Helyi közélet

2020.03.13. 13:57

Megújuló kastély és pihenőpark Fertőszéplakon

A Sopron-Fertő kiemelt turisztikai térség világörökségi helyszínein megvalósuló idegenforgalmi célú fejlesztések egyik leglátványosabb eleme a fertőszéplaki Széchényi-kastély és a mellette lévő templomdomb – liget – megújulása – hangzott el a tegnapi sajtóbejáráson.

Munkatársunktól

Balról Kárpáti Béla, mellette Kóbor Attila polgármester a bejáráson.

A Fertő-táj világörökségi térség több helyszíne is megújul a Széchenyi 2020 program keretében. Tegnap a fertőszéplaki Széchényi-kastélynál és a templomdombon tartott bejárást Barcza Attila országgyűlési képviselő, Kárpáti Béla, a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. vezérigazgatója és Kóbor Attila polgármester.

300 millió FT értékben

Mint elmondták, a fejlesztéseket több mint 300 millió forint értékű uniós támogatásból finanszírozzák. A Sopron-Fertő TF zrt. a konzorciumvezető, amely a Magyar Turisztikai Ügynökséggel és a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvánnyal együttműködve valósítja meg a projekteket.

Megszépül a műemlék

Fertőszéplakon a Széchényi-kastély homlokzatfelújítása és belső udvarának renoválása a feladat. A kiemelkedő értékekkel bíró műemlék épület történetéhez méltó külsőt kap, amely a jövőben otthont adhat helyi és térségi kulturális és turisztikai rendezvényeknek. A belső udvar felújított kerítése időszaki kiállítások helyszíne lesz majd.

Balról Kárpáti Béla, mellette Kóbor Attila polgármester a bejáráson.

Sétányok, rengeteg növény

A terület képét meghatározó fertőszéplaki templomdombon (ligetben) pedig egy pihenőpark várja majd az ide érkezőket.

Sétányokat, automata öntözőrendszert, ivókutat és több ezer növényt telepítenek a projekt részeként.

A Széchényi-kastély nevezetes műemlék: ott született 1754. április 29-én a család ötödik gyermekeként a Nemzeti Múzeum megalapítója, Széchényi Ferenc, Széchenyi István apja. A Széchényiek csaknem egy évszázadon át (1682–1771.) lakták a széplaki kastélyt, mígnem 1771-ben a család átköltözött a nagycenki

kastélyba. A széplaki olyan rossz állapotba került, hogy a megmaradt épületszárnyakat magtárnak alakították át. A fejlesztés célja, hogy az épület eredeti kastély jellegét régi fényébe állítsák vissza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában