A hívekkel ünnepeltek a szerzetesek

2020.05.31. 09:38

Korlátozásokkal, de megnyitott a Szent Márton-bazilika Pannonhalmán – fotók, videó

A hívekkel együtt ünnepelte a konventmisében a Szentlélek kiáradását Pünkösd vasárnapján délelőtt az ezeréves Pannonhalmi Főapátság szerzetesközössége.

kisalfold.hu

Fotós: CSAPO BALAZS

Nyolc hét után először vehettek részt személyesen is a hívek a szertartáson. Az elmúlt hetekben az online közvetítéseken több tízezren követték figyelemmel a szertartásokat a virtuális világban, a közvetítések a továbbiakban is folytatódnak.

A liturgiát Hortobágyi Cirill főapát vezette a Szent Márton-bazilikában. Prédikációjában arról beszélt, miféle változás az, amit a Lélek végbevitt a tanítványokban. – Az evangéliumban így hangzik: „Vegyétek a Szentlelket! Akinek megbocsátjátok bűneit az bocsánatot nyer, akinek nem bocsátjátok meg az nem nyer bocsánatot!” Bocsánatról, kiengesztelődésről volt tehát szó! Jézus küldetésének lényegét kötötte még egyszer lelkükre. Ez pedig így szól: vedd a bocsánat lelkét! Ne utasítsd el a kiengesztelődést, mert ezáltal a Lelket utasítod el, Isten Szentlelkét! Engesztelődj ki! Szeresd önmagad! Szeresd Istent! Szeresd testvéredet! Szeresd ellenségedet! Ez az evangélium lényege. Itt keresendő minden keresztény hivatás, a mi szerzetesi hivatásunk lényege is. Emellett nem mehet el senki, aki Jézust akarja követni. Amint elkezded saját szívedben a kiengesztelődést, félelmed börtönfalán máris egy rés támad – adott útravalót az apát az ünnepen.

Korábban írtuk:

A járványügyi korlátozások miatt egyszerre csak 40 főt tudtak beengedni és biztonságosan leültetni. A szentmise rendjére pedig ugyanazok a biztonsági szabályok érvényesek, mint az egyházmegyei szabályozásban. A 65 év feletti és a bármely okból fokozottan veszélyeztetett híveket saját egészségük védelme érdekében arra kérik, hogy még ne menjenek a szentmisére.

A bazilikából a misét a főapátság YouTube-csatornáján élőben közvetítették:

Ismét látogatható a Szent Márton-bazilika, a Mátyás korabeli kerengő, a klasszicista főkönyvtár és a fotótárlat a főmonostori kiállítótérben. Idegenvezetést nem tudnak biztosítani, de az audio-guide elérhető, amit saját fülhallgatóval lehet használni. A Pannonhalmi Főapátság is csatlakozott a Magyar Turisztikai Ügynökség Visszajövünk! kampányához. Ennek keretében június 5. és július 15. között minden apátsági belépőjegy mellé 10 százalék kedvezményre jogosító kupont is adnak, amelyeket a főapátsághoz tartozó boltokban és vendéglátóegységekben lehet beváltani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában