Közlekedés

2020.04.09. 10:54

Elkészült a jelzőlámpás csomópont a kapuvári Penny-átkelőnél

Túl vannak a sikeres tesztüzemen is.

Kustor Réka

Kapuváron a 85-ös főút és Berg Gusztáv utca csomópontjában kijelölt gyalogos-átkelőhelyhez a korábbi években figyelmeztető burkolati jeleket, sárga villogót és KRESZ-táblákat helyeztek el a Magyar Közút munkatársai. Ezek azonban nem akadályozták meg teljes mértékben a baleseteket, ezért Gyopáros Alpár országgyűlési képviselő kezdeményezésére a csomópontban jelzőlámpás forgalomirányítást építettek ki.

Mint azt Pécsi Norbert Sándortól, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetőjétől megtudtuk, tavaly novemberben adták át a munkaterületet a kivitelezőnek és decemberben kezdődtek el a munkálatok. Februárban az új jelzőlámpákat az elektromos hálózatra kötötték és elkezdték a próbaüzemet:

– Mostanra a jelzőlámpás csomópont kiépítése és a próbaüzem sikeresen lezajlott. Elkezdődött a műszaki átadás-átvételi eljárás, ezt követően a csomópont működését továbbra is kiemelt figyelemmel ellenőrizzük. A jelzőlámpás csomópont forgalomtól függő üzemmódban működik, ezt azt jelenti, hogy a csomóponthoz érkező jármű érzékelőn áthaladva kap szabad jelzést. A gyalogosoknak, kerékpárosoknak a 85-ös főúton lévő átkelőhelynél automata radardetektoros érzékelőt helyeztünk el, a Berg Gusztáv utcai átkelőhelyen nyomógombon kell a szabad jelzést kérniük. Bejelentkezés nélküli esetben a csomópont úgynevezett általános piros üzemmódba kerül, minden irányban tilos jelzés van addig, amíg a detektorokon jármű- vagy gyalogosbejelentkezés nem történik – részletezte a fejlesztésről a kommunikációs osztályvezető.

– A csomóponthoz érkező járművek akkor tudnak megállás nélkül áthaladni, ha a megengedett sebességgel közlekednek.

Kálmánné Gilicz Zsuzsanna hasznosnak tartja a fejlesztést:

– Forgalmas csomópont, és mivel a városból kivezető szakaszon van, sokan a megengedett sebességnél gyorsabban hajtottak. A gyalogátkelőhelyet a bevásárlás miatt sok idős használja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában