40 éve járt a világűrben

2020.03.02. 08:51

Öttevényen köszöntötték először Farkas Bertalan űrhajóst – fotók

Farkas Bertalan nyugalmazott dandártábornok negyven évvel ezelőtt járt a világűrben. A vasárnapi öttevényi programon nagy örömmel vett részt, boldogan mesélt a gyerekeknek űrbéli élményeiről.

Pozsgai Kitti

Fotó: H. BARANYAI EDINA

Gyerekek, felnőttek, kisiskolások, idősek nagy izgalommal várták vasárnap délután Öttevényen Farkas Bertalan űrhajós érkezését a Földváry Tibor Sportcsarnokban. Beleznay Kálmán és Tuba Kálmán egy éven át szervezték a találkozót, s a még mindig nagyon elfoglalt nyugalmazott dandártábornok örömmel tett eleget a felkérésnek.

Mint azt az előadásában is elmondta, köszöni az öttevényieknek, hogy Magyarországon elsőként emlékeztek meg arról, hogy negyven évvel ezelőtt az első magyar űrhajósként járt a világűrben.

Az űrkutatás mindig népszerű tudományág a gyerekek körében is. Az Öttevényen tartott, iskolák közötti űrismereti tudáspróbán 17, asztalonként 4–5 fős csapat mérte össze tudását az öttevényi, a mosonszentmiklósi, az abdai, a lébényi és a kunszigeti iskolákból. A győztes csapat tagjainak, az öttevényi hetedik osztályos Kónya Virágnak, Varga Szabinának, Tuba Ádámnak és Zsenák Ábelnek a híres űrhajós adta át a díjat. A gyerekek elmondták, hogy sokat készültek a versenyre.

A rendezvényen különleges ajándékot, egy csillagvizsgáló távcsövet kapott Öttevény önkormányzata a szegedi Partiscum Csillagászati Egyesülettől. A falu polgármestere, dr. Bider Zsolt elmondta, hogy ifjúsági klubot és parkot alakítanak ki, ahol az amatőr csillagászok télen-nyáron kémlelhetik majd a csillagos égboltot.

Farkas Bertalan örült a gyerekek lelkesedésének, akármerre ment, egészen kicsik is integetve kiáltottak utána, hogy egy kézfogás erejéig megállítsák. Ezek a gyerekek már a harmadik generációt képviselik az űrhajós tisztelői sorából, s szerintük ugyan annyira nem menő egy űrhajós, mint a Vasember, azért azzal tisztában vannak, hogy nem akárkinek adatik meg, hogy felülről csodálhassa meg a Földet.

A Farkas Bertalannal készült interjúnkat a Kisalföld napilap szombati számában olvashatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában