2020.06.04. 11:48
1920-as cipóval emlékezik az évfordulóra a pékség Sokorópátkán
A sokorópátkai Pedró Pékség tíz boltjában különleges pékáru kapható a százéves évforduló alkalmával. Az 1920-as nevet viselő, a tetején a trianoni kereszttel ellátott cipó négyfajta gabonával és aszalt szilvával készül.
Varga Péter pék, háttérben a cipó.
– A Pedró ízig-vérig magyar pékség, minden nemzeti ünnepre megemlékeznek, logójukban szerepel az országalma – adott hátteret lapunknak Vajda Péter, a Pedró Pékség tulajdonosa abból az alkalomból, hogy tíz boltjuk mindegyikében kapható a trianoni évfordulóra készített 1920-as cipó.
Vajda Péter családjával és munkatársaival arra törekszik, hogy visszahozza a régi idők értékeit. Ennek jegyében alkotta meg a 2018-ban a „Kisalföld Kenyere” díjat is elnyert Székely kenyeret, amely két kilogrammos nagyságával a régmúltat idézi, nevével pedig Magyarországnak és Székelyföldnek tiszteleg, továbbá különlegességét rusztikus jellege adja.
Ebbe a sorba illeszkedik a Mátyás kenyér is, amely rozsos félbarna vekni, és szintén díjakat nyert, illetve az, hogy megsütötték már a magyarok Szent István-napi kenyerét is: a Szerencsetarsolyban a durumbúza karakteres ízét a vadkovász lassú érlelése kelti életre.
Mint Vajda Péter elárulta, régóta készültek a trianoni évfordulóra. Egy februári gasztronómiai szakkiállításon mutatkozott be a legjobb alapanyagokból és minőségi technológiával, négyfajta gabonával (királybúza, tönköly-, rozs- és búzaliszt), valamint meglepetésként aszalt szilvával sütött különlegesség. A cipó tetején látványos trianoni kereszt emlékeztet az évfordulóra.
Mint a sokorópátkai pékség vezetője elmondta, azt szerették volna, hogy kenyerük markáns legyen, így kétkilós cipót sütnek, ami teljes kiőrlésű lisztből ugyan ritkaság, de a boltban természetesen szívesen feldarabolják. Ára pedig értelemszerűen 1920 forint.
Az egy hónapja a termékek listáján szereplő és a tulajdonos tervei szerint még sokáig kapható kenyér a győri önkormányzat által Trianonra készített kisfilmben szintén megjelenik.