Koronavírus – A táplánypusztai otthonban és a győri Szent Anna Otthonban találtak fertőzöttet – Pozsonyban újraindult a VW – Győri Háladal

Az országos tisztifőorvos nyilatkozata szerint 19 idősotthonban van jelen a koronavírus. Több intézményben csak egy-egy megbetegedést regisztráltak, így Táplánypusztán és a győri Szent Anna Otthonban is. Hírek a régióból.

kisalfold.hu

Gyöngyös, 2020. április 19. Közterület-felügyelõk vásárlókat ellenõriznek Gyöngyösön 2020. április 19-én. A koronavírus-járvány miatt a hét végén közterületen kötelezõ a maszk és kesztyû viselése a városban. MTI/Komka Péter

Fotós: MTI/Komka Péter

 

22.35 – Tanácsok

21.35 – Szlovákiában az üzletek folyamatos újranyitását tervezik

Az új típusú koronavírus terjedése miatt bezárt üzletek és a szolgáltatások működésének folyamatos újraindítását tervezi a kormány Szlovákiában, ahol a kisebb alapterületen működő üzletek már szerdán megnyílhatnak – jelentette be Igor Matovic szlovák kormányfő pozsonyi sajtótájékoztatóján hétfőn.

A tervezett intézkedésekről kedden tárgyal a központi válságstáb. Az Igor Matovic által hétfőn bemutatott intézkedéstervezet a Covid-19 megbetegedés terjedésének megakadályozására bevezetett korlátozások folyamatos, négy szakaszban történő részleges feloldásával számol. A szakaszok a miniszterelnök szerint „ideális esetben” kéthetes ciklusokban követhetnék egymást.

Az egyes korlátozások feloldását azonban attól teszik függővé, hogy milyen ütemben nő majd a SARS-CoV-2 vírussal újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma. Az első szakaszban, amelynek kezdetét április 22-ére tervezik, a 300 négyzetméternél kisebb alapterületen működő üzletek és szolgáltatások, a kültéri piacok, az autószalonok, a termékeiket ablakon keresztül áruló éttermek, illetve a hosszú távú szállást nyújtó intézmények nyithatnának meg. A második szakaszban – amelynek kezdetét még nem szabták meg – a kültéri sportpályák, a rövid távú szállást nyújtó intézmények, fodrászatok és hasonló szolgáltatások indíthatnák újra működésüket, illetve bizonyos körülmények mellett a taxiszolgáltatások működése is újraindulhatna, és az istentiszteletekre és házasságkötésekre vonatkozó korlátozások egy részét is feloldanák. A harmadik fázisban egyebek mellett a nagyobb üzletek és múzeumok, illetve a kültéri vendéglátóhelyek, a negyedik fázisban pedig a mozik, az uszodák, bevásárlóközpontok, iskolák, óvodák és a sportlétesítmények megnyitásával számolnak.

Szlovákiában hétfőn 12 újabb személynél mutatták ki az új típusú koronavírust, így a korábbiakkal együtt már 1173 fertőzöttet tartanak nyilván – jelentette be az egészségügyi tárca szóvivője hétfőn. A fertőzöttek számának növekedése az utóbbi napokban lassult. Hétfőn újabb egy esettel 13-ra nőtt a halálos áldozatok száma. Eddig 251 embert nyilvánítottak hivatalosan gyógyultnak, az elvégzett vírustesztek száma meghaladta a 46 ezret.

 

18.50 – Győri Háladal – cikkünk itt >>

17.35 – Megyei adatok

17.05 – Az osztrák kormány tagjai felajánlották egyhavi jövedelmüket

Az osztrák kormány tagjai felajánlották egyhavi nettó jövedelmüket jótékonysági célra egy általuk meghatározott szervezetnek az új típusú koronavírus-járvány elleni küzdelemben – közölte hétfőn Sebastian Kurz kancellár és Werner Kogler alkancellár az APA osztrák hírügynökséggel. A Néppárt (ÖVP), illetve a Zöldek politikusa hozzátette, hogy a felajánlás a társadalmi összefogás jele, a részleteket pedig a következő napokban ismertetik. „Minden miniszter és államtitkár jól átgondoltan fogja odaadni egyhavi nettó jövedelmét olyan szervezeteknek, amelyek fontos szerepet játszanak abban, hogy közös erővel a lehető legjobban átvészelhessük ezt a válságot” – hangsúlyozta Kogler.

Ausztriában eddig 14795 fertőzöttet azonosítottak és 470-en haltak meg a Covid-19 betegségben.

17.00 – Részlegesen újraindította a gyártást a pozsonyi Volkswagennél

Néhányhetes gyártási szünet után hétfőn újraindította a termelést pozsonyi gyárában a Volkswagen szlovákiai leányvállalata – jelentette a TASR, szlovák közszolgálati hírügynökség hétfőn. A pozsonyi VW az új típusú koronavírus terjedésével összefüggésben – részben a csökkenő kereslet illetve az alkatrészellátás problémái miatt – március 17-től szüneteltette a gyártást. Hétfőtől szigorított egészségbiztonsági intézkedések mellett, az egyik szabadidős-terepjáró (SUV) gyártósoron indult újra a termelés, egy műszakban. A vállalat egyelőre nem pontosította, hogy a gyártás mikor állhat vissza a járvány előtti teljesítményre. A Kia szlovákiai leányvállalata, a Kia Motors Slovakia ugyanakkor hétfőtől csütörtökig tartó gyártási szünetet rendelt el vágtapolcai gyárában. A dél-koreai autógyártó egyetlen európai üzemében – ugyancsak az új típusú koronavírus terjedésével összefüggésben – március 23-tól április 6.-ig szünetelt a gyártás, majd azt két műszakban újraindították. Az időleges leállást üzemeltetési okokkal illetve a piacon előállt „hirtelen és váratlan helyzettel” indokolta az autógyár. A francia PSA szlovákiai leányvállalata nagyszombati autógyárában március 19. óta szünetel a gyártás.

Az időleges leállást az autógyár az alkalmazottak védelmével, az alkatrészellátás terén kialakult komplikációkkal és a kerelet csökkenésével indokolta. A vállalat korábban azt közölte, hogy a gyártási szünetet április 26-ig biztosan fenntartják, a további lépéseikről péntekre ígértek tájékoztatást.

Szlovákiában hétfőn 12 újabb személynél mutatták ki az új típusú koronavírust, így a korábbiakkal együtt már 1173 fertőzöttet tartanak nyilván – jelentette be az egészségügyi tárca szóvivője hétfőn. A fertőzöttek számának növekedése az utóbbi napokban lassult. Hétfőn újabb egy esettel 13-ra nőtt a halálos áldozatok száma, eddig 251 embert nyilvánítottak hivatalosan gyógyultnak, az elvégzett vírustesztek száma meghaladta a 46 ezret.

16.21 -

A táplánypusztai otthonban és a győri Szent Anna Otthonban találtak koronavírusos beteget

A legfrissebb információink szerint a mentálhigiénés otthonban Táplánypusztán valóban volt egy pozitív koronavírusos eset. Letesztelték a vele közvetlen kontaktusba kerülőket, negatív eredmények lettek. A másik beteg a győri Szent Anna Otthon egy idős lakója, vele nagyon kevesen érintkeztek közvetlenül, őket is letesztelték, mindannyian negatív eredményt kaptak.

Egyik koronavírusos beteg sincs rossz egészségi állapotban. Úgy tudjuk, hogy a táplánypusztai otthonban gyorstessztel mutatták ki az eredményt, Győrben pedig az összetettebb vizsgálati módszerrel, amit Budapesten leleteztek.

16.10 –

Nem tudnak koronavírusos betegekről Töltéstaván és győri önkormányzati fenntartású idősotthonban

A Kisalföld megkereste Sándor Károlyt, Töltésva polgármesterét, aki érdeklődésünkre azt mondta: sem az ÁNTSZ-től, sem pedig a védelmi szervektől nem kapott semmiféle hivatalos tájékoztatást arról, hogy pontosan hol van koronavírusos beteg. Töltéstaván idősotthon nincs, a településhez tartozó Táplánypusztán mentálhigiénés otthon található, de azt, hogy ott lenne-e fertőzött, nem erősítette meg senki.

Dr. Dézsi Csaba András győri polgármester ugyancsak érdeklődésünkre megerősítette, hogy önkormányzati fenntartású idősotthonban nincs koronavírusos beteg.

15.30Részlegesen újraindította a gyártást a pozsonyi Volkswagen

Néhányhetes gyártási szünet után hétfőn újraindította a termelést pozsonyi gyárában a Volkswagen szlovákiai leányvállalata – jelentette a TASR, szlovák közszolgálati hírügynökség hétfőn. Hétfőtől szigorított egészségbiztonsági intézkedések mellett, az egyik szabadidős-terepjáró (SUV) gyártósoron indult újra a termelés, egy műszakban. A vállalat egyelőre nem pontosította, hogy a gyártás mikor állhat vissza a járvány előtti teljesítményre.

A Kia szlovákiai leányvállalata, a Kia Motors Slovakia ugyanakkor hétfőtől csütörtökig tartó gyártási szünetet rendelt el vágtapolcai gyárában. A francia PSA szlovákiai leányvállalata nagyszombati autógyárában március 19. óta szünetel a gyártás. Az időleges leállást az autógyár az alkalmazottak védelmével, az alkatrészellátás terén kialakult komplikációkkal és a kerelet csökkenésével indokolta. A vállalat korábban azt közölte, hogy a gyártási szünetet április 26.-ig biztosan fenntartják, a további lépéseikről péntekre ígértek tájékoztatást.

Szlovákiában hétfőn 12 újabb személynél mutatták ki az új típusú koronavírust, így a korábbiakkal együtt már 1173 fertőzöttet tartanak nyilván – jelentette be az egészségügyi tárca szóvivője hétfőn. A fertőzöttek számának növekedése az utóbbi napokban lassult. Hétfőn újabb egy esettel 13-ra nőtt a halálos áldozatok száma, eddig 251 embert nyilvánítottak hivatalosan gyógyultnak, az elvégzett vírustesztek száma meghaladta a 46 ezret.

14.51Négy fal a nagyvilág – Nagycenki önkéntes tűzoltók és kapuvári bűvész is csatlakozott

Kedves videoüzenetben mondanak köszönetet egészségügyi dolgozóknak, eladóknak, sofőröknek, gyógyszerészeknek, futároknak , mindazoknak, akik nem tehetik most meg, hogy otthon maradjanak. Az esti tapsolás így a netre költözik, amihez a zenei hátteret Roy és Ádám új, Négy fal a nagyvilág című dala adja.

14.30 -

Országos tisztifőorvos: győri és töltéstavai idősotthonban is van koronavírus

Müller Cecília az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva közölte: az országban 19 idősotthonban van jelen a koronavírus. Nyolc budapesti intézményben, valamint Tökölön, Sződligeten, Borsodnádasdon, Nagymágocson, Mezőszilason, Győrben, Töltéstaván, Csákánydoroszlón, Bodajkon, Dabason és Seregélyesen. Több intézményben csak egy-egy megbetegedést regisztráltak, azt is az ápolók körében.

Kérdésre reagálva beszélt arról is, hogy a vírus zárt közösségekben terjed leginkább, ezért az operatív törzs szerint az érettségi megrendezésének a higiéniai előírások megtartása mellett nincs akadálya.

Ugyancsak kérdésre válaszolva ismertette: az Országos Mentőszolgálat 55 autója jár mintát venni, ezeket a járműveket nem a mentésből vonták ki.

Szintén kérdésre beszélt arról, nem kizárt, hogy a légkondicionálókon keresztül is terjed a vírus, de úgy látja, egy átlag háztartásban, illetve az autóban a szokásos karbantartás elvégzése mellett nem jelent különösebb kockázatot a használata. További részletek >>

11.26 –

4000 alatt a betegek száma Ausztriában

Hétfőn a 10 órai adatok szerint 14.727 igazolt koronavírusos esetet tartottak számon Ausztriában, közülük 3.694 az aktív beteg, 10.631 fő pedig teljesen meggyógyult. Ausztria-szerte összesen 182.949 tesztet végeztek el – olvasható a volksgruppen.orf.at-n.

Burgenland tartományban eddig 302, vírusteszttel is megerősített esetet tartanak számon. Közülük 200-an már meggyógyultak, 8-an pedig elhunytak a vírusfertőzés következtében.

11.15 – Maradj otthon – Online horgászjáték fiataloknak!

A Sporthorgász Egyesületek Győr-Moson-Sopron Megyei Szövetsége az otthon töltött idő érdekesebbé tétele érdekében online horgász játékot indított gyermek és ifjúsági horgászoknak. Részletek >>

10.30 – Savanyúság egy molyosért cserébe

10.26Jól vizsgáztak a megyei idősotthonok

A megye három legnagyobb városában több mint félezer ember él önkormányzati idős­otthonban. A nemrég tartott országos járványügyi ellenőrzésen mindegyik jól vizsgázott. Cikkünk itt >>

8.50 -

Torlódás az osztrák-magyar határon, a kilépő oldalakon

A rendőrség határinfó oldala szerint jelentős várakozással kell számolni a hegyeshalmi és a soproni határ kilépő oldalán:

7.50 –

64 fertőzött a megyében

A koronavirus.gov.hu térképe alapján továbbra is Budapesten (1002 ember) és Pest megyében (286) van a legtöbb fertőzött. Ezt követi Fejér megye (159), Győr-Moson-Sopron megye (64), Csongrád megye (57) és Borsod-Abaúj-Zemplén megye (53). A legkevesebb fertőzött (13-13) Heves és Békés megyében van Magyarországon.

Fotó: koronavirus.gov.hu

7.30 –

1984-re emelkedett a fertőzöttek száma Magyarországon

Meghalt 10 újabb idős krónikus beteg, és 68-cal, 1984-re emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon – közölte a koronavirus.gov.hu hétfő reggel. További részletek >>

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában