Egészségügy

2020.05.10. 13:14

Újraindítják a járóbeteg szakellátást a Petz-kórházban – mutatjuk a győri rendelések időpontjait

A járóbeteg ellátásokat fokozatosan építik vissza Győrben.

kisalfold.hu

„Egyértelmű újraindításról nincs szó, mert a korábbi, napi átlagos 4500 beteg helyett a csökkentett üzemmódban is elláttunk átlagosan 1200 beteget az elmúlt két hónapban” – közölte Dr. Tamás László János, a Petz-kórház főigazgatója.

A szakellátás újra felépítése során számos okból a fokozatosság elvét szükséges alkalmazni, ennek a következők a lépései.

1. Járványügyi okok miatt a Kórház központi épülettömbjének csak a külön bejárattal rendelkező szakrendelői érhetők el, valamint a többi telephelyen lévő rendelők (Rendelőintézet, Zrínyi utca ideiglenes rendelők).

2. A járványügyi feladatok miatt a járóbeteg ellátásba csak fokozatosan tudjuk visszahelyezni a más feladatra átirányított munkatársainkat. A helyszűke miatt nyújtott illetve két műszakban is kell járó ellátást szervezni.

3. Járványügyi okok miatt több időt kell szentelni egy beteg ellátására, így adott időben csak kevesebb, és pontos időre érkező beteget tudunk fogadni / ellátni.

4. A két hónapos kiesés miatt a hozzánk fordulók közül a súlyosabb, relatíve sürgősebb ellátási igényű betegeket kell előre hozni. Ezen okból a járvány kezdete előtt kapott időpontok érvényüket vesztik. Az eltelt idő miatt gyakran a beutalókat is szakmailag érdemes felülvizsgálni, felülírni és a keresett szakorvossal előzetesen konzultálni. A szakorvost keresheti a beteg illetve a háziorvos is. Az elérhető szakrendelések telefonszámai honlapunkon megtalálhatók.

5. Az újraindítás során még szünetelnek a szűrések, rutin ellenőrzések, gondozások. A receptírás, szakvéleményírás, lelet konzultáció változatlanul szünetel, mint személyes jelenlétű ellátás, de elérhető telemedicina igénybevételével.

6. Előnyt élveznek az állapotromlások miatti vizsgálatok, és a nem halasztható ellátások. A sürgősségi azonnali ellátások – ahogy a járvány teljes ideje alatt végig – változatlanul az SBO segítségével érhetők el. A Covid-19 szempontjából gyanús betegek változatlanul csak a Járványügyi Ambulanciára utalhatók.

Az „újraindítás során” a fokozatosság elve mellett járványügyi és ellátás-biztonsági okokból az alábbi eljárásrend betartása szükséges. Várhatóan a teljes üzemmód a visszaköltözések után állítható helyre.

1. A betegeknek háziorvosi beutaló, vagy saját elhatározás esetén telefonon lehet szakorvoshoz fordulni. Minden szakterületen (osztályon) biztosítani kell egy szakorvos elérhetőségét munkaidőben, aki a Telemedicina alkalmazásával konzultál a beteggel (állapotfelmérés, panaszkezelés, szükség szerint terápiás javaslat, receptírás EESZT-n keresztül). Az eseményt a Hospitaly medikai rendszerben ambuláns lapon kell rögzíteni T (Telemedicina) kódon.

Ezen konzultáció kapcsán dönt a szakorvos arról, hogy szükséges-e a betegnek szakrendelésen megjelenni. Amennyiben igen, akkor a medikai rendszerben a szakterület rendelőjébe előjegyzési időpontot ad, melyről a beteget, vagy ambuláns lapon (EESZT-n keresztül, vagy postai úton), vagy e-mailen keresztül, vagy SMS-ben tájékoztatja.

2. A szakrendelésre való belépéshez a fentiekben rögzített, a belépési ponton (akár mobiltelefonon rögzített) bemutatott papír alapú vagy elektronikus dokumentum szükséges. Rendelőbe 15 percenként mehet be egy beteg járványügyi kockázatbecslést követően (elővizsgálat, pretriázs a belépési pontokon), váróban maximum 2 beteg tartózkodhat, a belépési pontok előtt kell megfelelő sortávolságban várakozni. Ajánlott a kapott időpont előtt nem jelentősen korábban érkezni. Belépni csak orrot és szájat fedő maszkban lehet.

3. Az Intézményi Telemedicina Szabályzat szerinti működési rend elindulását követően (2020. május 18-tól) a jelentkezést a Petz call center (telefonos előjegyzési központ) fogadja, telemedicina szakellátásra vagy személyes szakrendelésre ad munkatársunk időpontot.

4. Szakrendeléseinkre szakorvosaink által visszarendelt betegek esetében a kórházi elbocsátáskor a zárójelentés megírásakor, vagy az ambuláns ellátás kapcsán visszarendeléshez időpontot kell rögzíteni és a beteg dokumentációban átnyújtani a betegnek.

5. Amennyiben a beteg olyan ellátási eseményre kap előjegyzést, amely COVID 19 fertőzés szempontjából fokozott kockázatú, az ellátó személyzet, ill. az intézmény szempontjából (lásd. Miniszteri Utasítás melléklete: A Szakmai Kollégium által meghatározott esetekben) úgy előzetesen az intézményünkben kijelölt mintavételi pontokon megfelelő időpontra előjegyzési időpontot kell kérni a beteg számára. A lelet nem lehet 24 óránál idősebb. Ezt a mintavételt kizárólag szakorvosunk jegyzi elő.

6. Az előzetes mintavétel (negatív PCR lelet) szükségletét a médiában és honlapunkon elérhető aktuális szabályozás és az előzetes szakorvosi konzultáció kapcsán született döntés határozza meg. Mintavétel intézményünk közellátási feladataihoz, csak tünetmentes és nem gyanús esetekben történik a Mintavételi Ponton. A minta PCR vizsgálatát 05.12. után intézményünk Mikrobiológiai Laboratóriuma végzi.

A rendelések időpontjai

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában