A lakosság is segíthet

2020.06.30. 13:26

Megyei összefogás a parlagfű elleni védekezésben

Az elmúlt két évtizedben folyamatosan csökkentek a parlagfűvel szennyezett területek Győr-Moson-Sopron megyében. A nem tisztázott tulajdonjogú belterületek és az aratás utáni tarlók irtásán még kell dolgozni.

kisalfold.hu

Fotó: Huszár Gábor

A parlagfű terjedésének megállításához komplex társadalmi összefogásra van szükség – hangsúlyozta Szemerits Attila a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal osztályvezetője, a parlagfű elleni védekezésről tartott tárgyaláson kedden. Az eseményen számos megyei szervezet vett részt, köztük a Széchenyi István Egyetem, Megyei Agrárkamara, Növényorvosi Kamara, Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, Gysev Zrt., és a Polgárőr Szövetség is.

Szemerits Attila azt is elmondta, hogy az idei felderítéshez a helikopterek mellett kísérleti jelleggel már drónokat is bevetnek, a nehezen elérhető speciális területeken. Ezentúl a Polgárőr Szövetséget is bevonják a belterületen található parlagfűvel szennyezett területek felderítésében. A szakemberek mellett a lakosság is segíthet a gyomnövény megtalálásában. A Parlagfű Bejelentési Rendszerrel (PBR) bárki tehet bejelentést az allergén növénnyel szennyezett területekről, ami aztán közvetlenül az ellenőrzésre jogosult hatósághoz jut el. A korábbi évek tapasztalatai alapján sok egyéb gyomnövényre vonatkozó bejelentést is kaptak. Ezért fokozottan kérik, hogy így csak parlagfüvet jelentsenek be, mert a sok egyéb bejelentés felaprózza a hatóságok energiaforrásait.

A parlagfű egy rendkívül adaptív növény, az éghajlatváltozás miatt pedig számos alfajjal találkozhatunk ugyanazon a területen. Ha valaki nem biztos abban, hogy parlagfüvet vagy egyéb gyomnövényt talált, annak segítséget nyújthat a Széchenyi István Egyetem által fejlesztett telefonos mobilalkalmazás, ami szemléletes módon tartalmazza a parlagfű beazonosításhoz szükséges morfológiai jellemzőit.

– Biztató jel, hogy a gyomnövények közt 1997-óta első helyet elfoglaló parlagfű, a 2018-as előzetes becslések szerint visszacsúszott a 2.-3. helyre – emelte ki Szemerits Attila.

A hazai munkálatok mellett a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal és a Széchenyi István Egyetem aktívan együttműködik a burgerlandi kormányhivatallal is, ezzel egy határon átnyúló parlagfű megfigyelési programot hozva létre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában