Nagy bírságot kaphatnak a szabálysértők

2020.04.06. 19:54

Emelkedik a szabadtéri tüzek száma Győr-Moson-Sopron megyében

Április első hétvégéjén a megyénkben több mint öt hektárnyi terület égett le.

kisalfold.hu

Forrás: Archív/Katasztrófavédelem

Április első hétvégéjén a megyében tizenöt esetben riasztották a tűzoltókat szabadtéren keletkezett tüzekhez. Ezek között volt, ahol csak néhány négyzetméteren keletkezett tűz, volt ahol pár száz négyzetméteren égett a száraz aljnövényzet, de olyan is volt, ahol több hektáron pusztítottak a lángok és a hivatásos és önkéntes tűzoltók több órás munkájára volt szükség az eloltásukhoz. Az április 3. és 5. közötti három napban megyénkben több mint öt hektárnyi terület égett le – írja honlapján a katasztrófavédelem hétfőn.

Az enyhülő időjárás miatt egyre többen kezdenek neki a kerti munkálatoknak, az elszáradt növényi részektől pedig sokan égetéssel szeretnének megszabadulni. Mindenkinek javasolják inkább a környezetet és a levegőt kímélő komposztálást!

 • Belterületen csak ott szabad kerti zöldhulladékot égetni, ahol ezt a települési önkormányzat rendeletben szabályozza. Amennyiben nincs ilyen rendelet, tilos az égetés.
 • Az önkormányzati rendeletek meghatározzák az égetés napját vagy napjait, valamint az időkeretet is. Más időpontban tüzet gyújtani tilos!
 • A külterületi tarlóégetés és vágott növények égetése bejelentéshez kötött, amelyet a munkálatok előtt öt nappal kell az illetékes hivatásos katasztrófavédelem területi szervnél írásban jelezni.
 • A szabadtéri tűz kialakulásának különösen kedvez a mostani időszak, a csapadékszegény időjárás miatti száraz növényi részek könnyen lángra kapnak, a szeles időben pedig a legkisebb tűz is gyorsan továbbterjedhet.

  A szabadtéri tüzek túlnyomó többsége emberi gondatlanságra, felelőtlenségre vezethető vissza, holott sokat tehetünk azért, hogy megóvjuk környezetünket és a levegő tisztaságát.

  Szabadtéri tűzgyújtás előtt az alábbiakkal kell tisztában lenni:

 • Tűz soha nem hagyható felügyelet nélkül.
 • Legyen a közelben megfelelő mennyiségű oltóanyag (víz, homok, tűzoltókészülék).
 • Gondoskodni kell a tűz irányításához szükséges kézi szerszámról (gereblye, lapát, vasvilla).
 • Feltámadó szél esetén azonnal el kell oltani a tüzet.
 • Baj esetén hívja a 112-es segélyhívó számot és kérje a tűzoltók segítségét.
 • A szabályok megszegője tűzvédelmi bírsággal is sújtható, amely az előidézett károk mértékétől függően 10 ezer forinttól 3 millió forintig is terjedhet.

  Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Rovatunkból ajánljuk

  További hírek a témában