Érettségi 2020

2020.05.04. 08:17

Magyarérettségi 2020 – Videón, fotókon mutatjuk a megoldásokat

Arany János, Tóth Árpád és Fekete István művei a feladatok között.

kisalfold.hu

Fotó: CSAPO BALAZS

17.34 – Videón a megoldások, 3. rész

17.10 – Videón a megoldások, 2. rész

16.22 - Videón a megoldások, 1. rész

15.01 – A feladatokat Csengeri Mária, a győri Móra-iskola tagintézmény-vezetője oldotta meg

11.55 – A könyvek történetéről, az olvasásról és a kódexekről szóló szövegértési feladat, a sportról szóló érvelés is szerepelt a középszintű írásbeli magyar érettségin, míg a vizsga második részében Fekete István-novella, illetve Arany János és Tóth Árpád művei között lehetett választani hétfőn az Eduline oktatási portál információi szerint.

A könyvek történetéről, olvasásról és a kódexekről kaptak szövegértési feladatot a középszinten vizsgázók az idei magyar érettségi első részében. A diákoknak először értelmezniük kellett a kétoldalas szöveget, majd különféle feladatokat kellett ennek alapján megoldaniuk. A portál információi szerint az első részhez tartozó szövegalkotási részben a sportról és testnevelésről szóló érvelést vagy egy egészségügyi problémákról szóló hivatalos levelet kellett írniuk a diákoknak.

A második részben a műelemző feladat egy Fekete István-novellához, az összehasonlító elemzés egy Arany János-vershez és egy Tóth Árpád-költeményhez kapcsolódott. Ezek közül a diákoknak egyet kellett választaniuk, azaz egy mű (vagy műrészlet) problémaközpontú, értelmező bemutatását vagy két mű (vagy műrészlet) adott szempontú összehasonlító értelmezését.

11.10 – A műelemző feladat egy Fekete István-novellához, az összehasonlító elemzés pedig egy Arany János-vershez és egy Tóth Árpár-költeményhez kapcsolódik. Ezek közül a diákoknak egyet kell választaniuk - írta az eduline.hu.

10.50 – Hétfőn reggel magyar nyelv és irodalom, valamint magyar mint idegen nyelv írásbelikkel országszerte megkezdődtek az érettségi vizsgák. Az Oktatási Hivatal közleménye szerint magyar nyelv és irodalom vizsgatárgyból középszinten 1139 helyszínen 68458, emelt szinten 58 helyszínen 2119 vizsgázó tesz érettségi vizsgát.

A magyar nyelv és irodalom középszintű írásbeli vizsgája 240 percig tart, a vizsgázóknak két feladatlapot kell megoldaniuk.

Az első feladatlap megoldására 90, a másodikéra 150 perc áll rendelkezésre. Az első feladatlap egy szövegértési és egy szövegalkotási feladatot tartalmaz, a vizsgázók a rendelkezésükre álló időt tetszésük szerint oszthatják be a feladatok megoldására. A szövegértési feladatsor bázisszövege egy, esetleg két (egymással összefüggő) ismeretterjesztő szövegből, publicisztikai műből vagy ezek részletéből áll. A szövegalkotási feladat lehet érvelés vagy gyakorlati szövegműfaj alkotása, amelynek elvárt terjedelme 120-200 szó.

A vizsgadolgozatokat 90 perc elteltével a felügyelő tanár összegyűjti. Ezután osztható ki a második feladatlap, amely egy műértelmező szöveg alkotását várja el a diákoktól: ez – a vizsgázó választása szerint – lehet egy mű adott szempontú értelmezése vagy két mű adott szempontú összehasonlító értelmezése.

A választott feladat megoldásának elvárt terjedelme 400-800 szó. A magyar nyelv és irodalom vizsgatárgy emelt szintű írásbeli vizsgája 240 percig tart. A vizsga szövegértési és nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsorból, valamint két különböző szövegalkotási feladatból áll. A diákok egyetlen feladatlapot kapnak, a rendelkezésükre álló időt tetszésük szerint oszthatják be a feladatok megoldására.

A szövegértési és nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsor egy alkotáshoz (irodalmi vagy nyelvi témájú értekező prózához, esszéhez vagy annak részletéhez, lírai műhöz, szépprózai alkotáshoz vagy annak részletéhez, egy drámához vagy annak részletéhez) kapcsolódik. A feladatsor szövegértést, nyelvi ismereteket és irodalmi műveltséget vizsgáló kérdéseket egyaránt tartalmaz. A két szövegalkotási feladat két különböző témáról szóló, adott szempontú és műfajú önálló szöveg alkotását írja elő.

A műértelmező szöveg elvárt terjedelme 400-800 szó, a reflektáló szövegé 150-450 szó. A közép- és emelt szintű írásbeli vizsgafeladatok megoldásakor is használható helyesírási szótár. A tartalomra elérhető 90 pont mellett a helyesírásra és az írásképre további 8+2 pont szerezhető mindkét szinten. Magyar mint idegen nyelvből középszinten 73 helyszínen 174 vizsgázó tesz érettségi vizsgát. Az élő idegen nyelvi írásbeli érettségi vizsgák szerkezete minden idegen nyelv esetében azonos.

Az érettségi dolgozatokat központilag kidolgozott javítási-értékelési útmutatók alapján javítják és értékelik. Kedden a matematika írásbelikkel folytatódnak a vizsgák.

10.00 – A könyvek történetéről, olvasásról és a kódexekről kaptak szövegértési feladatot a középszinten vizsgázók az idei magyarérettségi első részében – a vizsgázóknak először értelmezniük kell a kétoldalas szöveget, majd különféle feladatokat kell az alapján megoldaniuk – tudta meg az Eduline.

9.05 – Érettségi vizsgát tartanak az ország több mint 1000 helyszínén; sikeresen felhalmozták a szükséges egészségügyi eszközöket, és kiszállították a tételeket is – mondta Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Az államtitkár elmondta, az érettségi egy órával később kezdődik az eddig megszokotthoz képest (8 helyett 9-kor), hogy a diákok és a munkába járók szeparálva legyenek a közlekedési eszközökön. Emellett minden vizsgázó kap egészségügyi védőfelszerelést, vagyis maszkot, kézfertőtlenítőt és a tanárok kesztyűt is. Egy teremben maximum tízen lehetnek, de vannak olyan iskolák, ahol még ennél is kevesebben lesznek. Tartani kell egymástól a megfelelő távolságot – tette hozzá Maruzsa Zoltán. Közölte, a járványügyi szakértők javaslatait is figyelembe véve tervezték meg az érettségi időpontját, hiszen a megbetegedések száma most alacsony. „Tisztában vagyunk vele, hogy mindenkiben van egy kis félelem, meg aggodalom, hogy minden rendben lesz-e. Mi biztosak vagyunk abban, hogy minden rendben lesz” – hangsúlyozta Maruzsa Zoltán, hozzátéve, ehhez szükség van arra a bátorságra és elkötelezettségre is, amivel az érettségi megszervezésén dolgozók rendelkeznek.

Előzetes – Hétfő délután mutatjuk a megoldásokat és videós elemzést a magyar érettségi feladatokról

Rendkívüli biztonsági intézkedések közepette, a szokottnál egy órával később, kilenc órakor a magyar nyelv és irodalom, és a magyar mint idegen nyelv tárgyak írásbeli vizsgáival országszerte megkezdődik hétfő reggel a május-júniusi érettségi időszak.

Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint hétfőn középszinten 68 458-an, emelt szinten pedig 2119-en írásbeliznek. Valamennyi vizsgázónak maszkot, a tanároknak kesztyűt is biztosítanak. Minden érettségiztető iskola kézfertőtlenítőt is kapott, a vizsgák előtt alaposan kitakarították az épületeket, ellenőrizték a mosdók felszereltségét és tisztaságát, illetve az érettségi ideje alatt is folyamatos a takarítás az iskolákban.

Védőmaszkot viselő tanárok készítik elõ a tételeket az érettségi vizsga előtt a fővárosi Szerb Antal Gimnáziumban 2020. május 4-én. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A tantermekben legalább másfél méteres távolság betartásával legfeljebb tíz vizsgázó tartózkodhat. A magyarérettségire közép- és emelt szinten is 240 perc áll rendelkezésre, és maximum 100 pontot lehet elérni mindkét szinten. Két különböző feladatlapot kell a diákoknak megoldani: az elsőre 90 percet kapnak. A feladatlap egy 60 perces szövegértési és egy 30 perces szövegalkotási feladatból áll. Utóbbinál két típusból kell egyet választani, egy érvelést vagy egy gyakorlati szövegműfaj elkészítését, 120-200 szavas terjedelemben.

A második feladatlap megoldására 150 percet kapnak az érettségizők. Ennél szintén választani lehet, egy műértelmező szöveget kell megírni, amelynek 400-800 szóból kell állnia. Ez lehet egy mű adott szempontú értelmezése vagy két mű adott szempontú összehasonlító értelmezése. A magyarvizsgákat kedden a matematika írásbeli követi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában