Koronavírus – Reggel 5 és 19 óra között lesz nyitva a fertőrákosi határ – Májustól valamennyi üzlet újranyithat Ausztriában – Újra piac az ETO Parknál

Ausztriában a vendéglátóhelyek május közepén nyithatnak, de a munkatársaknak szájmaszkot kell viselniük. Hírek a régióból.

kisalfold.hu

Bécs, 2020. április 21. Az SK Rapid Vienna játékosai edzenek a bécsi Allianz Arénában 2020. április 21-én. Az osztrák elsõ osztályú labdarúgó-bajnokság csapatai a koronavírus-járvány miatt elrendelt szigorú biztonsági intézkedések mellett április 20-tól elkezdhették az edzéseket. MTI/EPA/Christian Bruna

Fotós: MTI/EPA/Christian Bruna

 

Járvány – Hétfőn történt a megyében: a táplánypusztai otthonban és a győri Szent Anna Otthonban találtak fertőzöttet – Pozsonyban újraindult a VW – Győri Háladal – Részletek cikkünkben >>

21.01 -

Teendők koronavírusos beteg otthoni ápolása esetén

A győri Petz-kórház honlapján elérhető a részletes tájékoztatás arról, hogy mi a teendő koronavírusos beteg otthoni ápolása esetén. A részletek letölthetőek ide kattintva >>

20.55 – Nébih: egyre több üzletben helyeznek ki kézfertőtlenítőt

Egyre több üzletben biztosítanak kézfertőtlenítési lehetőséget a vásárlóknak – mondta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) élelmiszer- és takarmánybiztonsági igazgatója kedden az M1 aktuális csatornán. Pleva György elmondta, legutóbbi ellenőrzésükön kiderült az is, mind gyakoribb, hogy egyszer használatos kesztyűket is biztosítanak a vásárlóknak a boltok. Megjegyezte, hogy a boltok előrecsomagolhatnak pékárukat a darabszám meghatározásával. Javasolják továbbá a maszk használatát az alkalmazottaknak olyan munkahelyeken, ahol csomagolatlan élelmiszerrel dolgoznak, de figyelni kell arra, hogy a maszk a szájat és az orrot is takarja – figyelmeztetett Pleva György.

20.03 – Védőfelszereléseket adtak át Kapuváron

https://www.facebook.com/604868626297504/photos/a.607248409392859/2880978495353161/?type=3&theater

19.09 – Puhalák Szidónia: a versenyszellem otthon is uralkodó

A Győri Audi KC fiatal balszélsőjét, Puhalák Szidóniát kérdezték, hogyan tölti a kényszerű otthonlétet. Interjú itt >>

17.05 -

Szerdán nyílik a fertőrákosi határátkelőhely

A fertőrákosi határátkelő ismét megnyílik az ingázók előtt április 22-én 5 órakor. A munkavállalók minden nap 5 és 19 óra között léphetnek itt át. Részletek >>

16.14 – Hivatalnoknak álcázott elkövetők csapják be az embereket

Önmagukat hivatalnokoknak, önkormányzati dolgozóknak kiadó elkövetők tévesztik meg az embereket a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet idején: takarítást ajánlanak vagy azt állítják, hogy felmérik az egyéni védőeszközöket, így próbálnak bejutni lakásokba -BRFK betörési alosztályvezetője kedden online sajtótájékoztatón. Nagy-Kovács Dávid arra hívta fel a figyelmet, hogy az önkormányzatok nem a fenti módon látják el a feladataikat. Kiemelte, hogy változatlanul tevékenykednek az idős embereket becsapó csalók is, az ilyen bűncselekmények felderítésére külön nyomozási csoport működik 2018 novembere óta.

15.28 –

Osztrák kancellár: folytatódik az üzletek és az iskolák újranyitása

Folytatódik az üzletek és az iskolák lépésről lépésre történő újranyitása – jelentette be Sebastian Kurz kancellár kedden Bécsben. „Jó úton vagyunk”, az óvintézkedések hatásosak – jelentette ki. A hétvégén száz alá csökkent az új fertőzöttek számának napi növekedése, és ez nemcsak Európában, hanem világviszonylatban is a legjobb eredmény – tette hozzá. A jövőbeni enyhítésekkel kapcsolatban úgy fogalmazott: „annyi szabadságot kell adni, amennyi lehetséges, és annyi korlátozást kell érvényben hagyni, amennyi szükséges”.

Kifejtette: fokozatosan, óvatosan folytatják az ország újranyitását, és folyamatosan figyelik a koronavírus terjedésével kapcsolatos számokat, hogy szükség esetén „behúzhassák a vészféket”. A kancellár felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy az enyhítések bevezetésével folyamatosan nő az egyének felelőssége is. Az újranyitás részleteit ismertetve azt mondta:

kedden kinyitottak a kisebb üzletek, május elsején pedig valamennyi üzlet újranyithat, és a szolgáltatások, így többek között a fodrászatok is fogadhatják a vendégeket.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy szájmaszkot kell viselni, és be kell tartani a kötelező távolságot. Az iskolákban május 4-től megkezdődik az érettségire, illetve a záróvizsgákra való felkészülés, május közepétől pedig az alsóbb iskolai osztályokban is folytatódhat a tanítás, de ennek részleteiről később tájékoztatnak – tette hozzá.

A vendéglátóhelyek május közepén nyithatnak, de a munkatársaknak szájmaszkot kell viselniük.

A templomokban május 15-től tarthatnak istentiszteleteket. Az április végéig érvényben lévő kijárási korlátozások esetleges meghosszabbításáról később döntenek majd. Kurz leszögezte, hogy a határellenőrzések megszüntetése, illetve az utazási korlátozások feloldása is a koronavírus terjedésével, illetve megfékezésével kapcsolatos számok függvénye, ezekről a szomszédos országokkal egyenként tárgyalnak. A kancellár közölte, hogy ő maga a tervek szerint Ausztriában tölti majd nyári szabadságát.

Az SK Rapid Vienna játékosai edzenek a bécsi Allianz Arénában kedden. Az osztrák első osztályú labdarúgó-bajnokság csapatai a koronavírus-járvány miatt elrendelt szigorú biztonsági intézkedések mellett április 20-tól elkezdhették az edzéseket.
Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna

14.59 – A csomag jöhet és mehet a csornai kórházban

Lehetőséget biztosítanak a hozzátartozóknak, hogy a fekvőbetegek részére csomagot juttassanak el, illetve a betegek hazaküldjék személyes tárgyaikat. Teljes cikk itt >>

13.09 – Még szorosabb lesz az együttműködés Magyarország és Ausztria között

Magyarország és Ausztria még szorosabbra fűzi együttműködését a következő időszakban az új koronavírus-járvány okozta negatív hatások csillapítása és a gazdaság mielőbbi újraindítása érdekében – közölte Szijjártó Péter, miután Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszterrel tárgyalt kedden videokapcsolaton keresztül.

A külgazdasági és külügyminiszter arról számolt be a Facebook-oldalán, hogy a jelenlegi nyolc mellé szerdán újabb határátkelőt nyit meg a két ország, a Fertőrákos és Szentmargitbánya közöttit. Kiemelte, hogy a nagy forgalom, a hosszú várakozási idők miatt alternatív útvonalra van szükségük az ingázóknak.

Kijelentette, hogy bevált a nemzetközi teherforgalomra vonatkozó kétoldalú megállapodás, márpedig ez rendkívül fontos kérdés, hiszen az emberek egészségének és életének védelme mellett az áruforgalom zavartalan áramlásának biztosítása is lényeges feladat.

11.27 – Több ezer maszk vár gazdára Kapuváron

https://www.facebook.com/604868626297504/photos/a.607248409392859/2880389888745355/?type=3&theater

10.42 – Újra lesz piac Győrben az ETO Parknál

9.36 – Közterületeket fertőtlenítenek Mosonmagyaróváron, kijelöltek egy karanténházat is

Karanténház

A koronavírus-járvány elleni védekezés érdekében a Győr-Moson-Sopron Megyei Védelmi Bizottság elrendelte a Széchenyi István Egyetem Cserháti Sándor Kollégium „E” épület egy részének (Gazdász u. 10.) katasztrófavédelmi célú igénybevételét. Az épület járványügyi befogadóhelyként működik, ahol a hatósági házi karanténra kötelezett személyek 14 napos megfigyelése biztosított. Az ún. „karanténház” a rendőrség, a népegészségügy, a Karolina Kórház, a katasztrófavédelem, az Egyetem, a Kormányhivatal és az Önkormányzat számára meghatározott rendben és kötelezettségek teljesítésével kezdte meg működését. A karanténházba csak azok a személyek kerülhetnek, akiknek a hatósági házi karantén idejét ezen a címen kell letölteni.

Fertőtlenítések

Az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében Mosonmagyaróvár Város közterületeinek, játszótereinek, buszmegállóinak fertőtlenítését rendelete el Mosonmagyaróvár Város Polgármestere. A feladatot a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. hajtja végre a meghatározott eljárásrend alapján.

8.34 – Több soproni rendezvény elmarad

A Cyberpress csokorba szedte a rendezvényeket, amik a járvány miatt idén elmaradhatnak.

A PRO KULTÚRA SOPRON ugyan elsősorban a Petőfi Színház illetve a Fertőrákosi Barlangszínház előadásainak, rendezvényeinek a törléseire, áthelyezéseire, újratervezéseire helyezte a hangsúlyt, azonban nyilvánvalóvá válik belőle az is, hogy előreláthatóan 2020. július 11-ig semmilyen közösségi rendezvényt, eseményt, előadást nem tudnak megtartani az ismert okok miatt.

2020. május 1. VÁROSI MAJÁLIS – SOPRONI LŐVEREK / FESZTIVÁLTÉR

2020. május 22-24. XXIX. VÁROSI BORÜNNEP / VÁRKERÜLET

2020. május 31. VASVILLA CSALÁDI KERÉKPÁRTÚRA

2020. június 6-7. TÜNDÉRFESZTIVÁL / ERZSÉBET KERT

2020. június 13. SOPRON ZENÉL / VÁRKERÜLET – FŐ TÉR – VÁRÁROK

2020. június 19-21. FOLKFESZT / VÁRKERÜLET – LISZT FERENC KULTURÁLIS KÖZPONT

2020. június 27. KÓRUSÜNNEP / BELVÁROS – LISZT FERENC KULTURÁLIS KÖZPONT

2020. július 9-11. SOPRONDRUM / FERTŐRÁKOSI BARLANGSZÍNHÁZ – LISZT FERENC KULTURÁLIS KÖZPONT

Sokakban merül fel a kérdés, hogy mi lesz az idei TELEKOM VOLT FESZTIVÁL sorsa, amelynek ugye az időpontja eredetileg 2020. július 1-4-re van időzítve. Ezzel kapcsolatban hivatalos közleményt még nem adtak ki a szervezők – írja a portál.

7.35 – Az idősotthonok ellenőrzése zajlik, az intézmények vezetőit és a fenntartókat kérik a járványügyi intézkedések fokozott és folyamatos végrehajtására.

Az oldal adatai szerint jelenleg 11.172-en vannak hatósági házi karanténban. A mintavételek száma 50.052.

Továbbra is Budapesten (1082 ember) és Pest megyében (293) van a legtöbb fertőzött. Ezt követi Fejér megye (175), Győr-Moson-Sopron megye (64), Csongrád megye (57), és Borsod-Abaúj-Zemplén megye (53). Békés megyében (13) van a legkevesebb fertőzött Magyarországon.

7.05 – Kétezer fölött a fertőzöttek száma Magyarországon

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 2098 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 14 idős krónikus beteg. Ezzel 213 főre emelkedett az elhunytak száma, 287-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. 842 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 82-en vannak lélegeztetőgépen. A betegek számának növekedése miatt a kórházak országszerte növelik ágykapacitásaikat készülve a tömeges megbetegedések fázisára – olvasható a koronavirus.gov.hu oldalon.

Megyei adatok

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában