Közzétették, hány kórházi ágyat kell felszabadítani Győr-Moson-Sopron megyében a járvány miatt

A kórházak országszerte felkészülnek a tömeges megbetegedésekre. A megyében összesen 1913 ágyat kell felszabadítani a következő ütemben.

kisalfold.hu

Fotó: Csapó Balázs

Ahogy az a napi adatokból is látszik, egyre több a fertőzött és egyre több a beteg Magyarországon is. A járvány elleni egészségügyi védekezés egyik legfontosabb eleme, hogy a kórházak országszerte felkészülnek a tömeges megbetegedésekre. Több ágyat kell felszabadítani arra az esetre, ha tömegével kell majd ellátni betegeket a kórházban – olvasható a koronavirus.gov.hu-n megjelent tájékoztatóban.

Ez egy több ütemben zajló, hetek óta tartó munka. Az a célja, hogy Magyarország egész területén minden nagyobb kórházban legyen elég hely, elég ágy, ha a tömeges megbetegedések szakaszába lépnénk, és egy-egy kórháznak akár több száz beteget kellene ellátnia.

A kórházak már eddig is bővítették kapacitásaikat, sok ágyat felszabadították már mostanra is. Most egy újabb lépcsőfok következik a felkészülésben. Ezen a héten, április 19-ig a kórházaknak 50%-os ágykapacitást kell előkészíteni. Tehát 100 kórházi ágyból 50 ágyat kell felszabadítani a koronavírus-fertőzöttek kórházi ellátására. A következő ütemben ezt 60%-ra kell majd növelni, vagyis 100 ágyból 60 ágynak kell majd készen állnia koronavírusos betegek ellátására.

A kórházak megkapták az intézményükre vonatkozó megcélzott ágyszámot, ugyanakkor egy-egy megyén belül – a megyére előírt ágykapacitást megtartva – a kórházak egymás közötti átcsoportosításra is lehetőséget kapnak.

Mindez tehát nem jelenti azt, hogy az összes egyéb beteget hazaküldenék a kórházakból. Arról, hogy melyik beteget lehet hazaküldeni és melyiket nem, a kezelő orvos illetve orvosi konzílium dönt szakmai protokoll szerint.

A koronavírusos betegek kórházi ellátásra felkészítendő kórházi ágy szám megyénként:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában