Nyitni kék: zöld lámpára várnak a megyei vállalkozók

Szétnéztünk a megyében, ki hogyan látja vállalkozása helyzetét, illetve mit vár a jövőtől.

Mészely Réka, Gosztonyi Miklós, Hécz Attila

Fotós: Nagy Gábor

Az előrejelzések szerint a vírus még korántsem tetőzött hazánkban, de az élelmiszerboltok, gyógyszertárak mellett jó néhány üzlet nyitva van már. Hogy képet kapjunk a jelenlegi helyzetről, kicsit szétnéztünk a megyében, ki hogyan látja vállalkozása helyzetét, illetve mit vár a jövőtől. Barangolásunk során találtunk mindvégig üzemelő, egy pillanatra kinyitó, félgőzzel vagy teljesen működő üzleteket. A soproni esküvőidivat-üzletet egyelőre senki sem keresi, a fodrásznál nagyon lassan emelkedik a forgalom, a belvárosi fagyizóban is vannak édesszájú vendégek a szép tavaszi időben. Az egyik divatáruboltban most csak temetésre vásárolnak új ruhákat az emberek.

Négy vállalkozást kerestünk fel, ahol a biztonsági előírások betartásával dolgoznak, és még egy közös van bennük: mindannyian nagyon várják, hogy teljes lendülettel dolgozhassanak. Sopronban Dzurné Halasi Mónika azok közé tartozik, akiknek üzlete húsvét után nyitva is van, de leginkább nincsen.

Senki sem telefonál

– A koronavírus miatt egyelőre befuccsolt esküvőidivat-üzletünk. Idén még egyetlen megrendelést se kaptunk, s hiába irányítottuk át a szalon telefonszámát a mobilomra, még egyszer sem csörgettek meg bennünket. Az esküvők későbbre maradnak. Ennek következtében áprilisban úgy döntöttünk, hogy szüneteltetjük üzletmenetünket, viszont a korábbi megrendeléseinket teljesítjük – magyarázta a kettős helyzet okát Dzurné Halasi Mónika.

– Tavaly év végén két menyasszony tőlünk rendelt esküvői ruhát. Egyikük áprilisra, másikuk májusra tervezte a házasságkötést. Igaz, a nagy napot mindketten őszre halasztották, ám a gyönyörű és már kifizetett ruhákat elkészítjük, hogy bármikor is tartják végül az esküvőt, a menyasszonyi ruhán ne múljék.

Óvintézkedések mellett végig dolgoztak

– A járványhelyzet elején, a kijárási korlátozás kihirdetésekor kilencven százalékkal esett vissza hirtelen a forgalmunk – mondta Barabás Gabriella fodrász, aki olyan szalonban dolgozik, ahol a kozmetikus és a manikűrös is fogadott végig vendégeket. – Azóta fokozatosan emelkedik, de még mindig jócskán alatta van a megszokottnak. Elsősorban külföldről mondták vissza a foglalásokat. Ahol bezártak a kollégák, onnan több vendég is átjött hozzánk. Mi úgy döntöttünk, nem állunk le. Folyamatosan fertőtlenítjük az eszközeinket, egyszerre csak egy vendég lehet a szalonban.

Egyelőre csak temetésre vásárolnak

Győr belvárosában kevés divatárubolt van nyitva, de a jól ismert Lachmann-üzletek 10 és 14 óra között már várják a vásárlókat. Lachmann Zoltánék április 14-én nyitottak ki először, és az előírt biztonsági rendelkezések betartása mellett árusítanak.

– Eddig sajnos leginkább temetésre adtunk el ruhákat – mondta Zoltán –, de reméljük, hamarosan minden rendeződik.

Április 16-án nyitott meg a belvárosi Bécsi kávézó fagyizó része, ahol a fagylalt mellett sütemény is vásárolható. – Az elvihető kávé kimérésen is elgondolkodtunk – mondta Bint Dóra, a kávéház vezetője –, de komoly igény egyelőre még nem merült föl erre a szolgáltatásra.

A fagyis részleg 11–18 óráig való nyitvatartását utcai táblák hirdetik. A hatósági intézkedéseket rendszeresen nyomon követik, a védőfelszereléseket használják. – Május közepén szeretnénk kinyitni, ha nem is teljesen, de legalább a teraszunkat – jegyezte meg Dóra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában