Tovább frissül a városrész

2020.03.03. 14:19

Újvárosi újjászületés – Felértékelődött a városrész, de az ellátás még nem érte utol az itt élők igényeit

Üzlet épül a Kossuth utca Dunacenter felé eső végén. A területet közel 10 éve megvette egy áruházlánc. A győri főépítész szívesen látna több kereskedelmi és szolgáltató kisvállalkozást az újjászülető városrészben.

D. Pusztai Andrea

Épül a Lidl a Kossuth utcán. Az új üzlet jót tesz majd a környéknek, ahol a fejlődés ellenére még mindig gyenge az ellátás, kevés a bevásárlási lehetőség, a szolgáltatás.

Fotó: Huszár Gábor

– Őrület, hogy a Győr északkeleti városrészében élők hetente akár többször útra kelnek és átvándorolnak Győr délnyugat részébe azért, hogy be tudjanak vásárolni. Minden városrészbe kellenek üzletek és szolgáltatóegységek, hogy ne kelljen autóba ülni, terhelni a környezetet – mondta Révi Zsolt győri főépítész, amikor az Újvárosban épülő Lidllel kapcsolatban megkerestük.

Épül a Lidl a Kossuth utcán. Az új üzlet jót tesz majd a környéknek, ahol a fejlődés ellenére még mindig gyenge az ellátás, kevés a bevásárlási lehetőség, a szolgáltatás. Fotó: Huszár Gábor

– A Kossuth utcai területet nagyjából tíz éve vette meg a jelenlegi tulajdonos. Az üzletnyitás nagyon jót tesz Újvárosnak, de dacára annak, hogy a diák­olimpia, az ahhoz kapcsolódó infrastrukturális fejlesztések és az önkormányzati rehabilitáció farvizén hatalmas fejlődés indult, még mindig gyenge az ellátás. A rendezési tervet igyekszünk úgy igazítani, hogy helyet csináljunk hasonló beruházásoknak, de ez döntően piaci kérdés. Emellett úgy gondolom, bár jó, ha van egy-egy nagyobb üzlet, még jobb, ha van sok kisebb. A társasházak földszintjén nyíló fodrászra, ruhajavítóra, pékségre gondolok, amelyeket egyébként a parkolási rendelettel és mindenféle egyéb bónusszal próbálunk is ösztönözni. Egyre több ilyet látni, és őszintén remélem, hogy aki nyitja és aki használja, kölcsönösen megtalálja a számítását – mondta a főépítész, aki szerint ellátás szempontjából Révfaluban hasonló a helyzet. Társasházak sora épül, több ezren költöztek oda az utóbbi időben és fognak a jövőben, miközben egyetlen üzlet áll rendelkezésre. Remélhetőleg ahogy Sziget, Újváros és Révfalu rendkívül felértékelődött az elmúlt években, tovább erősödik a magánpiac, megnyitva az utat ahhoz, hogy az ellátás utolérje az ott élők, az odaköltözők igényeit.

Addig is a városrész tovább frissül, folytatódik a rehabilitáció, megóvva legfőbb értékét, ékét, a Rábca egykori medrében született Bercsényi ligetet, amelyben a sok-sok odaköltöző örömére van játszótér, sportpark, és valóságos közösségi térré vált.

A parkoló zöldet eszik

Révi Zsolt főépítész szerint a beruházók kezét a piaci helyzet mellett az is megkötheti, hogy a nagy tervek sok parkolót igényelnek, ami pedig jellem­zően zöldterületet eszik. Márpedig zöldet beáldozni egy vásárlási lehetőségért meggondolandó, kivéve, ha egy lerobbant rozsdaövezetről van szó. Barnamezős terület akad még pár a megyeszékhelyen, a Ringa, az Uniontext, a Richards telepeinek van is gazdája, de még nem fogtak semmiféle beruházásba. Bevásárlóközpont kevésbé, egy városközponti vegyes beépítés – akár irodákkal – sokkal valószínűbb, amikor a hasznosításról van szó.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában