Koronavírus

2020.03.20. 14:44

Segítséget nyújt a cégeknek a Széchenyi István Egyetem

A Széchenyi István Egyetem egyik innovációs projektje is kapcsolódhat a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara munkájához, amely támogatja a világjárvány miatt megváltozott gazdasági és társadalmi környezetben kihívásokkal szembenéző cégeket, önkormányzatokat és a szociális ellátórendszer szereplőit. A Hallgatói és Innovációs Projekt digitális átállása, illetve ipari együttműködési javaslata jó példa arra, hogyan alkalmazkodhat a megváltozott körülményekhez a felsőoktatás.

Széchenyi István Egyetem

Fotós: Csaba Jozsef Majer // Majer Csaba Photo

A Széchenyi István Egyetem a globálisan kialakult járványügyi helyzet idején is támogatja a társadalom, a vállalati szektor, a civil és szociális szféra szereplőit szerteágazó tudásbázissal. A sokrétű szakértői segítségnyújtás alapja az a sajátos győri modell, a Hallgatói és Innovációs Projekt (HIP), amelynek lényege, hogy öttagú hallgatói csoportok konkrét vállalati feladatok megoldásán dolgoznak együtt – mentortanáraik segítségével – a régió vállalkozásaival és önkormányzatokkal.

A legutóbbi HIP-et február végén harmadik alkalommal indította el a Széchenyi István Egyetem Menedzsment Campusa. A kilenc partnerszervezet tíz projektjén folyamatosan dolgoznak a hallgatókból és mentoraikból álló csapatok. „Minden résztvevő céggel és önkormányzattal egyeztettünk, és kölcsönösen megállapodtunk abban, hogy továbbra is tudjuk vállalni a februárban egyeztetett feladatokat. Telekonferenciák és digitális módszertani lehetőségek segítségével a kialakult helyzet egyáltalán nem jelent akadályt a résztvevőknek, a feladatok elvégezhetők. Felajánlottuk a partnercégeknek, hogy amennyiben a világjárvány idején, a megváltozott gazdasági és társadalmi környezetben új kérdések, a kezdetekhez képest más szempontok merülnek fel, azokat figyelembe vesszük, és ezek mentén alakítjuk ki a cégre szabott megoldási javaslatainkat” – tájékoztatott a részletekről Frank Ágnes, a HIP koordinátora.

A HIP résztvevői online tartják a kapcsolatot.

A koronavírus miatt kialakult helyzetben a kormány és a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara is azon dolgozik, hogy hathatósan segítse a kihívásokkal szembenéző vállalkozásokat. Amennyiben igény mutatkozik rá, ehhez tudna kapcsolódni a HIP, amely a kamarával együttműködve akár hosszú távú egyetemi szolgáltatásként is működhet a jövőben.

A HIP februári nyitórendezvényén még senki nem gondolta, hogy milyen fontos lesz a digitális átállás. Fotó: Májer Csaba József

Dr. Dőry Tibor, a Menedzsment Campus Kompetenciaközpont vezetője hangsúlyozta, a HIP nyitott új partnerek bevonására is. „A hallgatói csapatok ötletei, javaslatai segíthetnek a gazdasági helyzet drasztikus megváltozása miatt felmerült kihívások kezelésében. A meghatározóan virtuális működési modellünk alapján terveinket, illetve a projektek eredményeit viszonylag rövid idő alatt tudjuk prezentálni: a mostaniak is tizenkét hetes időtartamúak” – részletezte a program gesztora.

Fontos kiemelni, hogy a HIP szakemberei nemcsak vállalatokkal, hanem önkormányzatokkal és a szociális ellátórendszerek intézményeivel is együtt tudnak működni. Ezt támogatja a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ (FIEK) projekt, amely célja olyan nagyvállalatok által indukált problémák tudományos igényű megválaszolása, amelyek a régió kis- és középvállalkozásainál hasznosulhatnak. Az érdeklődők az [email protected] e-mail címen kérhetnek bővebb tájékoztatást a programról.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában