Koronavírus – Szigorítások több megyei városban a hétvégén – Áprilisban sem tart éves közgyűlést a Rába – Lefagyott a forgalom márciusban

Győrben, Mosonmagyaróváron, Sopronban, Csornán is szigorítanak a korlátozásokon hétvégére. Utóbbi két városban megtiltják a közterületen való tartózkodást a fiatalkorúaknak hétvégén este és éjszaka.

kisalfold.hu

Fotós: CSAPO BALAZS

 

21.18 - Osztrák egészségügyi miniszter: Enyhíteni kell a kórházakkal összefüggő óvintézkedéseket

A koronavírus-járvánnyal összefüggő óvintézkedések enyhítése kapcsán a kórházakkal összefüggő óvintézkedéseket is fokozatosan enyhíteni kell – közölte Rudolf Anschober egészségügyi miniszter pénteken egy bécsi sajtótájékoztatón. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a kórházi ágyak felszabadítására irányuló korábbi intézkedések helyesek voltak.

„Elsődleges fontosságú” az egészségügyi rendszer védelme, ezért a kórházak lépésről lépésre történő megnyitását „regionálisan differenciáltan” kell végrehajtani – jelentette ki Anschober. Az egészségügyi miniszter emlékeztetett, hogy március 12-én tettek javaslatot a tervezett műtétek elhalasztására, annak érdekében, hogy az intézmények fogadni tudják az újabb koronavírusos betegeket. Hangsúlyozta: „fontos és helyes döntés” volt, mivel ezáltal a kórházakban jelentős kapacitás szabadult fel. Ügyelni kell ugyanakkor arra, hogy a kórházak továbbra is elegendő tartalék férőhellyel rendelkezzenek – szögezte le.

Michael Binder, a bécsi kórházszövetség orvos-igazgatója (KAV), aki egyben a Koronavírus-Munkacsoport (Coronavirus-Taskforce) tanácsadó stábjának tagja, arról tájékoztatott: minden egyes intézmény tervet dolgoz ki arra vonatkozóan, hogyan térhetnek vissza a „normális” működéshez. Hozzátette: ez egyebek mellett azt jelenti, hogy a kórházakban az akut műtétek mellett ismét végezni kell a korábban tervezett műtéteket is. Hangsúlyozta ugyanakkor: ügyelni kell arra, hogy a páciensek ne vigyék be a kórházak épületébe a koronavírust, éppen ezért a beteg csak azt követően kerülhet be az adott osztályra, ha koronavírus-tesztje negatív lett. Arról is beszélt, hogy a sürgősségi esetek kivételt jelentenek; nekik nem kell várniuk a koronavírus-teszt eredményére, bár az nem kizárt, hogy nekik is a korábbinál hosszabb várakozási idővel kell számolniuk.

Herwig Ostermann, az osztrák egészségügyi kutatóintézet (Gesundheit Österreich GmbH) igazgatója szerint folytatódik a kedvező tendencia: az elkövetkező időszakban a fertőzöttek száma naponta százzal fog emelkedni; és április végéig megközelítőleg fél ezren szorulnak majd kórházi kezelésre. Ausztriában eddig 14 566 ember koronavírus-tesztje lett pozitív; az elmúlt 24 órában 114 új esetet diagnosztizáltak. A gyógyultak száma csütörtök óta 8986-ról 9 704-ra nőtt (718 fő); a halottak száma pedig 410-ről 431-re emelkedett. Folyamatosan csökken ugyanakkor azoknak a száma, akik kórházi kezelésre szorulnak; ők tegnap óta 58-cal lettek kevesebben, az intenzív osztályról pedig 11 beteget engedtek ki.

21.14 - Ezer fölött a fertőzöttek száma Szlovákiában, májustól szigorítják a határátlépést

Ezer fölé nőtt a SARS-CoV-2 vírussal diagnosztizált fertőzöttek száma péntekre, és emelkedett a Covid-19 betegségben elhalálozottaké is Szlovákiában – tájékoztattak a szlovák hatóságok pénteken. Az országban csütörtökön 72 újabb esetben mutatták ki az új típusú koronavírust, s így a korábbiakkal együtt már 1049 fertőzöttet tartanak nyilván – jelentette be az egészségügyi tárca szóvivője pénteken. Az újonnan diagnosztizáltak napi átlaga két hete harminc körül, a múlt héten ötven körül, csütörtökön pedig 114 volt, így az e heti számok azt valószínűsítik, hogy ezen a héten az átlag ennél is magasabb lesz.

Egy újabb halálesettel pénteken kilencre emelkedett a kór hivatalosan elismert halálos áldozatainak száma – jelentette be az ország tiszti főorvosa. Az elhunyt egy idős nő, ugyanabban a bazini (Pezinok) idősek otthonában, amelynek lakói közül a napokban már négyen belehaltak a kórba. Az intézményt, amelynek több lakójánál és a személyzet egy részénél is megerősítették a fertőzés jelenlétét, karantén alá helyezték. Az ügyben már büntetőjogi vizsgálatot is indított a rendőrség, fertőző betegség terjesztésének gyanújával.

A kór miatt Szlovákiában jelenleg 203 beteget kezelnek kórházban, heten vannak intenzív osztályon, a betegségből kigyógyultnak nyilvánítottak száma 175. Az elvégzett tesztek száma péntekre meghaladta a 37 ezret, közülük 36 760 bizonyult negatívnak. Májustól szigorításokat vezetnek be a szlovák határt átlépők számára, a szigorítások leginkább a határmenti régiókban élő, munkába ingázó személyeket érintik, akikre jelenleg nem vonatkozik az országba való visszatérés után kötelező 14 napos karantén.

A központi válságstáb döntése alapján nekik a jövő hónaptól minden egyes belépésnél fel kell mutatniuk egy negatív vírusteszt-eredményről szóló, 30 napnál nem régebbi igazolást. Ugyancsak negatív vírusteszttel kell majd rendelkezniük májustól a külföldről hazatérő szlovákoknak. Nekik eddig – a rájuk vonatkozó kivétel alapján – nem kellett állami karanténközpontba vonulniuk, hanem hazatérésüket követően otthonukban tölthették el a 14 napos karanténidőszakot.

19.21 – Áprilisban sem tart éves közgyűlést a Rába

A járványveszély miatt április 30-án sem tart éves közgyűlést a Rába Járműipari Holding Nyrt., a napirendi kérdésekben így az igazgatóság dönthet – olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken közzétett tájékoztatásban. A múlt pénteki kormányrendeletre hivatkozva azt írták, hogy az igazgatóság a meghívó napirendje szerinti kérdésben jogosult dönteni, így a számviteli törvény szerinti beszámolóról, valamint az adózott eredmény felhasználásáról, tehát az osztalékról is.

A részvényesek május 31-ig kezdeményezhetik a közgyűlés összehívását a döntések utólagos jóváhagyása érdekében. A Rába korábban a közgyűlés halasztása mellett döntött, és április 9. helyett hirdette meg a hónap utolsó napjára az ülést. További halasztásra viszont már nincs lehetőség, az éves közgyűléseket április 30-ig meg kell megtartani a tőzsdei szabályok szerint. Több kibocsátó jelezte már, hogy az igazgatósága dönt a határozati javaslatokról, így többek között a 4iG Nyrt., a Richter Gedeon Nyrt., az Appeninn Vagyonkezelő Holding Nyrt. és a Duna House Holding Nyrt. is.

19.01 – Lefagyott a forgalom márciusban

A kijárási korlátozás életbe lépésének hétvégéjén (március 28-29.) az egy héttel korábbi, március 21-22-i adatokhoz képest közel 30 százalékkal kevesebb, összesen mintegy 40.000 HD díjköteles jármű (személyautó, busz, motor) áthaladását érzékelték a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. fix portálkamerái az M1 autópálya Győr-Moson-Sopron megyei szakaszán és az M85 autóúton.

A kijárási korlátozás bejelentésének napjához (március 27. péntek) képest március 28-án (szombaton) egyébként 56, március 29-én (vasárnap) pedig 57 százalékkal csökkent a forgalom.

Az előző hét hasonló időszakában: március 20-hoz (péntek) képest március 21-én (szombat) 28, március 22-én (vasárnap) 36 százalékkal mérséklődött a forgalom.

A kijárási korlátozás második hétvégéjén tovább csökkent a forgalom az említett díjköteles útszakaszokon: a március 27-29-i időszakhoz képest április 3-5. között 15 százalékkal. Április 3-hoz (péntek) képest április 4-én (szombat) 35, április 5-én (vasárnap) 46 százalékos volt a mérséklődés.

A kijárási korlátozás bevezetésének hétvégéjéhez képest a húsvéti hosszú hétvégén, április 10-13. között további mérséklődés volt tapasztalható a forgalomban az M1 autópálya Győr-Moson-Sopron megyei szakaszán és az M85 autóúton. A március 27-29-i időszakhoz képest április 10-12. között 26 százalékkal kevesebb áthaladást láttak a NÚSZ Zrt. fix portálkamerái, április 13-án (hétfő) pedig 37 százalékkal volt kisebb a forgalom, mint március 30-án (hétfő).

A március havi forgalom Győr-Moson-Sopron megyében adataink szerint március 6-án érte el a csúcspontját, akkor közel 136,5 ezer áthaladást rögzítettek a fix portálokon lévő kamerák az M1 autópálya Győr-Moson-Sopron megyei szakaszán és az M85 autóúton. Márciusban egyébként összesen közel 2,1 millió áthaladást számlált Győr-Moson-Sopron megyében a NÚSZ fixen telepített portálrendszere.

Idén húsvétkor 87 százalékkal kisebb volt a forgalom az M1 autópálya Győr-Moson-Sopron megyei szakaszán és az M85 autóúton, mint egy évvel korábban húsvétkor. Míg 2019. április 19-22. között összesen 640.794 darab, addig 2020. április 10-13. között mindössze 81.764 darab járműáthaladást rögzítettek a NÚSZ Zrt. fixen telepített portálkamerái.

Reggeli kávézás közben jött az ötlet, hogy egy kis humort vigyenek az önkéntes karanténba, és hummorral fűszerezve idézzék fel a vadvízi kajakozások emlékét. Videó itt >>

16.00 – Adományozók a győri kórháznak

Éttermek, büfék, vállalkozások, magánszemélyek támogatják a Petz-kórház hőseit. Mutatjuk a frissített listát >>

15.45 –

Sopron is szigorít a korlátozásokon a hétvégén

Megtiltják a közterületen való tartózkodást a fiatalkorúaknak hétvégén este és éjszaka. Cikkünk itt >>

15.15 –

Szigorítások Mosonmagyaróváron

Tilos lesz a játszótereken, sportpályákon és szabadstrandok területén tartózkodni. Részletek >>

14.54 -

Eddig 32 igazolt koronavírusos beteg Győrben – Korlátozások a hétvégére a városban

Eddig négy beteget ápoltak intenzív osztályon Győrben. Dr. Dézsi Csaba András polgármester beszámolt a győri koronavírussal fertőzött betegek létszámáról, ideiglenes és hosszú távú intézkedésekről is. Cikkünk itt >>

14.40 – Fokozott óvintézkedések mellett újraindul a termelés a szanyi cégnél

13.35 –

Változások a piacokon és a vásárcsarnokban Győrben – Vásárlásnál kötelező a maszk!

13.05 – A Vaskakas Változások a piacokon és a vásárcsarnokban Győrben – Vásárlásnál kötelező a maszk! matiné műsora

április 26. Repülési lecke kezdőknek

május 3. Misi mókus kalandjai

május 10. Hamupipőke

május 17.Jancsi és Juliska

május 24. La Fontaine mesék

május 31.(gyereknek) A pecsenyehattyú és más mesék

Az online matiné továbbra is 11 órakor kezdődik , a Vaskakas Bábszínház YouTube csatornáján.

13.00 – Újabb vállalatokhoz érkeznek Honvédelmi Irányító Törzsek a lakosság biztonságos élelmiszer- és gyógyszerellátása érdekében

Újabb vállalatokhoz érkeznek honvédelmi irányító törzsek a lakosság biztonságos élelmiszer- és gyógyszerellátása érdekében – közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) pénteken az MTI-vel. Közleményük szerint ezen a héten tizeneggyel nőtt azon vállalatok száma, ahol a honvédelmi irányító törzsek segítik a zavartalan és biztonságos működést. Így már összesen 104 vállalat működését segítik honvédelmi irányító törzsek. Kiemelték: a honvédelmi irányító törzsek továbbra sem veszik át az érintett vállalatok irányítását. Azért vesznek részt a vállalatok életében, hogy biztosítsák azok folyamatos működését, az ország lakóinak ellátásbiztonságát.

„Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy gördülékeny és sikeres az együttműködés az irányító törzsek és az eddig bevont cégek között” – fogalmazott közleményében a HM. A létfontosságú magyar vállalatok biztonságáért felelős akciócsoport döntése nyomán következő, újonnan bevont cégek az élelmiszer, valamint a gyógyszeripar maghatározó szereplői. A listán szerepel, a SCHOTT Hungary Gyógyszeripari Üvegtermék Gyártó Korlátolt Felelősségű Társaság, a MASTER GOOD Termelő és Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság, a Kecskeméti Konzervgyártó és Kereskedelmi Kft., a Júlia-Malom Élelmiszeripari és Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság, a Gyermelyi Holding Zrt., a Hungary – Meat Élelmiszeripari Termelő Szolgáltató és Kereskedelmi Kft., a Hungrana Keményítő és Izocukorgyártó és Forgalmazó Kft., a KALL Ingredients Kereskedelmi Kft., a Győri Szeszgyár és Finomító Zrt., a Pannonia Bio Zrt. és a Kartonpack Dobozipari Nyrt. – olvasható a közleményben.

12.45 – 60 kórház kap védőeszközöket

Pénteken 17 fővárosi és 43 vidéki kórházba szállítják ki azokat – az összesen 53,4 tonnányi – egyéni védőfelszereléseket, amelyeket előző nap Pekingből öt Wizz Air járattal hoztak Magyarországra – közölte a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa pénteki online sajtótájékoztatón.

12.05 – Fertőtlenítettek Veszkényben

11.30 – Egy ábrán a fertőzöttek és a hallesetek száma Magyarországon

11.15 – Csornán nem mehetnek utcára a kiskorúak a hétvégén az esti órákban

A városban este 8 óra és reggel 6 óra között nem lehetnek a közterületen 18 év alattiak.

11.10 – Hóágyút is bevetnek a járvány ellen Ausztriában

A DAKA hulladékkezelő társaság kezdte el használni Tirol régióban a módosított hóágyút, hogy így segítsen a közterek és üzlethelyiségek fertőtlenítésében – írja a MedicalXpress.com. Bár a hóágyút általában a síparadicsomokban alkalmazzák, új feladatkörében először egy fafeldolgozó üzem raktárában vetették be Schwaz városban – mondta el Matthias Zitterbart, a DAKA projektmenedzsere. A DAKA reményei szerint a hóágyú és öt kisebb gép hatékonyan tudja szétoszlatni a fertőtlenítőszert olyan helyszíneken, ahol fennáll a koronavírus-fertőzés veszélye, például idősotthonokban, vasútállomásokon vagy gyógyszertárakban. Zitterbart elmondta, rengeteg felkérést kaptak különböző üzletektől. Az osztrák kormánynak a járvány leküzdése érdekében hozott rendelete szerint minden üzlethelyiséget, mely vevőket, ügyfeleket fogad, rendszeresen fertőtleníteni kell.

10.38 -

Gyorsabb a határátkelés Hegyeshalomban

Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője arról értesítette szerkesztőségünket, hogy tárgyalnak a hegyeshalmi kishatár nyitásáról, a személyi feltételek biztosításáról, de addig is fontos döntésről számolt be. Átalakították a határforgalom ellenőrzési rendszert. Részletek cikkünkben >>

9.57 – Fertőtlenítik a szelektív szigeteket Győrben

A GYHG Nonprofit Kft. a közegészségügyi vészhelyzetre való tekintettel megkezdte Győrben a szelektív hulladékgyűjtő szigeteken található edények külső fertőtlenítését. A szolgáltató munkatársai város területén található valamennyi gyűjtőt rendszeresen fogják tisztítani. Cikkünk itt >>

9.01 – Nem lesz közgyűlés Sopronban

Farkas Ciprián polgármester az első féléves munkarendet úgy módosítja, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt nem tart rendes ülést az önkormányzat képviselő-testülete – írja a cyberpress.hu.

8.20 –

Újra megnyitják a szentmargitbányai kishatárt

Jövő szerdán megnyitnak egy határátkelőt az Ausztriában dolgozó magyaroknak – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter péntek reggel a Facebook-oldalán. Azt írta: múlt héten két soproni képviselőtársa, Molnár Ágnes és Barcza Attila keresték meg azzal a problémával, hogy az Ausztriában dolgozó magyaroknak reggelente hosszasan kell várakozniuk a soproni határátkelőhelyen. A rendőrség ugyan – mint írta – példás gyorsasággal lépett, rugalmasabb és egyszerűbb ellenőrzési módszert vezettek be, ugyanakkor világossá vált, hogy tartós megoldást csak egy új átkelő megnyitása jelent.

Képviselőtársai a fertőrákosi átkelőhely megnyitását javasolták. Az osztrák külügyminiszterrel olyan döntést hoztak, amelynek szimbolikus jelentősége is van: a páneurópai piknik helyszínéhez közeli átkelőt újra megnyitják – írta Szijjártó Péter.

A megállapodás értelmében jövő szerdától az Ausztriában dolgozó magyarok ismételten használhatják a Fertőrákos és a burgenlandi Szentmargitbánya közötti átkelőhelyet.

8.00 – Tovább nőtt a regisztrált fertőzöttek száma a világban

Az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma elérte a 2 158 250-et péntek reggelre, miközben világszerte 144 243-an vesztették életüket a Covid-19-ben, és 543 732-en épületek fel belőle – derült ki a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítéséből. Csütörtök reggel 2 064 115 volt a fertőzöttek száma, 137 020 a halálos áldozatoké és 512 092 a gyógyultaké. A fertőzés továbbra is 185 országban van jelen. A diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott az elvégzendő tesztek száma, valamint a számontartás kritériumai is különböznek.

7.55 – Orbán Viktor: figyeljük az osztrák lépéseket, ami működik, azt átvesszük – Teljes cikk >>

7.35 – Megyei adatok

Továbbra is Budapesten (883 ember) és Pest megyében (259) van a legtöbb fertőzött. Ezt követi Fejér megye (128), Győr-Moson-Sopron megye (63), Csongrád megye (54), Borsod-Abaúj-Zemplén (52) és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye (43). Békés megyében (12) van a legkevesebb fertőzött Magyarországon.

847 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, 63-an vannak lélegeztetőgépen.

Korábban – ENSZ: gyermekjogi válságot okoz a járvány

A gyerekeket nagyrészt elkerülik az új típusú koronavírus-járvány legsúlyosabb egészségügyi tünetei, de a válság gazdasági és társadalmi hatásai katasztrofális következményekkel lehetnek rájuk – figyelmeztet egy csütörtökön bemutatott jelentésben az ENSZ. A világszervezet szerint ez minden országban minden gyereket érint, és a járvány széleskörű gyermekjogi válságot okoz. A jelentés arra hívja fel a figyelmet, hogy a legsúlyosabban azok a gyerekek érintettek, akik nyomornegyedekben, menekülttáborokban, konfliktuszónákban, intézetben vagy valamilyen fegyintézetben laknak vagy fogyatékossággal élnek. A jelentés bemutatásakor közzétett videoüzenetében António Guterres ENSZ-főtitkár nyomatékosította, hogy a világjárvány veszélybe sodorja a gyerekeket, ezért minden családot és politikai vezetőt felszólított, hogy „óvják meg a gyermekeinket”, mert a járvány teljesen felforgatja az életüket. Guterres rámutatott, hogy szinte sehol sem tudnak a gyerekek iskolába járni, az otthonokban sok helyen egyre nagyobb a feszültség a bezártság miatt, a csökkenő családi bevélek pedig sokszor az egészségügyi és étkezési költségek megkurtításához vezetnek, amit a gyerekek sínylenek meg a leginkább.

A főtitkár arra figyelmeztetett, hogy a globális recesszió miatt gyerekek százezrei halhatnak meg az idén. A jelentés szerint a világjárvány miatt egyetlen év alatt oda lehet az elmúlt 2-3 évben elért összes eredmény a gyermekhalandóság visszaszorítása terén. A jelentés kiemeli, hogy 188 országban tartanak zárva az iskolák, ami másfélmilliárd gyereket érint világszerte. Közülük 369 millióan vannak azok, akiknek csak az iskolában kaptak naponta rendszeresen enni. Guterres arra is kitért, hogy sok ország digitális oktatásra állt át, de ezen a téren is súlyos hátrányba kerülnek azok a gyerekek, akik olyan helyen élnek, ahol egyáltalán nem elérhető az internet, vagy csak csillagászati áron férhetnének internetszolgáltatáshoz. Külön kitért az ENSZ főtitkára arra, hogy a gyerekek egyszerre szemtanúi és áldozatai a családon belüli erőszaknak, és úgy ítélte meg, hogy az iskolák bezárásával ebből a szempontból is megszűnt az egyik legfontosabb korai előrejelző mechanizmus

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában