Verseny

2020.05.20. 14:54

Hatalmas öröm a kertészkedés

„A legszebb konyhakertek” program 2012-ben Karcagról indult mindössze 22 nevezéssel. Mára több ezer szépen gondozott kertet műveltek és neveztek be a Magyarország legszebb konyhakertje vetélkedőre. Darnózseli hetedik éve vesz részt a küzdelemben, idén újra harcba szállnak az elismerésekért.

Ollári Gergely

„A legszebb konyhakertek” egy városi versenyként indult annak idején Karcagon, majd kiterjesztették országos szintű rendezvénnyé, megcélozva azokat a településeket és kiskerttulajdonosokat vagy kiskertművelőket, akik saját kertjükben termesztenek zöldségeket, gyümölcsöket saját fogyasztásra, a családjuk számára.

– Hét évvel ezelőtt láttuk a felhívást először, azóta minden évben jelentkezünk a versenyre. Idén is többen regisztráltak, és bízom benne, hogy az országos értékelés kapcsán is sikerül majd szép eredményeket elérnünk – kezdte beszélgetésünket Fazekas Zoltán, Darnózseli polgármestere.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján az országos zsűri kiemelt figyelmet szentel a különböző szakmai trükköknek, praktikáknak, illetve annak, hogy alkalmaz-e a kertész valami újító megoldást munkája alatt. Egy-egy új permetezési fortély is nagy eredmény, de talán a legfontosabb, hogy a kiskerttulajdonosok úgy termelik meg a zöldséget és a gyümölcsöt, hogy azt el is fogyasztják konyhájukban.

– A koronavírus-járvány okozta több szabadidő jót tett a versenynek, egészen júniusig lehet majd leadni a pályázatokat. Mi a faluban szeptember végén, Szent Mihály napja alkalmából hirdetünk majd végeredményt – tette hozzá a polgármester.

Bertalan Ferenc feleségével és unokájával indul a versenyen. Fotó: Nagy Gábor

Bertalan Ferenc feleségével és két unokájával indul a versenyen, immáron hatodszorra. Az elmúlt években is szép eredményeket ért el, falujában négy első és egy második helyezéssel is büszkélkedhet. Van egy 300 négyzetméteres kertje, abban egy 24 négyzetméteres fóliasátra. Kezdetben újhagymát és retket termeszt, utána palántát nevel, majd február közepe felé újburgonyát ültet bele. A fólia közvetlen szomszédságában nő a dughagyma, később a zeller és a kelbimbó.

– A kert nagyobb részében újburgonyát termesztek, aminek egy részét értékesítem. Annak helyére a fűszerpaprika-palánta kerül. Van egy helyi szárítóm is, a darálás után pedig már kész is a kiváló minőségű fűszerpaprika. Másodvetésként az újburgonya helyére jön a paprika, paradicsom, sütőtök, főzőtök, cukkini és a különböző dinnyefajták – mondta el lapunknak Bertalan Ferenc.

Hozzátette: komposztot is készít, úgy gazdálkodik vele, hogy minden második évben használja csak fel. A komposztot többek között a paprika és a paradicsom ültetésénél alkalmazza, egy kis összetört tojáshéjjal együtt.

Állítja: mindig hatalmas öröm számára a kertészkedés. Reméli, sokan indulnak majd a megmérettetésen, és hogy idén országos díjazott is lesz, aki az eredményhirdetésen plakettet kap majd a szervezőktől.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában