Közérdekű

2020.04.21. 13:31

Pannon-Víz körkép: mutatjuk a fontosabb felújítási- és karbantartási munkákat

Ezekben a nehéz időkben jobban kell a víz, mint valaha, de a biztonságos vízellátáshoz, szennyvíz-elvezetéshez elengedhetetlenek a karbantartások. Körképünkben a Pannon-Víz Zrt. néhány jelentősebb közterületi felújítási – karbantartási munkáiról számolunk be.

kisalfold.hu

Győrben, a Teleki út – Pálffy utcai csomópontjánál csatornajavítás kezdődött. Csatornakamerás vizsgálattal négy méter mélységben találták meg a szakemberek a hibát. Útfelbontásra nagyrészt a járdán és a kerékpárúton kerül majd sor. A Teleki út egyirányú szakaszáról a csomópontba érkezők útszűkületre számítsanak.

Az Eszperantó úton, a Tihanyi Árpád úti csomópontnál is ki kell cserélni egy csatorna szakaszt. Itt annak idején valaki beleállította a biciklijét az üregbe, ezzel baleseteket előzött meg. Akkor ideiglenesen állították helyre a csatornát. Most egy hosszabb szakaszt fognak kicserélni várhatóan egy hétig tart majd a munka. Az érintett útvonalon az autóbuszok terelve közlekednek majd.

A Külső Árpád úton befejezték az ivóvíz vezeték felújítást, a fogyasztók már az új vezetékről kapják a vizet. Jelenleg fektetik az új kőagyag csatorna csöveket, az építők már a Szigetvári utcai csomóponton is túljutottak. A szűk gyárvárosi utcában eddig sem volt egyszerű a közlekedés és a parkolás, most az építkezés miatt néhány napig még nehezebb lesz.

A Szent István úton a Honvéd ligetnél a múlt héten kicserélték a szennyvízcsatorna egy szakaszát. Az aszfaltozás elkészült, hétfő reggeltől ismét járható az út. Rövidesen érkeznek a csatornabélelők, és új egységes új műanyag bélést kap a Szent István úti csatorna az Aradi Vértanúk útja és a Jókai utca közti szakaszon. Ehhez már nem kell utat bontani. A bélelés különleges feladat lesz, a csatornaaknákon keresztül húzzák be a gyantával átitatott vászonszerű bélésanyagot a csatornába. Ezután rámelegítik, így a műgyanta bevonat megkeményedik és ráfeszül a csatorna belső felére. Az új bevonat a vízzáróságon túl statikai megerősítést is ad a csatornának. A főútvonal két belső sávjában zajlik a munka. A kijárási korlátozások miatt még „csúcsidőben” sincs torlódás.

A Pannon-Víz Zrt. három győri lakóutca vízvezeték cseréjére nyert támogatást a Víziközművek Állami Rekonstrukciós Alapjából, összesen 75 millió forintot. Három olyan győri helyszínnel pályáztak, ahol igen sok gondot okozott a gyenge állapotú azbeszt cement vezeték. A meghibásodások számát tekintve az abszolút csúcstartó a Somos utca volt, itt kezdtek először. Jelenleg már az új vezetéken kapják a vizet a fogyasztók. Második helyszín a Dózsa György rakpart, Szabadrév utcától kifelé eső szakasza, itt jelenleg is dolgoznak. Harmadik az Urbantsok utca lesz, ahol szintén örömmel fogadják majd az új vezetéket, mert jóval kevesebb csőtörésre számíthatnak.

A Győr felől Győrújbarátra induló 600 mm átmérőjű főnyomó vezetéken, a Pándzsa híd környékén rövidesen csőbélelés kezdődik. Ahhoz, hogy szabaddá tudják tenni a felújítandó vezetékszakaszt, ideiglenesen más irányból jutnak majd vízhez ménfőcsanaki fogyasztók. A magasabb fekvésű ingatlanokon nyomáscsökkenés fordulhat elő és az áramlási irány változása miatt helyenként átmeneti vízelszíneződéssel is találkozhatnak. A múlt héten lezajlott az előkészítés, új vízeltárót építettek be.

Mecséren, a Mosoni-Duna hídon ki fogják cserélni a települést ellátó ivóvíz főnyomó vezetéket. Múlt hét óta Mecséri fogyasztók ideiglenes vezetéken jutnak vízhez. A főnyomócső a közúti hídra van felszerelve, a régi acél vezetéket lebontják, felszerelik az új korrózióálló vezetéket majd nyomáspróba és fertőtlenítés után üzembe helyezik. Az új vezetékre való visszaállásnál már sokkal rövidebb idejű vízelzárásra lesz szükség, mint a múlt héten.

Écsen, a 82. sz. főútvonal belterületi szakaszán, a Coop ABC mellett a Győr-Pannonhalma kerékpár út építéséhez kapcsolódóan cserélték ki a térséget ellátó főnyomóvezeték elzáróit. A főnyomóvezetéken végzett munka miatt más irányból kaptak vizet Pannonhalma, Ravazd, Écs és Győrság lakói.

Győrújbaráton az István utcában is rövidesen újraindul a vezeték csere. A főútvonal alatti nyomócső csomópontjait fogják kicserélni. Útszűkületre számíthatnak a közlekedők, és néhány alkalommal rövid idejű vízelzárás is lesz.

Kapuváron a Zrínyi utcában és Beleden a Vörösmarty utcában szintén vízvezeték felújítás zajlik. Első lépésben megépítjik az új vízvezetéket, majd előre egyeztetett időpontban egyenként kötik át.

Jobaháza, Rábatamási, Bogyoszló, Potyond és Sopronnémeti területén sűrített levegős vízhálózat tisztítás kezdődik. A fogyasztókat előzetesen értesíteni fogják. Javasolják, tegyenek majd félre a délelőtti órákra fogyasztásuknak megfelelő mennyiségű vizet. A sűrített levegős vízvezeték tisztítás egy új módszer, a szokásos öblítésnél jóval hatékonyabb és környezetbarát is, mert jóval kevesebb víz fogy el az öblítésnél.

„Dolgozóink biztonsága érdekében közterületi munkaterületeken, a személyes munkavégzés idejére az eddig megszokottnál nagyobb területet zárunk le. Kérjük, segítsék munkánkat a biztonságos távolság tartással” – tette hozzá a Pannon-Víz Zrt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában