Vírus

2020.03.11. 09:08

Megelőző intézkedések a Karolina Kórházban

A mosonmagyaróvári Karolina Kórházban a koronavírus megelőzésére a látogatási tilalom mellett több új intézkedést is bevezetnek mától. Egyik ilyen, hogy a korábbi két óra helyett négy órában lehet vért vetetni, és leletet a helyszínen nem adnak ki.

Mészely Réka

Hétfő óta a Karolina Kórház területén – az ország többi kórházához hasonlóan – látogatási tilalmat rendeltek el. Emellett számos óvintézkedést hoztak a koronavírus megelőzésére.

– A koronavírustól nem félni kell, hanem elővigyázatosnak lenni. Éppen ezért új eljárásrendet alakítunk ki, mely március 11-től érvényes. Eszerint a vérvételre az eddigi két óra helyett négy órában, reggel 6-tól 10 óráig várjuk a betegeket. Szintén változás, hogy betegcsoportokra osztva fogadjuk őket. Ezzel azt szeretnénk elkerülni, hogy nagyobb tömeg alakuljon ki – hangsúlyozta Újszászi Zsoltné, az Összevont Transzfuziológiai és Laboratóriumi Osztály megbízott osztályvezetője.

Mint elmondta, az utóbbi években jelentősen megnőtt a vérvételre érkezők száma. Ez különösen igaz a január-március közti influenzaszezonra. Tegnap például 167-en nyújtották karjukat. Átlagosan egyébként 150–200 páciens fordul meg a két óra alatt, legtöbbször összezsúfolódva.

A szakember azt javasolja, hogy csak az menjen vérvételre, akinek sürgős vagy mindenképp fontos. Az éves szűrővizsgálatokat halasszuk máskorra. Erre felhívják a háziorvosok figyelmét is, hogy csak a szükséges laborvizsgálatokat írják ki pácienseiknek.

Szintén fontos tudnivaló, hogy a leletkiadás módja is megváltozik. Személyesen, papíralapon nem lehet átvenni, de aki ezt mégis szeretné, felbélyegzett borítékot adhat le vérvételkor. Egyébként internetes felületen a háziorvos hozzájut a lelethez, és ügyfélkapunkon keresztül mi is megtekinthetjük azt.

A fenti intézkedés érinti a mosoni labort is, ahol eddig reggel 6–8 óra között lehetett vért vetetni, mostantól 5–7 óra között. Ott sem lesz leletkiadás határozatlan ideig.

Újszászi Zsoltné arról is beszélt, hogy megelőzésként óránként fertőtlenítik a váróban a székeket, kilincseket, kapaszkodókat, ablakokat, hogy minimalizálják a kórokozók túlélését.

– Javasoljuk, hogy beérkezéskor és az intézményből való távozáskor fertőtlenítsenek kezet. A laborba érkező várakozók álljanak egymástól távolabb, papír zsebkendőt használjanak, amit utána el is dobnak (ismét kézfertőtlenítés). Aki beteg, hordjon arcmaszkot – fűzte hozzá az osztályvezető.

Új eljárásrend

Vérvételre az alábbi besorolás szerint lehet jelentkezni: 6–7 óra között a krónikus betegek (például cukorbetegek, tumoros betegek), 7–7.30 között a kismamák (vércukorterhelés esetén a két vérvétel közti időben – éhgyomri és két óra elteltével – az elkülönítésről gondoskodnak), 7.30–9 óra között egyéb vérvételek, 9–10 óra között a véralvadásgátlót szedők INR-kontrollja. A megnyújtott vérvételi időtartam miatt, amennyiben szükséges, egy könnyű reggeli (pirítós és tea cukor, méz nélkül fogyasztható, csapvíz, valamint szénsavmentes ásványvíz) szintén megengedett.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában