. Ezt a madarat is az állatorvoshoz vittük, aki altatásban műtötte meg. Érzéstelenítőt kapott, fájdalomcsillapítót és antibiotikumot. Szerencsére nem a karcsontot érte a lövedék, mint ahogyan először hittük, hanem a könyökízületbe fúródott, de így is hosszadalmas a felépülése – mondja szomorúan Ágota. Merthogy elképzelni sem tudja, kik okozhatták a bajt, kik lehetnek ennyire felelőtlenek.

A két lövedékről időközben megállapították a Fertő–Hanság Nemzeti Park munkatársai, hogy nyílpisztolyból vagy nyílpuskából lőtték ki. A nemzeti park rendőrségi feljelentést tett. – Súlyos a cselekedet, több jogszabály ellen is vétett az elkövető. A nyári lúd ugyan nem védett madár, de vadászati idényen kívül egyetlen vadat sem szabad elejteni. Orvvadászatnak is minősülhet az eset, hiszen a Fertő tó és környéke jogilag a nemzeti park vadászterülete, ott csak az engedélyünkkel lehetne bármit is kilőni. Természetesen nem folytatunk vízimadár- vadászatot és ezt másnak sem engedjük meg. Harmadrészt, vadászni csak engedélyezett eszközzel lehet, a nyílpuska pedig nem az. Nem utolsósorban pedig állatkínzásról is beszélhetünk – foglalja össze Pellinger Attila, a Fertő–Hanság Nemzeti Park természetmegőrzési osztályvezetője. Hozzáteszi, azért kezdeményezték a Soproni Rendőrkapitányságon az eljárás megindítását, hogy ne ismétlődhessen meg az eset. Szeretnénk felhívni a közvélemény figyelmét is, hogy az ilyen cselekedetek üldözendők és elítélendők.

A két nyári lúd jelenleg Ágotáék menhelyén gyógyulgat. A szakemberek szerint a nyakon lőtt madarat hamarosan szabadon lehet engedni. A szárnyán sérült egyed felépülése három-négy hetet vesz igénybe.

Bodnár Ágota a nemzeti park munkatársaival engedi majd vissza a természetbe a madarat. Fotó: Magasi Dávid

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában