Koronavírus – 61 fertőzött a megyében – Két hét múlva megnyitnak a szabadtéri sportpályák Ausztriában, zárt kapus lehet az Osztrák Nagydíj

kisalfold.hu

 

20.14 – Sportpálya várja vissza az ovisokat Kapuváron

https://www.facebook.com/604868626297504/photos/a.607248409392859/2867483293369348/?type=3&theater

18.37 – Két hét múlva megnyitnak a szabadtéri sportpályák Ausztriában

Májusban megnyitnak a szabadtéri sportpályák Ausztriában; a hozzájuk tartozó beltéri helyiségek, így a kabinok, illetve a tusolók továbbra is zárva lesznek – jelentette be Werner Kogler alkancellár és sportminiszter szerdán egy bécsi sajtótájékoztatón. „A lehető legnagyobb engedmény és a lehető legkisebb korlátozás ezekben a szép tavaszi napokban” – így jellemezte Werner Kogler a májustól érvénybe lépő könnyítéseket. A változások főként a tenisz, a golf, a lovaglás, a lövészet, a siklórepülés, illetve a könnyűatlétikai sportágak kedvelőinek jelentenek jó hírt, a fedett sportpályák ugyanis továbbra is zárva lesznek a hobbisportolók számára.

Az alkancellár és sportminiszter hangsúlyozta ugyanakkor, hogy továbbra is be kell tartani a kötelező egyméteres távolságot, és ez a kerékpározók, valamint a futók számára is érvényes. A rizikós sportágaknál pedig a minimálisra kell csökkenteni a kockázatot – tette hozzá. Kogler hangsúlyozta, hogy mindenkinek a „józan eszére” kell hallgatnia sportolás közben, éppen ezért azoknak a sportágaknak a gyakorlását javasolják, ahol a játékosok a lehető legkevesebbet érintkeznek egymással. Azt ajánlotta, hogy a küzdő-, illetve a tömegsportok helyett inkább a teniszt, a golfot, a lovaglást vagy a lövészetet válasszák az emberek.

Kivételes engedményt kapnak ugyanakkor a profi sportolók, ők már a jövő hét elején megkezdhetik az edzéseket, sőt a fedett sportlétesítményeket is használhatják. Az engedmény több száz hivatásos sportolót érint, azokat, akik rangos nemzetközi versenyeken is részt vesznek, és akiknek alapjövedelme is a sportból származik. Feltétel ugyanakkor, hogy húsz négyzetméteren legfeljebb egy személy tartózkodhat az edzések során, emellett kötelező a legalább kétméteres távolság megtartása, valamint a rendszeres fertőtlenítés és a higiéniás előírások betartása is. Az edzéseken, illetve a mérkőzéseken nézők nem vehetnek részt.

Az osztrák labdarúgó Bundesliga is felkészülhet a szezon esetleges folytatására. A kupadöntős Lustenau, valamint a 12 élvonalbeli klub is megkezdheti az edzéseket a jövő héten, bár kezdetben csak kisebb, legfeljebb hat játékosból álló csoportokban. Az intézkedéssel lehetővé válna a közönség nélküli mérkőzések folytatása. Kogler leszögezte: a kormány szeretné lehetővé tenni mindezt, nem pedig az útjában állni a folytatásnak. A szabályok betartásáról, így a kötelező koronavírus-tesztekről ugyanakkor a ligának kell majd gondoskodnia.

Az egyéb sportágak szakszövetségeit felszólították: tegyenek javaslatot arra, hogyan lehetne betartani az óvintézkedéseket. A teniszmérkőzéseken például mindegyik játékos kizárólag a saját labdáját használná, a mérkőzést követő hagyományos kézfogást pedig elhagynák. A futásnál ugyanakkor azt javasolják, hogy a sportolók legalább tíz méteres távolságot tartsanak, míg a kerékpározóknál 30 km/h sebesség esetén akár a húsz méter kötelezővé tétele is szóba jöhet – a gyors be- és kilégzés miatt ugyanis az esetlegesen fertőző „anyagok” is könnyebben átterjednek egyik emberről a másikra.

Szerdán folytatódott a koronavírus-fertőzöttek számának csökkenése. Az elmúlt 24 órában 324 fővel, vagyis 5,3 százalékkal csökkent a fertőzöttek száma, míg hat százalékkal nőtt azoké, akiket időközben gyógyulttá nyilvánítottak. Ausztriában összesen 14 335 ember koronavírus-tesztje lett pozitív, közülük jelenleg 5844 a fertőzött, és 8098 a gyógyult. 393-an haltak bele a fertőzés okozta megbetegedésbe. Salzburg tartományban szerda éjfélkor véget ér az alig több mint háromezres lélekszámú Altenmarkt im Pongau településen elrendelt karantén, így a tartományban már egyetlen település sem lesz vesztegzár alatt.

16.54 – Maszkokat gyártatott és adományozott az MKC

Speciális, egyedi szájmaszkokat juttatott el a város kisboltosainak, kiskereskedőinek, mentőseinek, a Motherson-Mosonmagyaróvári KC NB I-es női kézilabdacsapata. A Ziccer Sport által gyártott, MKC-logós szájmaszkokat elsősorban azoknak a partnereinek ajándékozta a klub, amelyek a bajnokság során támogatták az együttest, így a csapat néhány szponzorának, szurkolójának is jutott egy-egy darab egyedi MKC-szájmaszk.

16.29 – Zárt kapus lehet az Osztrák Nagydíj

Az osztrák kormánynak nincs ellenére, hogy nézők nélkül, zárt kapuk mögött rendezzék meg július elején a Forma-1-es Osztrák Nagydíjat a spielbergi Red Bull Ringen. Werner Kogler sportminiszter ezt szerdán közölte, hozzátéve, hogy azzal együtt is támogatják az elképzelést, hogy más a helyzet egy futamnál, mint egy zárt kapus labdarúgó-mérkőzésnél, mivel a Forma-1-ben jóval nagyobb létszámú a jelen lévő technikai személyzet.

A tíz Forma-1-es istálló mindegyikénél a versenyhétvégéken nagyjából 60 fős stáb dolgozik, és ha ez kiegészül az egyéb technikai és biztonsági személyzettel, valamint a médiának dolgozókkal, akkor nagyjából ezer ember van jelen egy futamon. Ez a szám tovább nőhet, ha a betétsorozatok – mint a Forma-2 és a Forma-3 – mezőnye is versenyezhet az adott hétvégén. Kogler szerint ugyanakkor az utazási korlátozások nagyobb akadályt jelentenek.

„Ezt a jelenlegi szabályok figyelembevételével át kell gondolni, leginkább az országba történő belépés és kilépés szempontjából” – mondta. A Forma-1-es világbajnokság idei szezonja a koronavírus-járvány miatt nem kezdődött el, kilenc futam maradt el, jelenleg a június 28-ra kiírt Francia Nagydíj sorsa még bizonytalan, de vélhetően halasztani kell, míg az osztrák versenyt július 5-én rendeznék.

15.33 -

Ausztriában edzhetnek a futballcsapatok, zárt kapuk mögött folytatódik a bajnokság

Az osztrák kormány szerdán engedélyezte a profi futballklubok számára az edzések megkezdését annak érdekében, hogy felkészüljenek az idény folytatására. A szezon egyelőre nézők nélkül indulna újra, és a liga felel majd azért, hogy valamennyi játékos koronavírus-teszten essen át a mérkőzések kezdete előtt 48 órával. Werner Kogler alkancellár, egyben sportminiszter közölte, hogy az első tréningeket hétfőn lehet megtartani, egyelőre csak legfeljebb hatfős csoportokban. Ausztria egyik első európai országként enyhített a járvány miatt bevezetett korlátozásokon, és kedden több ezer üzlet nyitott ki ismét. A március 8. óta szünetelő osztrák Bundesliga küzdelmei sajtóértesülések szerint májusban folytatódhatnak.

15.10 – A győri kórházban szünetelnek a gyógytorna foglalkozások

13.43 – Támogatások a győri kórháznak

11.56 - Burgenlandban 274 fertőzött

Ausztriában szerdára 14.246-ra nőtt a fertőzöttek száma, a szomszédos Burgenland tartományban 274 koronavírusos betegről tudni. Részletes adatok ide kattintva >>

11.37 – A Fertő-Hanság Nemzeti Park tájékoztatója a kirándulóknak

A jó idő következtében megnőtt a Fertő-Hanság Nemzeti Parkban kirándulók száma. A madármegfigyelő tornyokat és pihenőhelyeket mindenki csak saját felelősségre használhatja a járványveszély idején.

Kérik, hogy tartsák be az alábbi tanácsokat a frekventáltabb pontoknál:

- Egyidőben csak azonos háztartásbeliek tartózkodjanak a kilátón!

-Az objektumok közelében is tartsuk a 1,5-2 méteres távolságot!

-A kilátók és padok használata után fertőtlenítsék mielőbb a kezüket!

9.47Tájékoztatás a győri Széchenyi-egyetemről

9.28 – Vízügyi munka otthonról:

8.50 – Határinfó

A rendőrség határinfó oldala szerint az osztrák-magyar szakaszon várakozással kell számolni az alábbiak szerint:

7.35 – Az útinform közleménye szerint az M1-es autópályán Hegyeshalomnál az átkelőhely előtt az erős forgalom miatt Ausztria felé 1 km-es torlódás alakult ki.

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 1579 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 12 beteg. Ezzel 134 főre emelkedett az elhunytak száma és 192-en már gyógyultan távoztak a kórházból – adta hírül a koronavirus.gov.hu

Megyei adatok

A térkép alapján továbbra is Budapesten (770 ember) és Pest megyében (234) van a legtöbb fertőzött. Ezt követi Fejér megye (114), Győr-Moson-Sopron megye (61), Csongrád megye (52), Borsod-Abaúj-Zemplén (48) és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye (41). A legkevesebb fertőzött Magyarországon (12-12) Heves és Békés megyében van.

Korábban – Donald Trump leállítja az amerikai hozzájárulást a WHO-nak

Donald Trump amerikai elnök bejelentette kedden Washingtonban, hogy leállítja az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) nyújtott amerikai pénzügyi hozzájárulást, mert szerinte a szervezet nem megfelelően reagált a koronavírus-járványra. Az amerikai elnök a Covid-19 járvány elleni intézkedéseket összehangoló kormányzati munkacsoport szokásos napi sajtókonferenciáján hangsúlyozta: az Egyesült Államoknak kötelessége elszámoltatni a világszervezetet a járvány ügyében tett lépései miatt. Donald Trump leszögezte: „a WHO elősegítette Kína félrevezető tájékoztatását a vírusról”. Hozzátette: az amerikai kormányzat átfogó vizsgálatot folytat arról, hogyan kezelte a WHO a világjárványt. „Mélyen aggódunk, vajon az Egyesült Államok nagylelkűségét a lehető legjobban kamatoztatták-e a WHO-nál” – hangoztatta. Kiemelte, hogy az Egyesült Államok évi 400-500 millió dollárral járul hozzá a szervezet működéséhez, míg Kína körülbelül 40 millió dollárt, vagy – ahogy fogalmazott: – „még kevesebbet” fizet a WHO költségvetésébe. Leszögezte, hogy amennyiben a világszervezet rendesen végezte volna a dolgát és idejekorán egészségügyi szakembereket küldött volna Kínába, akkor a koronavírus-járvány féken tartható lett volna már a járvány kirobbanásának helyszínén. „A WHO kudarcot vallott alapvető feladatának teljesítésében, és ezért felelősséggel tartozik” – fogalmazott. Mindazonáltal leszögezte, hogy az Egyesült Államok továbbra is elkötelezi magát a WHO mellett. A sajtókonferencián Trump kitartott amellett, hogy az amerikai gazdaságot mielőbb újra kell indítani. Mint mondta: a szövetségi kormányzat rövid időn belül erre vonatkozó új irányelveket tesz közzé, és szerinte az ország gazdaságának újraindítása akár még május elseje előtt megtörténhet. Többször is leszögezte: a döntést az egészségügyi szakemberekkel történő konzultációkat követően és a tagállamok kormányzóival egyetértésben hozza meg. Hangsúlyozta, hogy minden egyes tagállam kormányzójának megvan a felhatalmazása az újraindítás gyakorlati lebonyolítására. Amerikai kommentátorok felfigyeltek arra, hogy Trump a kormányzókkal történő együttműködésre helyezte a hangsúlyt, és nem ismételte meg előző napi kijelentését, miszerint elnökként „teljes felhatalmazása” van, és övé „a végső szó” az egyes tagállamokban a gazdaság újraindítására. „Rövid időn belül egyeztetni fogok mind az 50 kormányzóval, és ezt követően minden egyes kormányzónak megadom a felhatalmazást a gazdaság újraindítására” – fogalmazott. Hangoztatta, hogy minden tagállamban a helyi körülményeknek legmegfelelőbb időpontban és legkedvezőbb módon indítják majd újra az életet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában