Szigetköz Vadásztársaság

2020.06.22. 20:14

Beváltak az automata vadetetők a Szigetközben

Feketeerdőtől Károlyházáig, Kimlétől Héderváron át Dunaszigetig felügyel a Szigetköz Vadásztársaság több mint 16 ezer hektárnyi területet. A nyolc telepített automata takarmányadagoló nagyban megkönnyíti a hivatásos vadászok munkáját – mutatta Szitás Attila. Az etetőkbe friss takarmány kerül. Az állatok megszokják, hogy egy adott helyen mindig találnak élelmet. A napelemes példányok mellé ráadásul több helyre éjjellátó kamerákat is felszereltek, melyeket vadmegfigyelésre használnak.

kisalfold.hu

Főleg az erdősült területeken jellemző az utóbbi időben, hogy sokan futnak vagy szabadon engedik séta közben kutyájukat a vadászterületen. Ezzel zavarják az állatok nyugalmát és a mozgásukat is befolyásolják. A Szigetköz Vadásztársaság folyamatosan figyelemmel követi az állatállomány mozgását, ráadásul az automata etetők mellé felszerelt éjjellátó kamerák is segítenek a nyomon követésben.

– Az etetők többsége akkumulátorral működik, de vannak napelemes etetők is. Be lehet állítani, hogy mikor szórja ki az állatoknak a takarmányt. Olyan elven működik, mint a műtrágyaszóró, egy kis motor hajtja. Most, a nyári időszakban este hét órakor szórja ki az eleséget – mondta el a Kisalföldnek Szitás Attila hivatásos vadász.

Az etetőkbe csak jó minőségű takarmányt lehet helyezni, havonta nagyjából egy mázsát. Az apróvadak, az őzek, a szarvasok, a vaddisznók is ide járnak enni. Az etetők kialakítása óta már megtanulták, hol találnak élelmet maguknak, az erdők mely részére kell menniük, ha éhesek.

– Megszokja a vad, hogy egy adott helyen mindig, nyugalomban talál magának friss élelmet. És nekünk, hivatásos vadászoknak is egyszerűbb a dolgunk, mert nem kell mindennap etetnünk. Az is érdekes – ami a kamerafelvételeken megfigyelhető –, hogy egyszerre több konda rivalizál egymással az ételért. Az nyer, aki korábban érkezik az etetőhöz – fogalmazott a vadász. Hozzátette: a vaddisznók és a szarvasok nem helyhez kötöttek, tehát több etetőhöz is visszatérhet ugyanaz a vad. Úgy, ahogy az sem törvényszerű, hogy a legközelebbihez megy oda az állat. Sok mindentől függ, például hogy éppen merre jár az erdőben, milyenek a körülmények, vannak-e arra sétáló emberek.

Az őzek, szarvasok, a vaddisznók is ide járnak enni az apróvadakon kívül.

Az automata etetők nem igényelnek karbantartást, csak az akkumulátort kell cserélni bennük, illetve a friss és jó minőségű takarmányt kell az edényekbe helyezni. A társaság táblákkal is figyelmezteti a lakosságot, hogy a vadászterületen a kutyákat szigorúan pórázon szabad csak sétáltatni, de sokan nem veszik komolyan a kérést. Csapdakihelyezéskor is mindig úgy helyezik el a kelepcéket, hogy a kutyák hosszú pórázon se tudjanak belemenni.