Kátyúkeringő Kismegyer határában

2020.04.22. 06:45

Győr közeli utat mutatunk, amely a szürke ötven árnyalatában pompázik – fotók

Évek óta egyre romlik Győr és Töltéstava között az út minősége, mind több kátyúval küzdenek az autósok és a kerékpárosok. A Közút szakemberei két tonna aszfalttal mentették a menthetőt kora tavasszal, de teljeskörű útfelújításra egyelőre nincs lehetőség.

Szeghalmi Balázs

2020.04.21 Egyre rosszabb állapotú Töltéstava és Kismegyer között az út, Hajdú Barnabás Biciklista Fotó: Nagy Gábor Kisalföld Kismegyer-Töltéstava

Forrás: Nagy Gábor

Fotó: NAGYGABOR

Több tucatnyi kátyú

„A Győr és Töltéstava közötti Sági úton több tucatnyi kátyút számoltam. Az útfelület minősége hétről hétre rosszabb, mondhatni katasztrofális a helyzet” – hallottuk Hajdu Barnabástól. A kismegyeri fiatalember gyakran bringával teker töltéstavai munkahelyére a kisalföldi megyeszékhelyről.

Ameddig el nem éri Töltéstavát, szlalomozva keringőzik a kátyúk között. Az úthibák egyre nagyobb kihívás elé állítják az autósokat is. Különösen veszélyes az a körülbelül egy kilométeres szakasz, ahol másfél méter mély árok öleli körül az utat mindkét oldalon.

Jelentős forgalom

„Számos Győr környéki település (Töltéstava, Pér, Győrság, Pannonhalma, Pázmándfalu, Nyalka, Táp, Tápszentmiklós) lakosa jár erre autóval. Jelentős a napi forgalom, a 81-es és a 82-es főutakat részben tehermentesíti az út. Időszerű volna, ha az útburkolatot mielőbb újra cserélnék” – zárta Hajdu Barnabás.

Balesetek viszonylag gyakran történnek itt – különösen az említett árokparton –, igaz, erről elsősorban nem az úthibák, hanem a felelőtlen sofőrök sebességválasztása tehet.

Hajdu Barnabás kerékpárral az egyik kátyútenger előtt.

Két tonna aszfalt

„A Győr és Töltéstava közötti útszakaszon a győri mérnökségünk az elmúlt időszakban 2 tonna, míg a teljes 8222-es jelű úton (Győrtől Bakonybánkig – a szerk.) összesen közel 8 tonna aszfaltot dolgozott be” – kezdte Pécsi Norbert Sándor.

A Magyar Közút kommunikációs osztályvezetője hozzátette: „a győri útépítő szakemberek a kezelésükbe tartozó hálózaton az első negyedévben eddig több mint 82 tonna aszfaltot használtak lokális javítási munkák során”.

Forrás nélkül

A klasszikus kátyúzáson kívül azonban többre nem számíthatunk Győr és Töltéstava között, a rossz szakasz nem szerepel a teljeskörű útfelújítási programok között. Ehhez sem hazai, sem uniós forrást egyelőre nem sikerült találni. Remélhetőleg idő kérdése és pozitív változás történik ez ügyben.

Ahol felvételünk készült, ott az úttest felét hibák csúfítják. Fotók: Nagy Gábor

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában