Így előzheti meg a háztartási baleseteket – győri gyermekgyógyász tanácsai

A balesetek nagy részét eddig is a háztartásokban történtek tették ki. Most pedig a családok többségének a járványveszély miatt muszáj többet tartózkodnia otthonában. Dr. Horváth Eszter győri gyermekgyógyász ahhoz ad tanácsokat, hogyan előzhetők meg a sérülések, mit kell tenni, ha megvan a baj.

Rimányi Zita

dr. Horváth Eszter.

Fotó: Nagy Gábor

A gyerekeknek nagy a mozgásigényük és most főleg a városokban élők olyan helyeken ugrálnak, futkároznak, ahol a szokásosnál nagyobb veszélybe kerülnek. A lakások nagy része erre nem alkalmas terület és nem mindenkinek van udvara.

Dr. Horváth Eszter gyermekorvos először az égési sérülések veszélyére hívta fel a figyelmet. A háziasszonyok most többet főznek, sütnek otthon, a húsvét miatt is. Nem engedhetik meg, hogy a gyerekek felálljanak egy székre a tűzhely mellett és nem csak arra kell gondolniuk, hogy a készülő ételek kiborulhatnak. Kávézniuk sem szabad úgy a felnőtteknek, hogy közben egy csecsemőt tartanak a karjukban. Ugyan egy kis adag presszó nem sok forró folyadékot jelent, de a baba kis testén jelentős arányú bőrfelületen okozhat égést, így nagyobb bajt is. Elég, ha váratlanul egyet rúg a kézbe vett újszülött.

Dr. Horváth Eszter gyermekorvos.
Fotó: Nagy Gábor

Gyakori, hogy a kényszerű otthonlét során a szülők együtt barkácsolnak gyerekeikkel. Jó, ha ilyenkor megtanítják őket az olló alkalmazására, de a kicsik kezébe nekik valót, jó minőségűt kell adni, azt csak asztal mellett ülve vagy állva használhassák. Ilyenkor ne hagyják magára őket az anyukák, az apukák és példát mutatva tanítsák meg, ha el akarnak máshova menni, előbb leteszik a kezükből a szúrós, éles szerszámot.

A gyerekek félrenyelhetnek, ha mozgás közben adnak a szájukba egy-egy falatot. A csecsemőkre az a veszélyes, ha otthon is az autóban használt hordozóban tartják, de abban nem kötik le őket. Könnyen kieshetnek belőle vagy azzal együtt eshetnek a padlóra, és ha a hordozó az asztalon volt, súlyos lehet a sérülés. Dr. Horváth Eszter elmondta, a napokban ilyen eset miatt kellett egy kicsihez mentővel menniük. A nagyobb gyerekek pedig bútorokon ugrálva beüthetik fejüket is, nemcsak szőnyegre, kőpadlóra is eshetnek. A szokásosnál jobban kell figyelni most rájuk is.

Az égési sérülést – a felnőttét is – azonnal hűteni kell. A gyermeket ilyenkor ne itassák meg, az hátráltathatja – ha szükséges – a kórházi ellátását. Vágás miatti sérülésre fedőkötést lehet tenni a mentők kiérkezéséig, ha spriccelő a vérzés, akkor nyomják is rá a sebre. Ha kézen keletkezett, azt emeljék a szív magasságánál feljebb a vérzéscsillapítás miatt. Ha eszméletlenné vált a gyerek elesés, leesés miatt, meg kell vizsgálni, lélegzik-e, ha nem, el kell kezdeni az újraélesztést. Ha felsír, de magasról – már fél méter is az lehet kisbabáknál -, kemény kőre esett, akkor is mentőt kell hívni.

Az újraélesztés során és a félrenyeléskor alkalmazandó mozdulatokat Gyermekmentő tudás – szülői elsősegély elnevezésű kampányunk során is ezreknek tanította meg dr. Horváth Eszter önkéntestársaival együtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában