Koronavírus-járvány – A súlyos esetek kezelésére több száz milliós fejlesztés indult a győri Petz-kórházban

A húsvéti hosszú hétvége legfontosabb megyei híre a járvánnyal kapcsolatban, hogy a Petz-kórházban legalább 100 új intenzív ágyat helyeznek el. Dr. Tamás László János, a Petz főigazgatója kérdésünkre hangsúlyozta: a lépést egyelőre nem indokolja a helyi megbetegedések száma. Számítani kell azonban arra, hogy a járvány bármikor „berobbanhat” Győr térségében is. Ezért a legnagyobb ellátási biztonságra készülnek fel.

Szeghalmi Balázs

Milánó, 2020. március 24. Koronavírussal fertõzött beteget ápolnak a milánói Vizzolo Predabissi kórház intenzív osztályán 2020. március 24-én. Olaszországban 63927 fertõzöttet tartanak nyilván, 6077 ember életét veszítette. MTI/EPA-ANSA/Andrea Canali

Forrás: MTI

Fotós: Andrea Canali

Tervek a győri intenzív osztály bővítésére

Két dolgot lehet tenni, hogy hazánkban minél kevesebb áldozatot szedjen a koronavírus. Egyrészt csökkenteni a megbetegedések számát a személyes találkozások minimalizálásával – ezért lényeges, hogy akik tehetik, ne hagyják el otthonaikat –, másrészt növelni az egészségügyi ellátórendszer kapacitását.

Azon belül is az intenzív osztályon lévő ágyak és a lélegeztetőgépek számát. Utóbbi fejlesztésen napok óta dolgoznak a Petzben. A győri kórház vezetése két tervet készített az intenzív ágyak számának növelése érdekében. Ezek közül az egyiket valósítják most meg.

Felkészülés

„Célegyenesben vagyunk ötven Covid-19 intenzív ágy kialakításában és tíz altatógéppel felszerelt műtő készenlétbe helyezésével. Megyénkben a fertőzések száma komoly növekedést mutat, de szerencsére jelenleg még nem jelentősen szaporodik a fertőzött súlyos betegek számát mutató görbe.

Mégis úgy ítéljük meg, hogy tovább kell bővíteni az intenzív ágyak számát. Ezzel készülünk fel arra, ha a járvány még nehezebb helyzet elé állít bennünket” – közölte Dr. Tamás László János.

Hat hét

A több százmillió forintos fejlesztést a kórház „A” épületében végzik, melynek része egy hatalmas új oxigéntartály, vákuum és sűrített levegő központ üzembe helyezése. Az új ágysávoknak mindhárom orvosi gáz felszereltségi része lesz.

A gázcsöveket a kórházi falakon belül, meglévő közműcsatornákban vezetik el, vagyis a járvány után is a betegeket szolgálják a biztonsági elemek. A tervek szerint hat héten belül kell késznek lennie a legalább 100 új intenzív ágynak a Petz-ben. (A győri intenzív osztály bővítéséről elsőként jelent hír a kisafold.hu-n szombaton. Akkor „legalább 80 új intenzív ágyról” írtunk, vasárnap derült ki, hogy a beruházás révén biztosan 100 új ágyat tudnak telepíteni a Petz-kórházba – A szerk.)

Összefogás

A kormányzati forrásból finanszírozott beruházás hétvégi indításán részt vett Kara Ákos, Győr egyik országgyűlési képviselője és Bozsóki Attila kórházparancsnok, a 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred alezredese is.

„A mostani borzalmas járvány következménye lehet, hogy bizonyos esetekben gépi lélegeztetésre van szükség a súlyos szövődmények kezelésére, ezért van szükség a fejlesztésre. Dr. Dézsi Csaba András polgármesterrel a kezdetektől fogva segítettük és támogattuk, hogy minél előbb megkezdődhessen ez a nagyon fontos lépés” – mondta Kara Ákos.

Dr. Tamás László János, a Petz-kórház főigazgatója, Bozsóki Attila kórházparancsnok és Kara Ákos (b-j) az életeket menthető győri fejlesztés hétvégi nyitányán.

Az egyik győri beteg elhagyhatta az intenzív osztályt

„Hogy vannak a győri kórházban koronavírussal kezelt páciensek?” – kérdeztük Dr. Tamás László Jánostól. „Mindenki állapota kielégítő, három beteget látunk el intenzív osztályon. A napokban az egyik korábbi páciens távozhatott az intenzívről, jelentősen javult az állapota. A kórház dolgozói közül senki nem fertőződött a vírussal.

Úgy tűnik, jól sikerült szigetelnünk az osztályokat és megfelelően védekezünk. Saját munkatársaink biztonsága érdekében mindent megteszünk, hogy ez így is maradjon” – zárta a Petz-főigazgatója.

Rendezvényközpontból járványkórház

A koronavírus több világvárosban „megkövetelte”, hogy rendezvényközpontokat járványkórházzá nevezzenek ki. Például Londonban a ExCeL rendezvényközpontot már átépítették járványkórházzá.

Az ideiglenes egészségügyi intézményt 500 férőhellyel nyitották meg, szükség esetén további 3500 ágy elhelyezésére van lehetőség. Szakértők szerint a hasonló járványkórházak előnye, hogy könnyen átláthatók, az orvosok és az ápolók gyorsan a betegek segítségére tudnak sietni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában