járvány

2020.04.02. 06:59

Koronavírus – Újabb két hét szünet a győri Audiban – Ausztriában csökkent a vírus terjedése – Önkéntesek jelentkezését várják Sopronban

Pozitív lett a koronavírustesztje Győr egyik alpolgármesterének és önkormányzati képviselőjének is. Országosan 585-re nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.

kisalfold.hu

20200320 Tar Tar önkormányzata ebédet hord az idős embereknek a koronavírus-járvány ideje alatt. Fotó: Ladóczki Balázs LB Nógrád Megyei Hírlap

Forrás: Illusztráció/Mediaworks Archívum/Ladóczki Balázs

Fotós: Ladóczki Balázs

 

22.10 – Aktuális számok a burgenlandi fertőzöttekről

Neusiedl: 45

Eisenstadt-Umgebung: 14

Eisenstadt: 12

Rust: 0

Mattersburg: 29

Oberpullendorf: 15

Oberwart: 69

Güssing: 11

Jennersdorf: 8

21.30 – Adományokat adtak át Veszkényben

https://www.facebook.com/veszkeny/photos/a.378736539273886/900507777096757/?type=3&theater

20.30 – „Köszönjük Kapuvár!”

https://www.facebook.com/604868626297504/photos/a.607248409392859/2839198209531190/?type=3&theater

17.40 – Ausztriában jelentősen csökkent a koronavírus-fertőzés terjedésének mértéke

Ausztriában jelentősen csökkent a koronavírus-fertőzés terjedésének mértéke – jelentette be Rudolf Anschober egészségügyi miniszter csütörtökön egy bécsi sajtótájékoztatón. „Jó jelnek” nevezte Rudolf Anschober, hogy a fertőzöttek számának növekedési mértéke a kezdeti 35-40 százalékról naponta átlagosan 5,66 százalékra csökkent.

A tárcavezető hangsúlyozta: az óvintézkedések hatásosak, de még nem érték el a célt. Csütörtökre ugyanis 10 967-re nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma; a betegek közül 1057-en részesülnek kórházi kezelésben, közülük 227-en vannak intenzív osztályon. Eddig 1749-en gyógyultak meg; és 158-en haltak bele a vírusfertőzés okozta szövődményekbe.

Az ausztriai laboratóriumok kapacitása naponta húszezer teszt elvégzését teszi lehetővé; eddig országosan összesen 92 190 tesztet végeztek el. Franz Allerberger, az Élelmiszer-biztonsági Ügynökség humángyógyászati osztályának (AGES) vezetője ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a fertőzöttek 3,5 százaléka, összesen 306 ember külföldön, míg a túlnyomó többség Ausztriában kapta meg a koronavírus-fertőzést.

Kiemelte, hogy Tirol tartományban – ahol a legmagasabb a fertőzöttek száma (2531 fő) – már február 5-én megjelent a fertőzés; egy svájci pincérnő ugyanis már akkor tapasztalta a tüneteket; azonban csak több héttel később fordult orvoshoz, és végezték el rajta a koronavírus-tesztet, ami pozitív lett.

Javult az állapota annak a St. Anton környékéről származó 43 éves nőnek, akit az innsbrucki klinika intenzív osztályán március 11-e óta mesterségesen lélegeztettek; a beteg nemrég átkerült az általános osztályra. Andreas Spielmann vezető ápoló az esetről úgy vélekedett: „ilyen és ehhez hasonló élményekre van szüksége az ápolói csoportnak.”

17.16 – Újabb bűvésztrükköt tanított a Facebookon Kiss V. Balázs

17.15 – Köszönetet mondott a soproniaknak Farkas Ciprián polgármester, önkéntesek jelentkezését is várják

https://www.facebook.com/drfarkasciprian/photos/a.1058327111039107/1281104742094675/?type=3&theater

 

„Örömmel várjuk továbbra is azok jelentkezését, akik jelenleg részt vesznek, vagy a jövőben részt kívánnak vállalni ebben az összefogásban. Jelentkezésüket és egyéb felajánlásaikat a (99) 515-210-es telefonszámon, vagy az [email protected] e-mail címen várjuk” – jelzi a közleményben.

16.30 – Szlovákiában nőtt a fertőzöttek száma

Újabb 26 személynél diagnosztizálták a Covid-19 betegség kórokozóját Szlovákiában, és így csütörtök délig elérte a 426-ot a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma – jelentette be Marek Krajcí szlovák egészségügyi miniszter. Szlovákiában az utóbbi héten rendszerint naponta több mint hússzal nőtt az újonnan regisztrált fertőzöttek száma. A növekedés üteme némileg gyorsult vasárnap és hétfőn már egyaránt 22, kedden 27, szerdán pedig 37 volt. A szerdai adatok nyilvánosságra hozatala óta újabb csaknem 1200 tesztet végeztek el, ami több mint háromszorosa a korábbi napi átlagnak. Eddig összesen 10 288 vírustesztet végeztek el, ezek közül 9862 bizonyult negatívnak.

A bizonyítottan fertőzöttek átlagéletkora 30 év körül mozog, közülük jelenleg 118-at kezelnek kórházban, hármójukat intenzív osztályon. A kórnak Szlovákiában egyelőre nincs hivatalosan elismert halálos áldozata, eddig 5 személy felgyógyulását erősítették meg. Még megközelítőleg 3100 szlovák állampolgár vár külföldön a hazatérésre, őket 2 két héten belül haza lehet hozni, de ehhez növelni kell azokat a szálláskapacitásokat, ahová a hazatérőket a kötelező kéthetes karanténra el lehet helyezni – mondta csütörtökön Martin Klus külügyi államtitkár, aki jelenleg a kinevezése után hazatérve karanténba vonult Ivan Korcok külügyminiszter feladatait is ellátja.

Közben vegyes fogadtatásra talált a szlovák belpolitikában Igor Matovic miniszterelnök azon szerdai kijelentése, miszerint az ország teljes „lekapcsolása” (blackout), vagyis egy néhány hetes rendkívüli állapot és „katonai fegyelem” bevezetése lehetne a koronavírus miatt térdre kényszerülő gazdaság újraindításának leggyorsabb módja. A felvetést a négypárti kormánykoalíció néhány liberális politikusa elutasította, ugyanakkor többen voltak, akik elképzelhetőnek nevezték, hogy támogatnák az ötlet megvalósítását.

A rendkívüli állapot lehetséges elrendelésével kapcsolatban, Marek Domin alkotmányjogász a TASR szlovák hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy a szlovák alaptörvény csak – a már korábban bevezetett – rendkívüli helyzet elrendelését teszi lehetővé, és a szigorúbb korlátozásokat megengedő rendkívüli állapotot csak terrorista támadás, illetve utcai zavargások előfordulása vagy hasonló eset kapcsán engedélyezi. Hozzátette: az alkotmány vonatkozó kitételei természetesen módosíthatóak, és a jelenlegi szlovák kormánykoalíció alkotmányozó törvények elfogadásához szükséges többséggel rendelkezik a pozsonyi törvényhozásban.

Az új típusú koronavírus terjedése és az emiatt bevezetett korlátozások Szlovákiában az emberek hétköznapjain kívül fogyasztási szokásaikat is megváltoztatták banki elemzések szerint. A Szlovák Takarékpénztár (Slovenská Sporitelna) adatai szerint márciusban éves szinten közel 60 százalékkal nőtt az az összeg, amelyet az emberek élelmiszer vagy drogériai termékek vásárlására költöttek. Az online vásárlások esetében a növekedés még nagyobb volt, az élelmiszerek esetében éves szinten több mint 120 százalék, a drogériai termékeknél pedig 84 százalék.

15.38Digitális oktatási eszközöket kapnak rászoruló családok a megyében

A Lekri Csoport Kft. felajánlásával a megyei önkormányzat koordinálásában, digitális oktatáshoz szükséges eszközöket adnak át rászoruló családoknak. Cikkünk itt >>

15.03Nem lesz hosszabb a tanév

Minden alapot nélkülöz az a közösségi médiában terjedő rémhír, miszerint a kormány meghosszabbította volna a tanévet. A rémhír terjesztőivel szemben a nyomozás megindítását kezdeményeztük. Nem módosul a tavaszi szünet időpontja sem, így a diákoknak és a tanároknak is lesz lehetőségük arra, hogy kicsit pihenjenek – áll az EMMI sajtóközleményében. Részletek >>

14.40 –

A győri Audi két héttel meghosszabbította termelési szünetét

A koronavírus-járvány miatt április 19-ig meghosszabbította rendkívüli termelési szünetét az Audi Hungaria Zrt. A motorgyár azonban „a vevői igényektől függően várhatóan fokozatosan megkezdi a termelést” az április 13-i héten. Részletek >>

13.57 -

Folyamatosan érkeznek a támogatások a győri kórháznak

A Rába Domínium Kft. 2 millió forintot ajánlott fel a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház részére. Frissített listánk az adományozókkal elérhető itt >>

13.40

Kapuvár segélyszámlája

Akik támogatni szeretnék Kapuvár járványvédelmi küzdelmét, illetve a járvány miatt nehéz helyzetbe került, kerülő polgártársaikat, felajánlásaikat a „Koronavírus elleni védekezésre szánt adományok” 10700426-46775308-51900001 számlaszámon tehetik meg. Az adományokból a Nyitott Kapu Vár a rászorulók részére tartós élelmiszereket vásárol – tudatta Facebook-oldalán Hámori György polgármester.

A városhoz kapcsolódó hír, hogy a Kapukom kft. dolgozói Borsodi Sándor segítségével csütörtökön Öntésmajoron fertőtlenítették a belterületi utakat.

12.59 - Nélküled az erkélyről: újra közösen énekelhet a Kárpát-medence

A DAC múlt héten elindította a „Nélküled az erkélyről: énekelj, Kárpát-medence!” kezdeményezést. Szombaton, március 28-án 16:50-től, a hivatalos meccskezdés előtt 10 perccel közösen énekelték el a DAC klubhimnuszát, az Ismerős Arcok Nélküled című dalát. Mindenki a saját ablakából, balkonjáról, erkélyéről vagy udvarából, így áténekelve a koronavírus által újra lezárt határokat is. Most szombaton, április 4-én újra megismétlik a közös éneklést. Részletek >>

12.26 – Bűvészkedni tanulhatnak a kapuvári Kiss V. Balázstól

12.14 –

Sorakoznak az autók a soproni határon

Mint korábban írtuk (10.00), a soproni határszakasz belépő oldalán a személyautóknak, buszoknak és tehergépjárműveknek is egy-két órát kell várniuk. A torlódás akkor lehet még nagyobb, amikor délután hazaindulnak az ingázók. Kollégánk a helyszínen fotózott:

11.47 – Zseniális videó arról, hogyan zajlik a távoktatás a Soproni Közgázon

Megkértek néhány oktatót és hallgatót, hogy egy-egy rövid videóban mutassák meg, miképp valósult meg náluk a távoktatás. Szerencsére nem vették túl komolyan a kérést. Cikkünk itt >>

11.10 – Tart az Operatív Törzs csütörtöki sajtótájékoztatója, kövesse élőben itt >>

10.49

Magyarország és Ausztria adatai napi bontásban

A cyberpress.hu összevetette Magyarország és Ausztria adatait hétfőtől csütörtökig, jól látszik, mennyit tesztet végeztek el, és miként emelkednek a koronavírus fertőzéssel kapcsolatos regisztrált megbetegedések adatai mindkét országban.

Az elvégzett tesztek száma csak később frissül az osztrák hivatalos honlapon, így egyelőre még a tegnapi a hivatalos adat.

10.38Győr-Moson-Sopron megyében is segítenek az önkéntes tűzoltók

Csaknem 10 ezer önkéntes tűzoltó is segíti a koronavírus-járvány elleni védekezést – közölte a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke csütörtökön az MTI-vel. Dobson Tibor tájékoztatása szerint a hagyományos tűzoltási- és műszaki mentési segítségnyújtás mellett, lehetőségeik szerint heti 7-800 alkalommal, több ezer munkaórával közreműködnek a fertőtlenítési, lakossági-ellátási és tájékoztatási, anyag-eszköz szállítási munkákban. Minderről a szervezet honlapján és közösségi oldalán is folyamatosan tájékoztatást adnak és megyei bontásban is összesítik milyen munkákkal járultak hozzá a védekezéshez.

10.00 -

Torlódnak a járművek több határátkelőhelyen

Torlódnak a járművek Hegyeshalomnál, az osztrák-magyar határszakasz belépő oldalán két óra a kamionok várakozási ideje. A soproni határszakasz belépő oldalán a személyautóknak, buszoknak és tehergépjárműveknek is egy-két órát kell várniuk.

A szlovák-magyar határszakasznál is torlódnak a járművek, Parassapusztánál a belépő oldalon a kamionok és a személyautók várakozási ideje akár négy óra is lehet. Rajkánál a belépő oldalon a kamionok három-négy óra várakozással számoljanak – közölte a police.hu.

Torlódás alakult ki a csanádpalotai autópálya-határátkelőhelynél is, a kilépő oldalon a tehergépjárműveknek és a személygépkocsiknak egyaránt két órát kell várniuk – tudatta a rendőrség csütörtök délelőtt a holnapján. A tájékoztatás szerint a román-magyar határszakasz kilépő oldalán, Ártándnál és Gyulánál is egy-egy óra a kamionok várakozási ideje.

9.43 -

Pozitív lett a koronavírustesztje Győr egyik önkormányzati képviselőjének is

Pozitív lett a koronavírustesztje Hajtó Péter kormánypárti önkormányzati képviselőnek is – jelentette be közösségi oldalán.

Hajtó Péternek dr. Dézsi Csaba András polgármesterhez és Radnóti Ákos alpolgármesterhez hasonlóan nincsenek tünetei és a következő két hétben házi karanténban dolgozik tovább.

Mindhárman azután készíttették el a tesztet önköltségen egy magánlaborban, hogy kiderült, a város jegyzőjének, Lipovits Szilárdnak pozitív eredményt mutatott a koronavírustesztje, a jegyzőnek előző hét elején lázzal és felső légúti huruttal kísért tünetei is voltak.

A polgármester előző napi közleményében azt írta, hogy az első teszt, amelyet március 27-én, pénteken végeztek el, negatív lett. A második tesztet kedden készítették el, az eredményt szerda este kapta meg.

9.33 – Aki kórházba kerül a járvány miatt, annak házi kedvencére önkéntesek vigyáznak

Az ország 13 pontján, például Győrben is ingyen kapnak fertőtlenítő fürdést azok a kutyák, amelyek gazdái kórházba, karanténba kerülnek a járvány miatt. A szakszerű fürdetésre azért van szükség, mert egyre több a hamis információ arról, hogy a kutyák terjesztik e a vírust vagy sem. Ráadásul sokan klóros, alkoholos fertőtlenítővel mossák az állatok tappancsait sétáltatás után, ez roncsolja a kutyák lábait. Sőt, volt már arra is példa, hogy valaki a házi kedvencét fertőtlenítővel fújta le. Az állat a toxikus tünetei miatt majdnem elpusztult. A kutyamosó használata már csak azért is biztonságos, mert önkiszolgáló, tehát nem kell hozzá személyzet, a mosóban nincs emberi kontaktus, mondta Kühtreiber József, a Wash& Vau önkiszolgáló kutyamosó hálózat vezetője.

Az akcióban közel 200 rászoruló tulajdonos kutyája kap ingyenes fürdetést. A karitatív megmozdulás keretén belül, megpróbálják összekapcsolni a bajba jutott, beteg gazdákat és a segíteni vágyókat is, hiszen egyre több az olyan kutya, amelyeket nem tudnak levinni sétálni a fertőzött, vagy idős koruk miatt fokozottan veszélyeztetett tulajdonosaik. Az egyik segélyvonalon most azokat keresik, akik az ilyen kutyák ellátásában, sétáltatásában, szállításában, megőrzésében is tudnának önkéntes segítséget adni. Jelentkezni a [email protected] e-mail címen és a +36212620044 telefonszámon lehet.

9.10 – Hegykőn újra lesz termelői piac

8.50

A megyei adatok

A koronavirus.gov.hu térképén ugyan még a tegnapi dátum szerepel, de ezek a frissített adatok, már 585-re nőtt a beazonosított fertőzöttek száma Magyarországon, a megyében a szerdai 26-hoz képest 28-ra nőtt. Mint ismert, pozitív a tesztje Dr. Dézsi Csaba András győri polgármesternek és Radnóti Ákos alpolgármesternek is.

8.05 – A koronavirus.gov.hu legfrissebb adatai szerint már 21 ember halt meg Magyarországon.

7.55 – Napi vers

7.30 – Szabadulás a síparadicsomból

A soproni család tizennyolc napot töltött karanténban az alpesi osztrák faluban – Cikkünk a történetről >>

7.20 – 585-re nőtt a beazonosított fertőzöttek száma Magyarországon

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 585-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Részletek >>

7.10 – Új gamma kamera segít a pácienseken a győri Petz-kórházban

Tavaly nyáron a Petz-kórház és a Kisalföld közös minikampányt indított a nők egészségéért. Célul tűztük ki, hogy minél több asszony menjen mammográfiás szűrésre. Másrészt jótékonysági licitet hirdettünk a BL-győztes Audi-ETO zöld-fehér ereklyéivel, hogy a Petz-kórház sebészeti osztálya új gamma kamerát szerezzen be. A korszerű technológiát képviselő szondával két hete operálnak a győri sebészek. Részletek cikkünkben >>

7.00 – Pozitív a tesztje Radnóti Ákos győri alpolgármesternek is

Radnóti Ákos a közösségi oldalán jelentette be a hírt.Részletek cikkünkben >>

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában