Koronavírus

2020.04.02. 06:24

Szabadulás a síparadicsomból – A soproni család 18 napot töltött karanténban az alpesi osztrák faluban

Négy buszból, 150 autóból álló konvojjal 502 magyar tért haza a karantén alá helyezett tiroli településekről. Sok Győr-Moson-Sopron megyei munkavállaló jöhetett haza közel három hét után. A soproni Hornyák Jozef felelevenítette a várakozást, a kalandos utat portálunknak.

Szeghalmi Balázs

3000 munkavállaló

Ischgl festői, 1400 lelkes falu Tirolban. 11 ezer ágyat tartanak fenn a turistáknak, a síszezonban 3000-en keresik a kenyerüket itt. Ischlglben vállalt munkát a révkomáromi származású, Sopronban tíz éve élő Hornyák Jozef és párja, amikor megjelent a koronavírus.

A síparadicsom békeidőben.

A DJ közölte

„Gyorsan történt minden. Február végén érkeztek az első olaszországi hírek, majd Ischlglben is mind többen betegedtek meg, lázzal küzdöttek, köhögtek, nehezen kaptak levegőt. Március 11-én dolgozhattunk utoljára. Felszólítást kaptunk, hogy nem nyithat ki a vendéglátóhely határozatlan ideig. Utolsó nap közel 400 vendégünk volt.

Este 23 órakor a DJ közölte a közönséggel, hogy a járvány miatt a szokásosnál korábban kell zárni és jó ideig nem nyitunk ki” – kezdte Hornyák Jozef, aki az egyik Ischgl-i lokál vezető biztonsági szakértője, a párja pedig szállodában dolgozik.

Hornyák Jozef (középen) az Ischgl-i vendéglátóhelyen, amikor még a síelés, nem a járvány játszotta a főszerepet Tirolban.

Egy órán múlt

„A síszezonból élő vállalkozások felelőtlenül jártak el, mivel a tiroli járványügyi helyzet ellenére azonnal utcára tették a vendégeiket, akik rögtön hazaindultak több európai országba. A munkavállalók következő nap indultak volna. Mi március 12-én összecsomagoltunk, a páromnak még volt feladata a szállodában 13-án. Egy órán múlt a 18 napos karanténunk.

Köszöntünk el a barátoktól, amikor katonák, rendőrök jöttek és kordonokkal elzárták az öt falut a külvilágtól” – folytatta a felvidéki magyar férfi. Tirol tartományának öt települését március 13-án két hétre helyezték vesztegzár alá, hogy lassítsák a koronavírus terjedését a régióban. Az eredetileg március 28-án lejáró karantént a tiroli tartományi kormányzat április 13-ig meghosszabbította.

A felvétel március 28-án, múlt szombaton készült, amikor még nem lehetett tudni, hogy a magyar családok meddig lesznek az Alpok foglyai.

Ígéret az osztrák támogatásra

„A szerencsések közé tartoztunk, mert lakásban éltünk. Így a fertőzésveszély kevésbé fenyegette a kislányunkat, mintha nagyobb közösségben laktunk volna. Kizárólag élelmiszerért jártunk ki és azt is jóval kevesebbszer, mint általában. A szerződésünk május elején járt volna le, így közel két havi bértől estünk el.

Az osztrák ígéret szerint akik több mint egy éve bejelentett külföldi munkavállalók, ők igényt tarthatnak támogatásra. Elvileg jogosultak vagyunk erre, hogy mi lesz belőle, egyelőre nem tudom. A papírokat most kezdjük intézni itthonról” – mondta Hornyák Jozef.

Indulás előtt a magyar konvoj. A külügyminisztérium hivatalos adatai szerint 502 magyar jöhetett haza a héten a karantén alá vont tiroli településekről.

Két hét karantén itthon is

A soproni család útját nehezítette, hogy a felvidéki magyar származású férfi hivatalosan szlovák állampolgár. „Az innsbrucki magyar főkonzulátustól kértünk segítséget. Voltak nehéz pillanatok, amikor azt hittük, kis lépést sem halad az ügyünk és hosszú időre Ischgl foglyai maradunk. Szerencsére nem így történt. Rendőri felvezetéssel, óriási konvojban hagyhattuk el a vesztegzár alatti falukat” – mondta a soproni családfő.

Hornyákékra itthon is két hét karantén vár. „Bár pecsételt osztrák papírunk van arról, hogy egészségesek vagyunk, a soproni határon megkaptuk a vörös matricánkat, járványügyi hatósági szakember is járt nálunk. Van már tapasztalatunk a karanténban töltött időről, milyen, amikor a barátok leteszik a kenyeret az ajtó elé” – hallottuk.

Remélik, tanulnak a hibákból

„Visszatérnek Ausztriába dolgozni?” – kérdeztük. „Igen, velünk korrektek voltak a munkaadók, tervezünk a következő szezonnal. Igaz, azt reméljük, hogy tanulnak a hibákból. Több helyen lesz szükség fertőtlenítőkre, a vendégek pedig jobban betartják a higiéniai szabályokat” – válaszolta Hornyák Jozef.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában