Koronavírus – Hegyeshalomnál reggel 5 és este 9 között lesz nyitva a kishatár hétfőtől – 74 fertőzött a megyében + térkép

Osztrák és szlovák helyzetkép.

kisalfold.hu

Madrid, 2020. prilis 24. j koronavrussal fertztt beteget polnak a madridi Ramon y Cajal krhz intenzv osztlyn 2020. prilis 24-n. MTI/AP/Manu Fernndez

Fotó: MTI/AP/Manu Fernández

 

Megtartják az érettségit – Sopronban kijárási tilalom a fiatalkorúaknak a hétvégén – Megnyitott a hegyeshalmi kishatár + fotók – A pénteki megyei eseményekről itt olvashat >>

 

20.05 – Egy nap alatt 415-tel emelkedett Olaszországban a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma, és elérte a 26 384-et – közölte szombat este az olasz polgári védelmi hatóság. Az aktív fertőzöttek száma ugyanakkor egy nap alatt több mint hatszázzal csökkent. Az elhunytak száma enyhén csökkent az egy nappal korábbi 420-hoz képest.

19.00 – A szombaton ismertetett legújabb statisztika szerint Nagy-Britanniában meghaladta a húszezret az új koronavírus okozta járvány halálos áldozatainak száma. Az egészségügyi minisztérium bejelentése szerint az elmúlt 24 órában 813 halálesetről számoltak be a brit kórházak. Ez azt jelenti, hogy az országban eddig 20 319-en haltak meg a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 betegségben. A nagy-britanniai járvány egy hét alatt csaknem ötezer új halálos áldozatot szedett a múlt szombati adatismertetésben szereplő 15 464 elhunyt beteghez képest.

14.05 – A péntektől megnyitott Hegyeshalom II. közúti határátkelőnél megindult az ingázók és a mezőgazdasági járművek átléptetésére egyelőre szűk, 3-3 órás időintervallumban, de

hétfőtől ezt szélesebb körben tudják biztosítani reggel 5 órától 21 óráig.

A határforgalomról elhangzott: teherforgalomban a belépő oldalon Rajkánál, a kilépő oldalon Csandápalotánál kell várakozással számolni .

14.00 – Operatív Törzs: Kiss Róbert rendőr alezredes az ellenőrzésekről szólva azt hangsúlyozta: az elmúlt 24 órában minden eddiginél több, összesen 1545 intézkedést kellett végrehajtania a rendőröknek szabályszegések miatt. Ebből 696 volt figyelmeztetés, 459 helyszíni bírság és 390 esetben tettek feljelentést. Pénteken 536 hatósági házi karantént rendeltek el, így jelenleg 10 942 ilyen korlátozó intézkedés van érvényben. A hatósági házi karanténban levőkkel szemben az elmúlt 24 órában 24 intézkedésre volt szükség. Hozzátette: a rendőrség március 12. óta ellenőrzi a hatósági házi karantén szabályainak betartását és már 1231 szabályszegés miatt kellett szankciót alkalmazniuk.

13.55 – Fish!koncert szombat este a RómerKvelle fesztiválról

13.40 – Elemzők szerint későbbre tolódhat Szlovákiában a kór terjedése

Későbbre tolódhat a Covid-19 megbetegedés terjedésének csúcspontja Szlovákiában, és a korábban feltételezettnél alacsonyabb lehet a kórban megfertőződők száma is – jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség az Egészségpolitikai Intézet (IZP) elemzésére hivatkozva.

Közben Szlovákiában az előző naptól szombat délig 13 újabb személynél mutatták ki a SARS-CoV-2 vírust, így a korábbiakkal együtt már 1373 fertőzöttet tartanak nyilván – közölte honlapján a központi válságstáb. Az újonnan diagnosztizáltak napi átlaga a múlt héten ötven körül alakult, ezen a héten eddig ennél alacsonyabb a napi átlag. Folyamatosan nő a kórból hivatalosan kigyógyultnak minősítettek száma is, péntektől 31-gyel emelkedett, s így 386-ra nőtt. Szlovákiában a kór miatt – az előző napoknál valamivel kevesebb – jelenleg 212 személy van kórházban, az elismert halálos áldozatok száma 17, az elvégzett vírustesztek száma pedig már meghaladta a 66 ezret.

13.00 – Így alakult a fertőzöttek száma Magyarországon

12.55 – Csak alapos indokkal

Továbbra is csak alapos okkal hagyhatják el lakóhelyüket az emberek – hangsúlyozta a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa szombati online sajtótájékoztatón. Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta: a kormány korábbi döntése értelmében május 3-ig maradnak érvényben a kijárási korlátozások.

Az új szabályokról a kormány rendeletben dönt, addig azonban a jelenlegi szabályoknak megfelelően csak alapos indokkal hagyhatjuk el otthonunkat. Az élet újraindítása, a korlátozó intézkedések feloldása csak fokozatosan, szigorú menetrend szerint lehetséges majd. A települési önkormányzatok erre a hétvégére is meghatározhatnak szigorúbb szabályokat – tette hozzá.

12.50 -Meghalt egy 41 éves fertőzött

Müller Cecília, az Operatív Törzs szombati tájékoztatóján elmondta, hogy az elmúlt napon elhunyt 12 beteg egyike 41 éves volt. Hozzátette: ő baktérium okozta vérmérgezésben szenvedett, arra rakódott rá a koronavírus-fertőzés.

11.55 – Az első piac Győrben a Lidl és Fészek áruház között szombaton

 

11.25 – Ausztriában most éppen “lazítanak” a korábbi szigorításokon illetve fokozatosan próbálnak visszatérni a normális életritmusba – írta a soproni cyberpress.hu

Ausztriában az egyébként szigorú óvintézkedések mellett már eddig is több “feloldó” intézkedés került bevezetésre és most úgy tűnik fokozatosan újra indulhat az oktatás az iskolákban is, mégpedig májusban és több lépcsőben. A tervezet szerint ez azt jelenti, hogy a végzős osztályok tanulói 2020. május 4-én mehetnek először iskolába, majd két héttel később az általános iskolások és a középiskolások valamint a speciális iskolák tanulói is visszaülnek a padokba. Részletek a cyberpress oldalán >>

10.15 – Mórichidai rendelet a hétvégére

A helyi polgármester rendelkezése szerint a hétvégén továbbra sem szabad a község játszóterein, a sportpályán, a strand területén és a közterületeken tartózkodni. Tiltott a közlekedés a folyók és állóvizek partján. Részleteket az önkormányzat közösségi oldalán olvashatnak az érdeklődők.

Tiltott helyek Rábapordányban

Rábapordányban továbbra sem lehet egyedül, csoportosan, családdal a játszótéren, a sportparkban, az iskolai sportpályán, a kemencénél, a sportpályán, illetve a közparkokban tartózkodni. A szabályszegőkkel szemben közigazgatási bírság szabható ki. A rendelkezések betartását a polgárőrség és a rendőrség ellenőrzi.

9.05 – Csornai intézkedések

A mostani hétvégén további korlátozó intézkedéseket vezettek be Csornán, ahol a múlt hétvégéhez hasonlóan este 8 és reggel 6 óra között nem tartózkodhatnak a közterületen 18 év alattiak. További szigorító korlátozásokat dr. Bónáné dr. Németh Katalin nem tart indokoltnak, azonban továbbra is kéri, hogy otthonunkat csak alapos indokkal hagyjuk el, és ha kimegyünk a lakásunkból, tartsuk be az 1,5–2 méteres távolságot, lehetőség szerint használjunk kesztyűt és védőmaszkot.

Kapuvár nem szigorít

„A kormány és az általunk hozott intézkedések, valamint a kapuvári emberek felelősségérzete ez idáig elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy sikeresen akadályozzuk a járvány terjedését városunkban” – tette közzé Hámori György polgármester. Hozzátette: a hétvégére nem vezetnek be szigorító rendelkezéseket. „Köszönöm mindenki együttműködését. Vigyázzunk magunkra, egymásra, és főleg idős embertársainkra” – tette hozzá.

8.50 – Hétvégére szigorították a kijárási korlátozást Mosonmagyaróváron

A vá­­ros polgármestere a kijárási korlátozás szigorítását rendelte el szombaton 0 órától vasárnap éjfélig. Ezalatt otthonát vagy lakóhelyét csak alapos indokkal, munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából hagyhatja el mindenki. A korlátozás időtartama alatt tilos a felnőttjátszótereken és a szabadstrandokon (az Itató, a Bicó és a Báger területén) tartózkodni. A sportpályákon csapatsportot legfeljebb tízen űzhetnek. Tilos a vendéglátóüzletek teraszán, valamint az üzlethelyiséget magában foglaló vagy azzal szomszédos ingatlan területén az ott foglalkoztatottak kivételével másnak tartózkodni. A rendőrség, az önkormányzati rendészet eljár a szabálysértőkkel szemben.

8.45 – Írásban várják a beiratkozókat Fertődön

A fertődi J. Haydn Alapfokú Művészeti Iskola 2020–2021-es tanévére a beiratkozás az előképzős évfolyamokra, a hangszeres tanszakokra, valamint a táncművészet ágra kizárólag írásban lehetséges, figyelemmel a vészhelyzetre. Az új jelentkezők felvételi kérelmének benyújtását május 12-ig várja az intézmény vezetése a [email protected] e-mail-címen, vagy postai úton elküldve a J. Haydn AMI, 9431 Fertőd, Madách sétány 1. címre. A jelentkezéssel kapcsolatos űrlapok letölthetők a www.haydnzeneiskola.hu – / dokumentumok / szülői nyilatkozat a 2020–2021. tanévre/ – weboldalról.

7.40 -A megyében többen is megszegték a kijárási korlátozást

A kijárási korlátozásról szóló Kormányrendeletben szereplő korlátozó intézkedések megszegése miatt március 28. 0 óra és április 24-én 24 óra közötti időszakban, megyénkben a rendőrök összesen 254 alkalommal éltek a figyelmeztetés lehetőségével, 37 fővel szemben helyszíni bírságot szabtak ki, és 163 szabálysértési feljelentést tettek.

7.35 – Csaknem 2,8 millióan fertőződtek meg a vírussal a világban

Világszerte 2 790 986-an fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálesetek száma 195 920, a gyógyultaké pedig 781 382 a baltimore-i Johns Hopkins egyetem szombat reggeli összesítése szerint. Péntek reggel még 2 708 470 volt a fertőzöttek, 190 858 a halálos áldozatok és 738 486 a gyógyultak száma. A fertőzés 185 országban van jelen.

7.25 – 2443-ra nőtt a beazonosított fertőzöttek száma Magyarországon, elhunyt 12 beteg

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 2443 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 12 krónikus beteg, egy 41 éves férfi kivétel mind idősek. Ezzel 262 főre emelkedett az elhunytak száma, Részletek cikkünkben >>

Megyei fertőzöttek

Jelenleg 10 942-en vannak hatósági házi karanténban. A mintavételek száma 60 801. Az oldal térképe alapján továbbra is Budapesten (1247 ember) és Pest megyében (339) van a legtöbb fertőzött. Ezt követi Fejér megye (246), Győr-Moson-Sopron megye (74), Csongrád megye (63), és Borsod-Abaúj-Zemplén megye (59). Békés megyében van a legkevesebb fertőzött (13) Magyarországon

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában