Hulladékgazdálkodás

2020.04.18. 06:56

Kígyózó sorok a Győr környéki hulladékudvaroknál

Több Olvasónk jelezte: a győri és Győr környéki hulladékudvaroknál türelemre van szükség a sorbanálláskor. Kismegyeri Olvasónk második próbálkozásra szabadult meg régi számítógépes monitorától, pannonhalmi Olvasónk pedig hiába állt sorba, „nem fért bele” a nyitvatartási időbe. A járvány miatt csak egy ügyfél léphet a telepekre, a többieknek a kapu előtt kell várakozniuk.

Szeghalmi Balázs

2020.04.16 Sorok állnak a Gyõr környéki hulladékudvarok elõtt Sashegyi hulladékudvar Fotó: Nagy Gábor Kisalföld Gyõr

Forrás: Nagy Gábor

Fotó: NAGYGABOR

112 település

Mindenki csinosítja a portáját, s ebbe a lomtalanítás is beletartozik. A Győri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. (GYHG) érthetően szigorú biztonsági szabályokat léptetett életbe a fertőzésveszély végett. Abdától Veszprémvarsányig 112 település tartozik a hulladékgazdálkodási rendszerbe.

43 hulladékudvar

„Mindenki egészségének védelme érdekében valamennyi hulladékudvarban egy ügyfél tartózkodhat azonos időben. A többieknek kinn kell várakozniuk a belépésre” – közölte Ozsvárt Tamás. A Győr-Szol kommunikációs vezetője hozzátette: ameddig a járvány tart, a hulladékudvarok nem állnak át a nyári nyitvatartási időre.

A 43 hulladékudvar – ezek közül hét üzemel a kisalföldi megyeszékhelyen – előtt főként hétvégén „torlódik a kocsisor”, a többség szombaton int búcsút a kacatoknak. Az jó „taktika” lehet, ha hétköznap indulunk a telepekre, igaz, rövidebb várakozási időre átlagos kedden is számítani kell.

A legnépszerűbb konténerek

Az utóbbi négy hétben 7883-an vittek lim-lomot a GYHG összes hulladékudvarába. „Bár elsőre ez az adat hatalmas számnak tűnik, nem kiugró statisztika. Ozsvárt Tamás szerint egy éve is nagyjából ennyien végeztek tavaszi „söprést” otthonaikban, majd látogattak a lakóhelyükhöz tartozó telepre. A legnépszerűbb gyűjtőedények idén is a lom, az építési törmelék és a fanyesedékes konténerek.

A hulladékfajták mennyiségi korlátait nem a GYHG szabályozza, hanem a helyi önkormányzati rendeletek. A szolgáltatónak nincs tudomása arról, hogy változást terveznének a településvezetők e téren az előző évekhez képest.

A Győr környéki hulladékudvarok előtt szombaton borítékolhatóan tumultus van, aki teheti, szabaduljon a lim-lomtól hétköznap. Felvételünk a sashegyi hulladékkezelő központnál készült.

Kihelyezett győri hulladékudvarokról

„Várható kihelyezett hulladékudvar egy-egy napra különböző győri városrészekbe idén?” – kérdeztük. „A kihelyezett győri hulladékudvarok ideiglenes nyitására abban az esetben lesz lehetőség, ha a járvánnyal kapcsolatos kockázatok megszűnnek és az átmeneti közegészségügyi korlátozásokat feloldják. Most a folyamatosan működő hulladékudvarokban nagyobb biztonsággal tudjuk fogadni az ügyfeleket. Megjegyzem, a hét győri hulladékudvar nyitva tart vasárnap is” – hangzott a válasz.

Tavaly egy év szünet után „látogattak” a konténerek egy-egy győri városrészbe. A teljesség igénye nélkül Csanaktól kezdve Révfalun át Szentivánig sokan szabadultak meg így a megunt tárgyaktól. Bízzunk benne, hogy idén is lesz esély erre, hisz ez esetben az életünk visszatérhetett a rendes kerékvágásba.

Sok a háztartási szemét a szelektív szigeteknél

Az otthontartózkodók számának emelkedésével párhuzamosan a háztartási hulladék mennyisége is nőtt az utóbbi hetekben. Ennek bizonyos része a közterületeken landol.

A szelektív hulladékgyűjtő szigetekről 15-20 százalékkal több illegálisan lerakott kommunális szemetet szállít el a szolgáltató, mint korábban. A járványnak ez is negatív „kísérője”.

A legnépszerűbb gyűjtőedények idén is a lom, az építési törmelék és a fanyesedékes konténerek. Fotók: Nagy Gábor

 

Hulladékgazdálkodás

A dosszié további cikkei

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában