Lazítások Győrben: a teraszos vendéglátóhelyek és a sportpályák kinyithatnak – videó

Dézsi Csaba András győri polgármester több új rendelkezést is bejelentett a járványhelyzettel kapcsolatban.

kisalfold.hu

Fotós: Huszár Gábor

- Korábban elengedtük a szociális bérlakások díját, és számos visszajelzést kaptunk azzal kapcsolatban, hogy sokan nem szociális jellegű bérlakásban laknak, ami a város kezelésében van.

Végül úgy döntöttünk, hogy május 1-től – minimum augusztus 31-ig vagy a veszélyhelyzet végéig – az 50 százalékát elengedjük azoknak a bérlakásoknak, amiket a várostól bérelnek, de nem szociális alapúak.

- nyilatkozta a polgármester, hozzátéve: Orbán Viktor szerdai bejelentését követve, Győrben speciálisabb megoldásokat tesznek.

Aki szeretné, újranyithatja terasszal vagy közterületi foglalási engedéllyel rendelkező vendéglátóhelyét.

Azoknak, akiknek nincsen teraszuk, vagy közterület foglalási engedélyük, szintén kitehetik az asztalokat és székeket a járdára, és környező közterületre – természetesen közterületfoglalási díj ellenében.

A polgármester szerint így beindulhat az élet a városban és az emberek ki tudnak ülni egy kávéra, sörre vagy kólára. – Ugyanis nagyon fegyelmezetten és együttműködően helytálltak a győriek. Úgy gondolom, most már a járványhelyzet lehetővé teszi és az operatív törzs ajánlása alapján is lehetőségünk van arra, hogy olyan könnyítéseket tegyünk, amik akár a hétvégét is, és a további tavaszi időben a hétköznapokat is kényelmesebbé teszi.

A sportolási lehetőségeket is megteremtik

Eddig csak a futás és a kerékpározás volt megengedett, viszont hétvégétől olyan sporttevékenységeket is engedélyeznek, amik közvetlen érintkezést nem tesznek szükségessé, vagy megfelelő távolságból végezhetők. Megnyitják ezeket a sportpályákat, így például a teniszpályákat.

Korlátozások az ünnepi hétvégére

Bár a május elsejei hétvégén továbbra is érvényben lesz az országos kijárási korlátozás, az anyák napjára tekintettel a virágüzletek korlátozás nélkül nyitva tarthatnak.

A dohányboltok a május elsejei hétvégén is kizárólag 8-12 között tarthatnak nyitva. A közterület-felügyelet és a rendőrség ez alkalommal is fokozottan ellenőrzi a közterületi alkoholfogyasztást.

A fertőzésveszély miatt továbbra is tilos a közterületi padok és egyéb utcabútorok használata, a vendéglátóhelyek előtt elhelyezett bútorok kivételével, zárt térben kötelező a maszk használata, valamint a személyek közötti másfél méteres távolság tartása.

Továbbra is érvényes a győri piacokra vonatkozó szabályozás, miszerint az élelmiszert árusító piacokat a 65 év feletti vásárlók szombatonként csak 6.00 és 9.00 óra között, a hét többi napján továbbra is 9.00 és 12.00 óra között látogathatják.

Járvány - Friss hírek a megyéből

A dosszié további cikkei

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában