A nemzeti park számos egységét felújították

2020.05.28. 08:57

Nyit a Lászlómajor a Fertő–Hanság Nemzeti Parkban

A Fertő–Hanság Nemzeti Parkban a koronavírusos helyzet miatti látogatási tilalom idején felújítások zajlottak, zajlanak. Pünkösd hétvégéjén ismét megnyitják a Lászlómajor Látogatóközpont kültéri látnivalóit a nagyközönség előtt, s túrákra is várják az előzetesen jelentkezőket.

Gosztonyi Miklós

– A Fertő–Hanság Nemzeti Park lassan újraéled. A koronavírus miatti szabályozás enyhítése révén, de az elővigyázatossági intézkedések betartásával, a hétvégén újból fogad érdeklődőket a Lászlómajor Látogatóközpont kültéri egysége 8–16 óráig – tudtuk meg Babos Attilától, a nemzeti park ökoturisztikai és környezetnevelési osztályvezetőjétől. – A háromnapos ünnep alkalmat ad arra is, hogy elindíthassuk a szakvezetéses kenu-, gyalogos és kerékpáros túráinkat. A járványveszély miatt viszont egyszerre csak kisebb létszámú, tíz-tizenkét fős csoportok vehetnek részt a kirándulásokon. Szombaton a kenutúrákra érkezőket várjuk, a Lászlómajorban vasárnap a gyalogos, hétfőn a kerékpáros kiruccanókat. Emellett a Lászlómajor Látogatóközpont bolti része is kinyit. Ugyanakkor a túrákra előzetes jelentkezés szükséges a nemzeti park honlapján található elérhetőségeken. A sarródi Kócsagvár, a Csapody István Természetiskola és az öntésmajori Hanság élővilága kiállítás egyelőre azonban nem látogatható.

Babos Attila a Sárika nevű szarvasmarha mellett, a háttérben a baromfiudvar új nádtetejű épületei.
Fotó: Gosztonyi

Babos Attila hozzátette, hogy az elmúlt hónapok során a nemzeti park számos egységét újították fel. A Lászlómajorban a gyerekek közkedvelt nagyméretű játékait lefestették, a fűszerkertet rendbe rakták, bővítették, növényeket telepítettek. A majorság karámrendszerének fejlesztése, újjáépítése még folyamatban van – amely a bivalyoknak és a szürke szarvasmarháknak ad majd helyet –, a tetőzeteket viszont több helyütt már kicserélték. A baromfiudvar épületei immár új nádtetővel tűnnek ki. – Ezenkívül megkezdtük a tanösvények állapotfelmérését. Számos helyen kifakultak az ismeretterjesztő táblák, vagy épp azok faanyagai szorulnak csiszolásra. A helyreállításokon már dolgozunk – folytatta Babos Attila. – A következő hetek feladataként a Borsodi-dűlőnél lévő egyik kilátónk teljes felső részét újjá fogjuk építeni, s nádtetős kiülővel látjuk el az ottani környezetet. A felsorolt nemzeti parkos projektek kormányzati támogatásból és saját forrásból, illetve a Mol felajánlásából valósultak-valósulnak meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában