Súlyos helyzetben a fogyatékosok otthona Sopronban

Soha nem látott nehézségekkel, létszámhiánnyal küzd az Alpokalja Szociális Központ soproni Tómalom úti Fogyatékosok Otthona. Reménykednek a kormányrendeletben, hogy e kritikus időszakban lesznek olyanok, akik náluk fognak állást vállalni.

Gosztonyi Miklós

Dr. Baikó Erzsébet igazgató: A védekezésre összpontosítunk, lakóinkat védjük a koronavírustól.

Fotó: Magasi Dávid

– Megszülettünk hirtelen, egyikünk se kérte; kérve kérünk szép jelen, meg ne büntess érte! – írta Devecseri Gábor egyik versében. A jelenlegi helyzetben ez most kiváltképp igaz abban az intézményben, ahol többnyire magatehetetlen fogyatékosokat gondoznak, ápolnak, mint a Tómalom úti otthonban. Jelenleg soha nem látott súlyos létszámhiánnyal küszködünk – utalt a nehézségekre dr. Baikó Erzsébet, az Alpokalja szociális intézmény igazgatója. – Néha azt hiszem, hogy az élet legnehezebb iskolájába járunk valamennyien, akik a leginkább rászoruló embertársainkon segítünk éjt nappallá téve. Orvos igazgatóként egy időben oktatok, gyógyítok, irányítom, menedzselem ezt a hatalmas intézményt, benne a sopronit.

Dr. Baikó Erzsébet igazgató: A védekezésre összpontosítunk, lakóinkat védjük a koronavírustól.
Fotó: Magasi Dávid

Az új koronavírus mindent felfordított a soproni otthonban is.

– Legnagyobb energiánkat jelenleg a védekezésre összpontosítjuk, hogy lakóinkat védjük a koronavírust hordozó személyektől. Nehéz feladat ez, hiszen a Tómalom úti székhelyintézmény kritikus időszakát éli. A fogyatékosok otthonában orvosi alkalmassági vizsgálat megléte esetén azonnal alkalmaznánk húsz ápoló-gondozót, tíz takarítót és három konyhai kisegítőt – mondta dr. Baikó Erzsébet. – Szabad álláshelyeinkre várjuk az elhivatott, szociálisan érzékeny jelentkezőket. Gondjaink enyhítésére segítségért fordultuk a soproni önkormányzathoz is, de a munkavállalók átirányításában nem tudtak biztatót közölni. Kértük a munkaügyi hivatal segítségét, küldjék hozzánk az álláskeresőket, és kérjük az egyházak hathatós közbenjárását is. Bízunk a soproniak keresztényi felebaráti szeretetében, hogy e nehéz helyzetben mellénk állva munkát vállalnak nálunk, mivel csak közös erővel vészelhetjük át e rendkívüli időszakot. Kiemelem dolgozóink fegyelmezett, áldozatos és odaadó munkáját. Különösen dicséretes a kollégák sok ember helyetti helytállása: egyaránt besegítenek a fertőtlenítés, takarítás, mosogatás, gondozás folyamataiba. Ráadásul munkatársaim, felkérésemre, szájmaszkokat varrtak és varrnak folyamatosan a dolgozóink és lakóink védelmében. A terhek nagyok, összefogásra, új munkaerők alkalmazására lenne szükségünk.

Dr. Szopka Zsolt, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság megyei kirendeltségének vezetője bizakodásának adott hangot ahhoz a kormányrendelethez, amely a mostani helyzetben a bölcsődék, óvodák dolgozóinak átirányítását teszi lehetővé a soproni Tómalom úti otthonhoz hasonló helyzetben lévő intézmények létszámgondjainak enyhítésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában